Το τέλος της Ρωσίας όπως το ξέρουμε- Άποψη του Γιώργου Καισάριου - OlaDeka

Το τέλος της Ρωσίας όπως το ξέρουμε- Άποψη του Γιώργου Καισάριου

Η Ρωσία και η πολιτική της ηγεσία, κυρίως μέσω του Πούτιν, έχει επιλέξει να προσπαθήσει να κρατηθεί στην εξουσία, ξύνοντας παλιές ιδεολογικές πληγές της και καλλιεργώντας έναν έντονο εθνικισμό, που έχει βαπτίσει πατριωτισμό.

Στη σύγχρονη ιστορία τουλάχιστον, όποια πολιτική ηγεσία έχει ποντάρει στον εθνικισμό

έχει χάσει. Δεν είναι μόνο το παράδειγμα της Αλβανίας στο οποίο μπορεί κανείς να αναφερθεί, αλλά και πολλών άλλων χωρών.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση ούτε να τα βάλει πολιτικά με την δύση, αλλά και ούτε να ποντάρει σε κάποιο είδος οικονομικού πολέμου (τύπου Ουκρανίας), διότι έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Ρωσία έχει 143 εκατ. κατοίκους και ένα ΑΕΠ περί των 2 τρισ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αντιθέτως έχουν 822 εκατ. κατοίκους (με τον αμερικανικό πληθυσμό να αυξάνεται ραγδαία) και ένα συνολικό ΑΕΠ 34 τρισ. δολάρια.

Τα μαθηματικά της υπόθεσης συνηγορούν στο ότι η ζημιά που μπορεί να επιφέρει η δύση στη Ρωσία είναι πολλαπλάσια από την ζημιά που μπορεί να επιφέρει η Ρωσία στη δύση.

Ο κυριότερος λόγος, πέραν από το ότι το ΑΕΠ είναι και η πληθυσμιακή μείωση της Ρωσίας, που αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πλέον ραγδαία. Δείτε (εδώ) ένα ενδιαφέρον video από το RT News το ίδιο, που συνηγορεί προς αυτό.

Πολύ απλά όσοι δεν παντρεύονται πλέον και ακόμα και όταν παντρεύονται και λιγότερα παιδιά κάνουν και πεθαίνουν πολύ πιο γρήγορα από δυτικούς διότι κάνουν πολύ ανθυγιεινή ζωή.

Πιο κάτω είναι ένα διάγραμμα που μας δείχνει την πορεία του πληθυσμού της Ρωσίας αν δεν αλλάξει κάτι τα επόμενα χρόνια.

Όπως δείχνει το διάγραμμα, αν δεν αλλάξει κάτι και αν επικρατήσουν οι σημερινές προβλέψεις (και τάση), ο πληθυσμός της Ρωσίας από 140 εκατ. κατοίκους που είναι σήμερα θα πέσει στα περίπου 110 εκατ. το 2050 και λίγο πάνω από τα 70 εκατ. το 2100.

Η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας βλέπει την πληθυσμιακή μείωση σαν μια απειλή εθνικής σημασία, αλλά δεν έχουν γίνει και πάρα πολλά έως τώρα ώστε να δοθεί αρκετά μεγάλο κίνητρο για περισσότερες γεννήσεις.

Επίσης η Ρωσία είναι ενεργειακή υπερδύναμη με ημερομηνία λήξεως. Ο κλάδος του πετρελαίου όπως έχω τονίσει σε προηγούμενο άρθρο είναι υπερδανεισμένος και τα τα λεφτά που ξοδεύονται για νέα κοιτάσματα βασίζονται στο ότι το πετρέλαιο πιο μακροπρόθεσμα θα είναι σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις σημερινές.

Βέβαια αν θέλει η ανθρωπότητα πετρέλαιο στο μέλλον θα πρέπει να το πληρώσει και η λογική λέει ότι μακροπρόθεσμα οι τιμές θα ανέβουν, αλλά ο κλάδος δεν θα έχει τα ίδια περιθώρια κέρδους που έχει σήμερα, υπό το δυσβάσταχτο δανειακό βάρος.

Επίσης οι ενεργειακές εξοικονομήσεις από τους αυστηρούς ρυπαντικούς νόμους που έχουν θεσπιστεί στη δύση, μάλλον μας δείχνουν ότι η μειωμένη ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχιστεί. Μόνο στις ΗΠΑ η κατανάλωση αργού εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 900.000 βαρέλια έως το 2020, με την μείωση να είναι πιο ραγδαία έπειτα. Περίπου το ίδιο συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Κίνα.

Είναι δύσκολο έως απίθανο η Ρωσία να μπορεί να εκβιάσει τον οποιονδήποτε. Ενδεχομένως σήμερα μπορεί να… τεντώσει λίγο τους πολιτικούς και ενεργειακούς της… μύες, αλλά καθώς θα περνούν τα χρόνια, ο μυϊκός της ιστός θα μειωθεί ραγδαία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και λόγω του ότι στη διεθνή πολιτική σκακιέρα δεν υπάρχουν φίλοι αλλά συμφέροντα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος να πάει κόντρα στην πολιτική που έχει χαράξει η Ευρώπη σχετικά με τα της Ρωσίας.

Τα συμφέροντα της Ελλάδος ταυτίζονται αποκλειστικά με της Ευρώπης και σε καμία περίπτωση με της Ρωσίας, ειδικά στον οικονομικό τομέα.

[email protected]

CAPITAL
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria