Ανησυχούν οι βαλκανικές κυβερνήσεις για τους Αλβανούς τζιχαντιστές - OlaDeka

Ανησυχούν οι βαλκανικές κυβερνήσεις για τους Αλβανούς τζιχαντιστές

Ανησυχούν οι βαλκανικές κυβερνήσεις για τους Αλβανούς τζιχαντιστές

Ανησυχία προκαλούν στις κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών οι πληροφορίες ότι έχουν στηθεί στις τάξεις των μουσουλμάνων κατοίκων φυτώρια φανατικών τζιχαντιστών και ότι στρατολογούνται άτομα, κυρίως νεαρά, που κατά εκατοντάδες πολεμούν στη Συρία και στο Ιράκ στο πλευρό των ομοϊδεατών τους, εκτελώντας ακόμα και επιθέσεις αυτοκτονίας, γράφει το Έθνος της Κυριακής.

Οι πληροφορίες φέρουν τις μυστικές υπηρεσίες χωρών όπως του Κοσόβου, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, των Σκοπίων και της Αλβανίας να έχουν τεθεί σε συναγερμό, ενώ οι κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών φοβούνται μήπως το κύμα του τυφλού εξτρεμισμού των φανατικών τζιχαντιστών μεταφερθεί και στις χώρες τους.

Την περασμένη Δευτέρα οι κυβερνήσεις Κοσόβου και Σκοπίων μετά από συγκεκριμένες πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών, πήραν την απόφαση να αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά δυναμικά το θέμα των φανατικών ισλαμιστών εξτρεμιστών. Προχώρησαν σε εκτεταμένες επιχειρήσεις και συνέλαβαν 57 φανατικούς μουσουλμάνους, από τους οποίους οι 17 όπως αναφέρθηκε σχεδίαζαν επιθέσεις στο Κόσοβο και σε διεθνείς οργανισμούς.

Οι άλλοι 50 που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις εισαγγελικές Αρχές κατηγορούνται ότι αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την ασφάλεια της χώρας, αφού συνδέονται με δύο εξτρεμιστικές οργανώσεις την ομάδα Τζαμπχάτ αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος που τα μέλη τους πολεμούν στη Συρία και στο Ιράκ.

Σε αυτούς που συνελήφθησαν περιλαμβάνεται ο Μπουγιάρ Μπραχίμι, που είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους και κατάγεται από την Κόσοβτσκα Μιτρόβιτσα ενώ είναι στενός φίλος με τον επικεφαλής των Αλβανών τζιχαντιστών που πολεμούν στη Συρία, τον Λαβντρίμ Μουχατζέρι, που κατάγεται από το χωριό Κάτσανεκ του Κοσόβου. Ο τελευταίος που φεύγοντας από το Κόσοβο έσκισε επιδεκτικά το διαβατήριό του, σε αναρτήσεις στο Facebook φαίνεται να συμμετέχει σε ενέργειες αποκεφαλισμού αντιπάλων.

Οι δύο εξτρεμιστικές οργανώσεις φέρεται ότι είχαν δημιουργήσει προγεφυρώματα στο Κόσοβο και στρατολογούσαν κόσμο μέσα από ένα παράνομο τζαμί στη συνοικία Τερμόκοσα στην Πρίστινα και μια οργάνωση για… ορφανά παιδιά στην Πρέβαλα.

Ο Μπ. Μπραχίμι φέρεται ότι επέστρεψε τον Απρίλιο στο Κόσοβο και άρχισε να στρατολογεί κόσμο για το τζιχάντ.

Σύμφωνα με στοιχεία ξένων μυστικών υπηρεσιών στη Συρία βρίσκονται σήμερα πάνω από 600 – 700 τζιχαντιστές από τα Βαλκάνια και ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς είναι Αλβανοί μουσουλμάνοι από το Κόσοβο, την περιοχή της κοιλάδας του Πέρεβο της Σερβίας, τα Σκόπια αλλά και την Αλβανία. Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν περί τα 300 άτομα από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Οι «νεοσύλλεκτοι» από τα Βαλκάνια φτάνουν στην Τουρκία και από εκεί περνούν στη Συρία.

tribune
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria