ΚΚΕ Καστοριάς-Σιάτιστας για το εμπάργκο της Ρωσίας

Αρχική » Διάφορα » ΚΚΕ Καστοριάς-Σιάτιστας για το εμπάργκο της Ρωσίας

ΚΚΕ Καστοριάς-Σιάτιστας για το εμπάργκο της Ρωσίας

Το εμπάργκο της Ρωσίας στα προϊόντα και εμπορεύματα που προέρχονται από τις χώρες της Ε.Ε., ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία εξαιτίας του οξυνόμενου μεταξύ τους ανταγωνισμού με επίκεντρο την Ουκρανία, θα πλήξει και τον κλάδο της γούνας, δεδομένου ότι η Ρωσία αποτελεί έναν από τους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς των προϊόντων του κλάδου.

Ο κλάδος της γούνας είχε τα τελευταία χρόνια της κρίσης και εξακολουθεί να έχει «θετική πορεία», οι μεγαλογουνοποιοί είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται. Η ανάπτυξη αυτή πάτησε στη στέρεη βάση της εκμετάλλευσης των γουνεργατών, των μισθών πείνας, της ανασφάλιστης εργασίας, της απλήρωτης δουλειάς.

Οι φορείς των μεγαλογουνοποιών, μπροστά στο σοβαρό κίνδυνο που διαγράφεται για την απρόσκοπτη συνέχεια αυτής της θετικής πορείας, ζητούν την εξαίρεση της γούνας από το εμπάργκο. Η συγκυβέρνηση -που έχει σοβαρές ευθύνες για τις εξελίξεις, στηρίζοντας την ωμή επέμβαση των Ε.Ε.-ΗΠΑ στην Ουκρανία- προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, υποσχόμενη ότι οι όποιες ζημιές θα αποζημιωθούν με ευρωπαϊκά ή εθνικά κονδύλια, χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα κάτι συγκεκριμένο. Από την άλλη, η φωνή των γουνοποιών ενισχύεται από τις φωνές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλων κομμάτων της αστικής τάξης, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που υπερθεματίζουν για στροφή στην ανάπτυξη πιο σφιχτών σχέσεων με τη Ρωσία, στη βάση «των ιστορικών δεσμών, της κοινής θρησκείας», χωρίς την ίδια στιγμή να αμφισβητούν το πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Παράλληλα, δίπλα στον κίνδυνο των μεγαλογουνοποιών για τα κέρδη τους, αναπτύσσεται ο κίνδυνος για τους γουνεργάτες και τις γουνεργάτριες, στο όνομα του πλήγματος που δέχεται ο κλάδος, να πληρώσουν την απώλεια των κερδών –που οι ίδιοι τα δημιούργησαν και δεν τα γεύτηκαν- με πιέσεις για μείωση μισθών, με απολύσεις.

Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να προβληματίσουν τους γουνεργάτες και τις γουνεργάτριες. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., στους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς δε βελτίωσε τη θέση τους. Αντίθετα, πληρώνουν συνεχώς τους ανταγωνισμούς τους, όπως μπορεί να γίνει και τώρα. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς δεν υπάρχει «καλός» και «κακός». Η καπιταλιστική Ρωσία ούτε είναι ούτε θα μπορούσε να είναι προστάτης των συμφερόντων των εργατών, του λαού της Ελλάδας.

Καλούμε τους γουνεργάτες και τις γουνεργάτριες να υπερασπιστούν τη θέση τους, να μη δεχτούν θυσίες για τα κέρδη των αφεντικών τους. Να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, ασφαλιστική κάλυψη για όλους, δωρεάν παιδεία και υγεία.

Η λύση και η προοπτική βρίσκεται έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα δεσμά που επιβάλουν. Βρίσκεται στη λαϊκής εξουσία, στην κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, όπου θα διαμορφώνεται συνολικά πολιτική για τον κλάδο της γούνας, με κρατικό φορέα γούνας, με πλήρη καθετοποίηση του κλάδου, παραγωγή πρώτης ύλης, μεταποίηση και διάθεση του προϊόντος, χωρίς μεγαλογουνοποιούς και μεγαλεμπόρους. Στη βάση αυτής της εξουσίας μπορούν να αναπτυχθούν διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες αμοιβαίου οφέλους.

Καστοριά, 13-08-2014

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια