Ψυχρός πόλεμος Ρωσίας-ΕΕ: Αγωνία στην Ελλάδα για το εμπάργκο της Μόσχας - Αγωνία και στην Καστοριά για το πρώτο Ελληνικό εξαγωγικό προιόν. Τη γούνα - OlaDeka

Ψυχρός πόλεμος Ρωσίας-ΕΕ: Αγωνία στην Ελλάδα για το εμπάργκο της Μόσχας – Αγωνία και στην Καστοριά για το πρώτο Ελληνικό εξαγωγικό προιόν. Τη γούνα

ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΓΟΜΕΝΟ ΠΡΟΙΟΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΜΕ 87,45 ΕΚ. Η ΓΟΥΝΑ

Ψυχροπολεμικές διαστάσεις παίρνει η κόντρα ΕΕ-Ρωσίας με αφορμή τη στάση των Ευρωπαίων στην κρίση στην Ουκρανία και την απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει σε
απαγόρευση των εισαγωγών

Την ώρα που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνουν συνεχώς κυρώσεις κατά προσώπων κοντά στον Πούτιν και εταιριών ρωσικών συμφερόντων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει τα ποσοστά αποδοχής του από τους Ρώσους να εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ κηρύσσει εμπορικό πόλεμο στη Δύση.

Μετά το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε για την απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων, σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, οπωροκηπευτικών, κρέατος πτηνών, ψαριών, τυριών, γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία από σήμερα και για έναν χρόνο.

Από το εμπάργκο της Ρωσίας εξαιρούνται παιδικές τροφές και αλκοολούχα, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, ενώ όπως έγινε γνωστό, η απαγόρευση για εξαγόμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα, δεν θα αφορά το λάδι και τις ελιές.

Βόμβα στις ελληνικές εξαγωγές από το εμπάργκο

Η συνολική αξία των εξαγωγών φέτος προς τη ρωσική αγορά έφτασε τα 406 εκατ. ευρώ. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως το πλήγμα που θα υποστούν οι Ελληνες παραγωγοί θα είναι πολύ μεγάλο.


Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙΕΙ ΤΗ ΓΟΥΝΑ ΜΑΣ

Τι εξήγαγε η Ελλάδα στη Ρωσία το 2013 σε εκατ. ευρω:


Γουναρικά 87,45
Ακτινίδια 25,7
Ροδάκινα 24,5
Φράουλες 23,5
Ηλεκτρική Ανελκυστήρες 16,6
Χρώματα, βερνίκια 12,01
Βερίκοκα, κεράσια κ.ά. 12,01
Νεκταρίνια 10,0
Ελαιόλαδο και παράγωγα 8,05
Πολτοί καρπών και φρούτων, μαρμελάδες 6,39
Λαβράκια κ.ά 5,26
Φύλλα και λεπτές ταινίες από άργιλο 5,04
Αγγούρια 5,04
Ελάσματα και ταινίες 4,87
Ελιές 4,87

Κομισιόν: Επιφυλασσόμαστε για νέα μέτρα

Ηαντίδραση της Κομισιόν στο εμπάργκο της Ρωσίας ήρθε σε υψηλούς τόνους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα μέτρα κατά της Μόσχας.

«Μετά την πλήρη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδία, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το 2013, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσαν το 9,9% των συνολικών εξωγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Διαβεβαιώσεις από τον Ρώσο πρέσβη για τα ελληνικά προϊοντα

Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτη Μίχαλο, με εκπροσώπους υπουργείων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις αντιδράσεις της τελευταίας.

Τόσο οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, όσο και οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, όπως δήλωσε εξερχόμενος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, δημιουργούν αισιοδοξία για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που εξάγονται στη Ρωσία.

Η αγωνία των παραγωγών

Περιμένοντας τις εξελίξεις, οι παραγωγοί δεν κρύβουν την αγωνία τους. Ηδη έχουν σταματήσει οι φορτώσεις σε Πέλλα και Ημαθία, ενώ χιλιάδες τόνοι φρούτων μένουν στα ψυγεία. Μάλιστα, οι παραγωγοί ανησυχούν ότι μπορεί να χαθεί οριστικά η ρωσική αγορά, καθώς άλλες χώρες «παραμονεύουν» για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργήσει το εμπάργκο.

iefimerida

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria