Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Έκτακτη Ενημερωτική Συνάντηση για τον Καταρροϊκό Πυρετό στην ΠΕ Καστοριάς - OlaDeka

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Έκτακτη Ενημερωτική Συνάντηση για τον Καταρροϊκό Πυρετό στην ΠΕ Καστοριάς

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Έκτακτη Ενημερωτική Συνάντηση για  τον Καταρροϊκό Πυρετό στην ΠΕ Καστοριάς
Με αφορμή το  επιβεβαιωμένο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού  στο Μακροχώρι Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 06 Αυγούστου, από το τμήμα Κτηνιατρικής της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς, έκτακτη ενημερωτική

συνάντηση των κτηνοτρόφων της περιοχής σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης του ζωικού τους  κεφαλαίου.

Τη συνάντηση καλωσόρισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σαββόπουλος ο οποίος τόνισε προς τους κτηνοτρόφους ότι είναι «απαραίτητη η τήρηση των προληπτικών μέτρων προφύλαξης, σύμφωνα με τις οδηγίες της κτηνιατρικής υπηρεσίας προκείμενου να μην υπάρχει εξάπλωση του φαινομένου». 
Παρών ήταν επίσης και ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος.
Οι παρευρισκόμενοι  στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον Προϊστάμενο Κτηνιατρικής κ. Ιορδάνη  Αντωνιάδη για τα συμπτώματα της νόσου και τον τρόπο που μπορούν οι ίδιοι να συμβάλουν στην αποτροπή εξάπλωσής της.
 Ο καταρροϊκός πυρετός είναι  ιός που μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών και προσβάλλει αίγες πρόβατα και βοοειδή. Τα πρόβατα που μολύνονται μετά από δύο – τρεις μέρες πυρετό, παρουσιάζουν οίδημα (πρήξιμο) στο κεφάλι (πρόσωπο, αυτιά και υπογνάθια χώρα), νεκρωτικές εστίες στο βλεννογόνο του στόματος και της γλώσσας, διόγκωση της γλώσσας η οποία σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται μπλε (γνωστή και ως κυανή νόσος), σιαλόρροια, βλενοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράσσει τη μύτη προκαλώντας δύσπνοια, χωλότητες (κουτσαμάρες) λόγω φλεγμονής της στεφάνης των χηλών, πτώση του μαλλιού, απώλεια βάρους, δυσκολία στην κίνηση, σπασμωδικές κινήσεις του κεφαλιού και στροφή του προς τη μία κατεύθυνση και θάνατο. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα και με λιγότερο έντονα συμπτώματα. ενώ τα μολυσμένα βοοειδή σπάνια εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα.
Όπως τονίστηκε το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλει τον άνθρωπο. Η πρόληψη του αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφικής παραγωγής. Προς αυτή την κατεύθυνση σημειώθηκε ότι η καταπολέμηση των εντόμων είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτόν το λόγο είναι απαραίτητο  οι κτηνοτρόφοι να χρησιμοποιούν τακτικά εγκεκριμένα εντομοκτόνα-εντομοαπωθητικά στους χώρους όπου βρίσκονται τα ζώα, να γίνεται ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας εντός του στάβλου, στα σημεία συσσώρευσης της κόπρου στις γωνίες στα σκοτεινά και υγρά μέρη σε όλο το μαντρί, να  ψεκάζονται και οι τοίχοι (πέτρινοι και με τσιμεντόλιθους), το λασπώδες έδαφος γύρω από τις ποτίστρες των ζώων μέσα και έξω από το μαντρί γιατί εκεί αναπτύσσονται οι προνύμφες του εντόμου. Επίσης, να γίνεται ψεκασμός στα σκιερά και υγρά σημεία έξω από το μαντρί , όπου δεν τα βλέπει ο ήλιος αλλά και οι κοπροσωροί πλησίον του μαντριού. Παράλληλα να  χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα εντομοκτόνα-εντομοαπωθητικά και στη ράχη των ζώων για να αποφεύγονται τα τσιμπήματα τους από τα κουνούπια.
Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετακίνηση των ζώων χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση της υπηρεσίας.

Για περισσότερες  πληροφορίες: Δ/νση Αγοτικής Οικονομίας& Κτηνιατρικής Καστοριάς, Τμήμα Κτηνιατρικής , τηλ: 2467071901, 2467076023, 2467071799.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria