ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ - OlaDeka

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Με την επιστολή μας αυτή, θέλουμε να αναδείξουμε τις επιπτώσεις που θα έχουν για την Ελληνική Γουνοποιία και την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ενδεχόμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας οι οποίες θα επιφέρουν αντίστοιχες απαγορεύσεις
εισαγωγής προϊόντων της Ευρωπαϊκής

Ένωσης και ειδικά της Ελλάδος προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Ελληνική Γουνοποιία, κατεξοχήν εξωστρεφής κλάδος με ποσοστό εξαγωγών 95%, και σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις,  κυριαρχεί στο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας, αποτελώντας την κύρια δραστηριότητα των κατοίκων σε μια περιοχή που μαστίζεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Το εισόδημα το οποίο παράγεται από τον κλάδο αντιπροσωπεύει περίπου:
το 1,1% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών (αποτελεί το 20ο κατά σειρά σημαντικότητας εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδος), 
το 5,17% του συνολικού βιομηχανικού παραγόμενου προϊόντος στην Ελλάδα, 
ενώ συμβάλει κατά 60,25% στο παραγόμενο προϊόν της περιοχής της Δ. Μακεδονίας (2007) Γίνεται κατανοητό ότι η Γουνοποιία αποτελεί το κέντρο της οικονομικής ζωής της Δ. Μακεδονίας και ιδιαίτερα των περιοχών της Καστοριάς και Σιάτιστας.  
Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το μοναδικό  παραγωγικό κέντρο γούνας στην Ευρώπη, με την ελληνική γουνοποιία να έχει αναπτυχθεί σε έναν πλήρως καθετοποιημένο κλάδο. 
 Το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο του κλάδου γούνας (κωδ. 43) παραμένει σταθερά πλεονασματικό. Η συνολική αξία των πραγματοποιούμενων εξαγωγών προϊόντων γούνας (κωδ. 43) ανήλθε για το 2012 σε 317.500.000€ έναντι 284.000.000€ το 2011 (αύξηση 12%).  Οι εισαγωγές για το 2012 ανήλθαν σε περίπου 280.000.000€ έναντι 211.500.000€ το 2011 (αύξηση 32%).
  Η επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ενδεχόμενα αντίμετρα από την πλευρά της θα πλήξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό  καθώς, είναι γνωστό, ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ήδη η κρίση στην Ουκρανία έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα τόσο στον τουριστικό κλάδο, όσο και στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις.
 Το 2013 περίπου 1.250.000 Ρώσοι πολίτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα με εκτίμηση ότι το 60% εξ αυτών είχε άμεσα ή έμμεσα ενδιαφέρον για αγορά γούνας.  
Η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδος θα πλήξει καίρια τον κλάδο και τις εξαγωγές προϊόντων γούνας αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
κ. Πρωθυπουργέ, 
Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις ώστε να εξασφαλίσει εξαίρεση για όλα τα ελληνικά προϊόντα από “διαδικασίες απαγορεύσεων” προκειμένου να μην πληγεί καίρια η Ελληνική Οικονομία. 
Στα πλαίσια αυτά ζητούμε  να σταθμιστούν προσεκτικά οι επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν σε μια σειρά από παραγωγικούς τομείς αλλά ιδιαίτερα για την Ελληνική Γουνοποιία, η οποία έχει σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση από τη Ρωσική αγορά, και θα αφανιστεί σε περίπτωση υιοθέτησης μέτρων απαγόρευσης εισαγωγών. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η εμπλοκή της Ελλάδος από την αντιπαράθεση με την Ρωσική Ομοσπονδία σε μια τόσο κρίσιμη για την Εθνική Οικονομία περίοδο.
                                              Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                                    Ο Πρόεδρος                     Ο Γενικός Γραμματέας

                               Λαγγιώτης Θωμάς                   Τζήμας Κωνσταντίνος

ΚΑΣΤΟΡΙΑ 7-8-2014
                                                                                                  ΑΡ. ΠΡΩΤ.:     Φ4/533
ΠΡΟΣ : Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Σαμαρά Αντώνιο
                Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ. Γκίκα Χαρδούβελη
  Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, κ. Βενιζέλο Ευάγγελο
  Βουλευτή  Νομού Καστοριάς, κ. Αντωνίου Μαρία

  Βουλευτή Νομού Καστοριάς, κ. Διαμαντόπουλο Ευάγγελο
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria