ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Πότε έγινε η πρώτη ιδιωτικοποίηση ηλεκτρικού στην Ελλάδα. Του Δ.Κωνσταντινίδη - OlaDeka

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Πότε έγινε η πρώτη ιδιωτικοποίηση ηλεκτρικού στην Ελλάδα. Του Δ.Κωνσταντινίδη

Τον Οκτώβριο του 1941 με υπογραφή του Τσολάκογλου, πρωθυπουργός της γερμανικής κατοχικής κυβέρνησης, δόθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας, σε ιδιώτη η παραγωγή και η διανομή ηλεκτρικού ρεύματος.

(Φωτογραφία η εφημερίδα της κυβέρνησης
με την απόφαση).

Οι Γερμανοί έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτή την «επένδυση» ακόμα και μετά την απελευθέρωση, όπως βλέπουμε και από το άρθρο του Εθνικού Κήρυκος στις 9-11-1954, με την επίσκεψη στο εργοστάσιο, του τότε υπουργού Οικονομικών της Δ. Γερμανίας κ. Ερχαρτ.

Στις 12-5-1958 (εφημερίδα Ελευθερία 14-5-1958) η ΔΕΗ ανακοινώνει την εξαγορά της ιδιωτικής παραγωγικής μονάδας, «απαλλάσσοντας πάσης ευθύνης έναντι των πιστωτών» τους απόγονους του ιδιοκτήτη.

Ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης; Ο Γεώργιος Μ. Παπακωνσταντίνου, πατέρας του πρώην υπουργού εξωτερικών της ΝΔ Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και παππούς του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου πρώην υπουργού οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται… Οποιαδήποτε ομοιότητα σήμερα με πρόσωπα και καταστάσεις, δεν είναι συμπτωματική…

Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Γεννήθηκε στην Μελβούρνη , υπήρξε γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, με διεθνείς παρεμβάσεις και συναντήσεις για θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Από το 2001 ζει στην Ελλάδα και εργάζεται ως free lance δημοσιογράφος σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

Tribune.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria