“Στο μάτι του κυκλώνα” βάζει την Ελλάδα ο Α.Σαμαράς λέγοντας ότι θα αντικαταστήσει τον South Stream με τον ΤΑP!

Αρχική » Διάφορα » “Στο μάτι του κυκλώνα” βάζει την Ελλάδα ο Α.Σαμαράς λέγοντας ότι θα αντικαταστήσει τον South Stream με τον ΤΑP!

"Στο μάτι του κυκλώνα" βάζει την Ελλάδα ο Α.Σαμαράς λέγοντας ότι θα αντικαταστήσει τον South Stream με τον ΤΑP!

Αποφασισμένος να αντικαταστήσει τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream με τον τουρκοαζερικό ΤΑΡ στον εφοδιασμό της Ευρώπης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κι ελπίζουμε στην απόφασή τους αυτή να έχει πολύ ισχυρές διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την εθνική ασφάλεια της χώρας, καθώς όπως βλέπουμε και στην περίπτωση της Ουκρανίας, αλλά και της Συρίας, τετοιου είδους ενεργειακά παιχνίδια φέρνουν και … φασαρίες.

Ο Α.Σαμαράς, δήλωσε συγκεκριμένα πώς “Τα τρέχοντα ζητήματα στην Ουκρανία έδειξαν την ανάγκη για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση, καθιστώντας έτσι τον αγωγό TAP ακόμα πιο σημαντικό. Οι συνθήκες τώρα είναι ώριμες, για να ρέει στα Βαλκάνια, καθώς και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, φυσικό αέριο, που παρέχεται μέσω TAP από τον νότο προς το βορρά (σ.σ.: σε αντιστροφή της κίνησης του South Stream που κινείται από νότο προς βορρά αν και όταν ξεκινήσει το έργο)

Η Ελλάδα θα είναι το σημείο εκκίνησης για αυτή τη διαδρομή, που θα γίνεται μέσω του αγωγού TAP, καθώς και από υφιστάμενες ή νέες εισόδους στη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι, στο εγγύς μέλλον, θα συζητήσουμε για την αύξηση των δυνατοτήτων του TAP”, είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι “περιμένουμε το Αζερμπαϊτζάν, κυρίως μέσω της SOCAR, να είναι ο πιο ενεργός σύμμαχος σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο”.

Όλα αυτά στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Χεϊντάρ Ογλού Αλίεφ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα.

Τι θέλει να πει ο ποιητής με την δήλωσή του: Οτι θα εισέρχεται αζέρικο φυσικό αέριο στην Ελλάδα μέσω του ΤΑΡ και εν συνεχεία θα προωθείται στην Ευρώπή κατ’αρχήν μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού που ξεκινά από την Ροδόπη.

Το ότι βιάζεται λιγάκι, αφού δεν γνωρίζει κανείς την πραγματική χωρητικότητα του ή μάλλον των κοιτασμάτων Σαχ Ντενίζ I/II, είναι σίγουρο, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Μόσχα που βλέπει ότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες χρησιμοποιούν την κυβέρνηση Σαμαρά για να τους πλαγιοκοπήσει σε ένα ζήτημα το οποίο θεωρείται casus belli για την Ρωσία.

Συν το γεγονός ότι η Ελλάδα εξαρτάται και θα εξαρτάται για επτά χρόνια ακόμα σχεδόν πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ενώ και τα πράγματα στην περιοχή του Καυκάσου είναι εξαιρετικά ρευστά. Π.χ. το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα παραμείνει στην δυτική σφαίρα επιρροής.

Γενικά ελπίζεται να υπάρχουν πολλοί ισχυρές διαβεβαιώσεις στον Α.Σαμαρά, αφού μια αποστασιοποίηση της Μόσχας ή προσέγγιση της Μόσχας με την Αγκυρα, όπως είχε συμβεί π.χ. το 1920 στον απόηχο της ελληνικής εκστρατείας, είχε τρομακτικά καταστροφικά αποτελέσματα για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Και δεν έσωσαν τότε την Ελλάδα οι διαβεβαιώσεις της Βρετανίας…

defencenet

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια