Πώς η Αμερική έκανε τα τσιγάρα πιο εθιστικά και επικίνδυνα από ποτέ - OlaDeka

Πώς η Αμερική έκανε τα τσιγάρα πιο εθιστικά και επικίνδυνα από ποτέ

Υψηλά ποσοστά χημικών και ακόμη περισσότερα μικρά μυστικά για να εθίσουν τους καπνιστές 

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, οι καπνοβιομηχανίες σχεδιάζουν όλο και πιο εθιστικά τσιγάρα κάνοντας τα παράλληλα και πιο επικίνδυνα για την υγεία. Οι καπνιστές του σήμερα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) συγκριτικά με το 1964, όταν η Surgeon General δημοσίευσε την πρώτη επίσημη έκθεση για το τσιγάρο και τις βλαβερές συνέπειες. Το γράφημα, από την Καμπάνια για την Προστασία των Παιδιών από το Τσιγάρο, αποκαλύπτει πώς ακριβώς έχουν αλλάξει τα τσιγάρα μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια.

Σε σύγκριση με τα τσιγάρα σε Αυστραλία και Καναδά, οι ποικιλίες καπνού που χρησιμοποιούνται στα αμερικανικά τσιγάρα έχουν υψηλότερα ποσοστά νιτροζαμίνης (TSNA), χημικό τα οποίο είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Τα ποσοστά του TSNA έχουν αυξηθεί από το 1964. 

Οι εταιρίες τσιγάρων εισήγαγαν στην αγορά τις τρύπες εξαερισμού στα φίλτρα του τσιγάρου, ώστε να φαίνεται πιο υγιεινό στα χαρτιά. Οι τρύπες εξαερισμού έχουν σαν αποτέλεσμα να επηρεάζουν τους μετρητές ώστε να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα πίσσας και νικοτίνης όταν γίνονται δοκιμές στα τσιγάρα. Παρ’ όλα αυτά, έχει καταγραφεί ότι αυτές οι τρύπες εξαερισμού στην πραγματικότητα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι καπνίζουν. 
Οι καπνιστές εισπνέουν πιο συχνά και πιο βαθιά. Οι εταιρίες καπνού εισήγαγαν αρώματα ώστε να κάνουν τη γεύση των τσιγάρων πιο ελκυστική, ενώ, παράλληλα, προσθέτουν χημικά τα οποία μειώνουν τη δυσφορία και τον ερεθισμό στους πνεύμονες. Υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης, αμμωνίας και σακχάρων αύξησαν κατακόρυφα το πόσο εθιστικά είναι τα τσιγάρα με το πέρασμα των χρόνων.
 Ο δείκτης καπνίσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε ένα ιστορικά χαμηλό ποσοστό, όμως, ο καπνός παραμένει η μεγαλύτερη πηγή θανάτων που μπορούν να προληφθούν στη χώρα. Σύμφωνα με τη Surgeon General το κάπνισμα σκοτώνει 480,000 Αμερικάνους κάθε χρόνο.
 Υπολογίζεται ότι οι μισοί από τους καπνιστές του σήμερα θα πεθάνουν πρόωρα, χάνοντας, κατά προσέγγιση, δέκα χρόνια από τη ζωή τους. Ταυτόχρονα, υπάρχει τίμημα και στην εθνική οικονομία: ετησίως, 289 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με τα τσιγάρα. 
Η έκθεση The Tobacco Free Kids ζητά πιο αυστηρή επιτήρηση της καπνοβιομηχανίας από τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων. Αυτό είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένα νέο πεδίο για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς δεν είχε τη δικαιοδοσία να ελέγξει τη παραγωγή τσιγάρων μέχρι και το 2009, όταν το Κογκρέσο θέσπισε το Tobacco Control Act. Πηγή: www.lifo.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria