Europa Nostra – Βγήκε η απόφαση: Η Καστοριά στις 7 προστατευόμενες περιοχές της Ευρώπης - OlaDeka

Europa Nostra – Βγήκε η απόφαση: Η Καστοριά στις 7 προστατευόμενες περιοχές της Ευρώπης

ΒΙΕΝΝΗ: Ανακοινώθηκε  η απόφαση για το 2014, με τις 7 περιοχές της Ευρώπης που θα πρέπει να προστατευτούν με σκοπό τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ντολτσό και Απόζαρι είναι οι δύο περιοχές της Καστοριάς που επιλέχθηκαν μαζί με άλλες 6 για τον φετινό κατάλογο της Europa
Nostra.

Το κείμενο στο site της Europa Nostra:

Η ορεινή πόλη δίπλα στη λίμνη της Καστοριάς στην Ελληνική Μακεδονία είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους χώρους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη . Έχει μια απαράμιλλη σειρά από μεσαιωνικές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 15ο αιώνα , ενώ τα αρχοντικά (αιώνα 18ος-19ος),  με βάση τον πλούτο που μεταφέρονται από το εμπόριο γούνας, είναι από τα καλύτερα στην ευρύτερη περιοχή .

Από το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, η Καστοριά έχει υποστεί σημαντικές ζημιές ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού και την ανάπτυξη των σύγχρονων πολυκατοικιών . Σήμερα δύο γειτονιές αποτελούν τον επιζών ιστορικό πυρήνα της πόλης, δηλαδή το Ντολτσό και το Απόζαρι . Σε αυτές τις συνοικίες υπάρχουν 370 διατηρητέα κτίρια, τα 351 ιδιωτικά και 19 στα χέρια του Δημοσίου . Για να αποφευχθεί η ταχεία κατάρρευση των ιστορικών κτιρίων , ως αποτέλεσμα της φτώχειας – και του υψηλού ποσοστού ανεργίας της Καστοριάς το οποίο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε σε 32,9 % – προτείνεται, με την υποστήριξη του Δήμου, για την επέκταση ήδη υφιστάμενου προγράμματος με τα ταμεία του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όπως στην περίπτωση των ιδιόκτητων κτιρίων στη συνοικία των Αγίων Αποστόλων, για την αποκατάσταση για στέγες και προσόψεις κτιρίων και να εκπαίδευση ανέργων ως κτίστες και τεχνίτες για την αποκατάσταση και διατήρηση των ιστορικών κτιρίων . Ο σκοπός είναι να εξασφαλιστεί η διατήρηση των δύο πιο ενδιαφερόντων  γειτονιών της Παλιάς Πόλης .

Η υποψηφιότητα για τα 7 πιο απειλούνται με εξαφάνιση » το 2014 έγινε από την Ελληνική Εταιρεία – Εταιρεία Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς .

Όλη την ανακοίνωση μπορείτε να την δείτε στα αγγλικά εδώ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria