Δελτίο Τύπου Δήμου Καστοριάς – Europa Nostra

Αρχική » Διάφορα » Δελτίο Τύπου Δήμου Καστοριάς – Europa Nostra

 Σε δημόσια εκδήλωση στην Βιέννη ανακοινώθηκε την Κυριακή 4 Μαΐου από την κορυφαία οργάνωση ευρωπαϊκής κληρονομιάς Europa Nostra και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η επιλογή των περιοχών Ντολτσό & Απόζαρι της Καστοριάς στη λίστα με τα 7 μνημεία στην Ευρώπη το 2014 που πρέπει να διασωθούν και να
αναδειχθούν .   
     Πρόκειται για ένα σπουδαίο επίτευγμα του Δήμου Καστοριάς και της ομάδας έργου που εργάστηκε για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας . 
     Ιδιαίτερα όμως θα πρέπει να τονιστεί η συμβολή της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού η βοήθεια και η καθοδήγηση της οποίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος και της μεγάλης αυτής επιτυχίας , την ένταξη της Καστοριάς στον κατάλογο των 7 μνημείων της Ευρώπης ανοίγοντας έτσι ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για τη διάσωση και την ανάδειξή τους .    
   Με βάση την διαμορφωθείσα λίστα πρόκειται να διοργανωθούν αντίστοιχες αποστολές διάσωσης. Ειδικοί κληρονομιάς από την Europa Nostra και οικονομικοί εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επισκεφθούν τις 7 περιοχές  , το καλοκαίρι . Οι διεπιστημονικές ομάδες θα αξιολογήσουν και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων , σε στενή συνεργασία με τους εθνικούς και τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς . Πιο συγκεκριμένα , εμπειρογνώμονες, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα παρέχουν ανάλυση και συμβουλές και θα βοηθήσουν να διατυπωθεί ένα εφικτό σχέδιο δράσης για κάθε μια από τις 7 περιοχές . Τα συμπεράσματά τους θα παρουσιαστούν πριν από το τέλος του έτους. Ο στόχος είναι να σωθούν αυτά τα 7 μνημεία με την παροχή τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης. 
Η τελική λίστα με τα 7 μνημεία στην Ευρώπη το 2014 είναι η εξής : 
 Τα ιστορικά μηχανήματα σκηνής του θεάτρου Bourla στην Αμβέρσα (Βέλγιο) 
 Οι γειτονιές Ντολτσό & Απόζαρι στην Καστοριά (Ελλάδα ) 
Η Ακρόπολη της Αλεξάνδρεια  (Ιταλία) 
Οι καμπάνες του Εθνικού Παλατιού της Μάφρα (Πορτογαλία) 
Οι ξύλινες εκκλησίες στη νότια Τρανσυλβανία και τη βόρεια Ολτενία (Ρουμανία)  
Ο χρωματιστός οικισμός στο Chernyakhovsk (Ρωσία) 

Η συναγωγή στη Σουμπότικα (Σερβία) 
Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια