Σεισάχθεια στην Ισλανδία κουρεύουν 69 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια …Στην Ελλάδα κατάσχουν τις περιουσίες των πολιτών - OlaDeka

Σεισάχθεια στην Ισλανδία κουρεύουν 69 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια …Στην Ελλάδα κατάσχουν τις περιουσίες των πολιτών

Την προεκλογική της υπόσχεση για παραγραφή μέρους των χρεών των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων ξεκίνησε χθες Δευτέρα να υλοποιεί η κεντρώα κυβέρνηση του κόμματος της Προόδου, του Πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον, προσφέροντας έτσι ανακούφιση τουλάχιστον στους
μισούς από αυτούς και σε ποσά που ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ.

Ήδη από την Κυριακή, η εφορία της χώρας άνοιξε έναν ιστότοπο στο Ίντερνετ, τον leidretting.is, στον οποίο οι Ισλανδοί μπορούν να υποβάλουν τον φάκελό τους.

Μόνο μέσα στις πρώτες δύο ώρες λειτουργίας του ιστότοπου, είχαν υποβληθεί 5.000 φάκελοι, δήλωσε προς την εφημερίδα Frettabladid ένας από τους τεχνικούς υπευθύνους του.

Το συγκεκριμένο μέτρο ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την προηγούμενη Παρασκευή, χαρίζοντας έτσι σε χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους ποσά τα οποία ωστόσο τα καλύπτει το κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να υπαχθεί κάποιος στον συγκεκριμένο νόμο δεν υπάρχουν κάποιες εισοδηματικές προϋποθέσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζεται πως θα ωφεληθούν από αυτόν περίπου 69.000 νοικοκυριά, δηλαδή περισσότερα από τα μισά της χώρας !

Το σχέδιο προκάλεσε πάντως εκτεταμένη πολεμική στην Ισλανδία και αλλού, εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s, εξαιτίας του υψηλού κόστους του και των αβέβαιων οικονομικών επιπτώσεών του.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria