«Πάμε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας»

Αρχική » Διάφορα » «Πάμε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας»

«Όλα παραπέμπουν σε ένα κρυμμένο τρίτο πακέτο βοήθειας». Με αυτήν του τη δήλωση στο «Focus Online» ο Τόμας Μάιερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, εκθέτει όσους, μεταξύ άλλων, θεωρούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει υπερβολικά υψηλό.

«Θα πρέπει να γίνει κάτι, αλλά οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν το θάρρος να πουν κατά πρόσωπο στους φορολογούμενούς τους ότι χάθηκαν τα λεφτά που δόθηκαν στην Ελλάδα. Αντ` αυτού θα μηδενίσουν τα επιτόκια των δανείων και θα παρατείνουν την αποπληρωμή τους στο άπειρο», υποστηρίζει ο κ. Μάιερ, ο οποίος προσθέτει πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές οφείλεται στο ότι στηρίζεται από την ΕΚΤ κι όχι στο ότι ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη, όπως παρουσιάζεται από την «Deutsche Welle»:

«Ο συσχετισμός δυνάμεων έχει αλλάξει. Με το που θα λάβει την τελευταία δόση, η κυβέρνηση στην Αθήνα θα πάψει να συνεργάζεται (σ.σ. Deutsche Welle: με τους δανειστές), υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ. Σε συνέντευξή του στο Focus Online, επισημαίνει ότι ποτέ δεν ήταν μεγάλος ο ζήλος των Ελλήνων να εφαρμόσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και «στο μέλλον θα δούμε ότι αυτές δεν θα εφαρμοσθούν σχεδόν καθόλου». Και αυτό γιατί όπως υπογραμμίζει ο senior fellow στο Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, “η Ελλάδα θέλει να ξεφύγει από τον έλεγχο της Τρόικας”. Ο Μάιερ υποστηρίζει ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν πλέον κανένα μέσο πίεσης προς την Αθήνα προκειμένου να την αναγκάσουν να εφαρμόσει τις δέουσες μεταρρυθμίσεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση “έχει υπό έλεγχο τον προϋπολογισμό της, με την έννοια ότι δεν χρειάζεται νέο χρήμα για τις τρέχουσες δαπάνες της”.

“Περάσαμε το „σημείο χωρίς επιστροφή“ στην υπόθεση της Ελλάδας”, λέει χαρακτηριστικά ο γερμανός οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να αφήσουμε τους Έλληνες στην τύχη τους όταν κατέστη πλέον σαφές πως το πρόγραμμα βοήθειας δεν έχει επίδραση». Ωστόσο, επισημαίνει ο Τόμας Μάιερ, “οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν το αντίθετο. Τώρα μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σε ένα θαύμα. Οι χώρες της κρίσης θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτημένες από την βοήθεια της ΕΚΤ”.

Ο Τόμας Μάιερ δεν θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. “Το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό. Θα πρέπει να γίνει κάτι, αλλά οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν το θάρρος να πουν κατά πρόσωπο στους φορολογούμενους τους ότι χάθηκαν τα λεφτά που δόθηκαν στην Ελλάδα. Αντ` αυτού θα μηδενίσουν τα επιτόκια των δανείων και θα παρατείνουν την αποπληρωμή τους στο άπειρο. Όλα παραπέμπουν σε ένα „κρυμμένο“ τρίτο πακέτο βοήθειας», αποφαίνεται ο γερμανός οικονομολόγος.

Ο Τόμας Μάιερ αποδίδει την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές, στο γεγονός ότι η χώρα στηρίζεται από την ΕΚΤ και όχι στο ό, τι ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της. “Για τους επενδυτές είναι σημαντικό να εξυπηρετούνται και να αποπληρώνονται τα ομόλογά τους και αδιαφορούν για το εάν η χώρα αναπτύσσεται πραγματικά», υπενθυμίζει, προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι η μείωση των επιτοκίων συνέβαλε στην επιτυχία της πρόσφατης έκδοσης ελληνικών κρατικών ομολόγων. «Τα ελληνικά ομόλογα είναι τα μόνα στην Ευρώπη που προσφέρουν κέρδος”, συμπεραίνει ο οικονομολόγος.

“Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς σε καμία από τις προβληματικές χώρες τα δημοσιονομικά δεν είναι καθησυχαστικά. Μάλιστα, το ποσοστό του χρέους έχει αυξηθεί, η ανάπτυξη είναι αδύναμη και ο αποπληθωρισμός προκαλεί την αύξηση της πραγματικής αξίας του χρέους”, εξηγεί ο Τόμας Μάιερ, επαναλαμβάνοντας ότι η κρίση απλά βρίσκεται σε ύφεση εξαιτίας των παρεμβάσεων της ΕΚΤ”.

koutipandoras
Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια