Απάτη «μαμούθ» με λούνα παρκ σε όλη την Ελλάδα – Και στην Καστοριά!

Αρχική » Διάφορα » Απάτη «μαμούθ» με λούνα παρκ σε όλη την Ελλάδα – Και στην Καστοριά!

Δεκάμηνη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης – η οποία ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2013 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα – αποκάλυψε την εγκληματική δράση πολυμελούς σπείρας, η οποία δραστηριοποιούνταν στην προβολή και διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (τσίρκο και λούνα παρκ).

Εκτιμάται ότι η δράση της συμμορίας, απέφερε στα μέλη της παράνομα έσοδα που υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά πέντε άτομα και συγκεκριμένα τρεις ημεδαποί και δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πλαστογραφία κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, απάτη και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Ειδικότερα, από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ο 57χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, με αποκλειστικό σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, δημιούργησε με τη συνδρομή – συνεργασία τριών συνεργών του («αχυράνθρωπων») εικονικές επιχειρήσεις, με αντικείμενο περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα παρκ, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικές περιοχές της «περιοδείας» είναι η Καρδίτσα, το Κιλκίς, η Καβάλα, Σέρρες, Λευκάδα, Καστοριά και Κέρκυρα.

Από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που διοργάνωνε ο 57χρονος ιθύνων νους, εισέπραττε τα έσοδα, αποφεύγοντας συστηματικά να καταβάλλει τους αναλογούντες φόρους και τις απαιτούμενες οικονομικές εισφορές.

Με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού κέρδους, τόσο ο 57χρονος «εγκέφαλος», όσο και οι υπόλοιποι τέσσερις συνεργοί του, αντί να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, που να γνωμοδοτεί για τη στατικότητα και ασφάλεια των λούνα – παρκ, κατέφευγαν σε συστηματική πλαστογραφία των υπογραφών και σφραγίδων πολιτικών μηχανικών και ηλεκτρολόγων.

Στη συνέχεια, κατέθεταν τα πλαστογραφημένα δικαιολογητικά σε δήμους της χώρας, υφαρπάζοντας με τον τρόπο αυτό άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης χώρων ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, οι δράστες είχαν καταρτίσει εξ ολοκλήρου πλαστή σφραγίδα δήμου του Νομού Θεσσαλονίκης, με την οποία θεωρούσαν το γνήσιο της υπογραφής, σε βεβαιώσεις που αφορούσαν την εγκατάσταση και λειτουργία των ανωτέρω επιχειρήσεων.

Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, από τον Απρίλιο του 2012 ως σήμερα, εγκατέστησαν 36 περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα παρκ σε ισάριθμους δήμους της χώρας .

Εκτιμάται ότι, από την παράνομη δράση των εικονικών επιχειρήσεων, πέραν της επικινδυνότητας που απορρέει από τη χρήση πλαστών βεβαιώσεων για την ασφαλή λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας, το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία από τη μη καταβολή των αναλογούντων φόρων, ύψους 888.761,68 ευρώ,
Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

karfitsa.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια