Διαδίκτυο, το σύγχρονο κρυφό σχολειό

Αρχική » Διάφορα » Διαδίκτυο, το σύγχρονο κρυφό σχολειό

Διαδίκτυο, το σύγχρονο κρυφό σχολειό

Μανώλης Κοττάκης

Πριν από δύο εβδομάδες δημοσιεύσαμε στην «Κυριακάτικη «Δημοκρατία» την πληροφορία ότι οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό Κριμαίας στη Θράκη και ετοιμάζουν κάθοδο αυτονομιστικού μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές, για πρώτη φορά μετά το 1989.

Την πληροφορία, η οποία επιβεβαιώθηκε πλήρως –το βράδυ των εκλογών θα δούμε το τουρκοκίνητο κόμμα με 1% σε εθνικό επίπεδο-, είχε την καλοσύνη να αναδημοσιεύσει το kostasxan.blogspot.gr και μέσω αυτού απλώθηκε απίστευτα μέσα στην πατριωτική διαδικτυακή κοινότητα.

Αίφνης χθες διάβασα σε κυριακάτικη εφημερίδα ένα σημείωμα για την «ακροδεξιά επέλαση» στο ίντερνετ, στο οποίο φωτογραφίζονταν ως “sites μίσους» όλα εκείνα που επιλέγουν να αναπαράγουν και να δημοσιεύουν διαδικτυακές ειδήσεις με συγκεκριμένο εθνικό προσανατολισμό. Ανάμεσα σε αυτά και το kostasxan, το οποίο θεωρείται περίπου… γιάφκα.

Ορθώς φοβούνται οι συντάκτες μελετών και σημειωμάτων όλους αυτούς τους ιστότοπους. Εγώ που καιρό τώρα τους παρακολουθώ ξέρω καλά ότι έδωσαν φωνή στους αποκλεισμένους από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και, παρά τις κατά καιρούς υπερβολές τους (με τις οποίες, φυσικά, δεν συμφωνώ), αποτελούν γνήσιες φωνές εθνικής ανησυχίας.

Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι καλά τους ανησυχούντες, οι οποίοι είναι «φιλελεύθεροι» στο μέτρο που επικρατεί στη δική τους οπτική παντού. Τους είναι δύσκολο να καταλάβουν τη δύναμη που έχουν αυτά τα ιστολόγια. Βλέπετε, τα «ακροδεξιά» ιστολόγια δεν έχουν χορηγούς τράπεζες, επιχειρηματίες, εταιρείες επικοινωνίας. Δεν προπαγανδίζουν με σθένος Σχέδια Ανάν έχοντας περίεργες χρηματοδοτήσεις.

Σε νέα παιδιά που κάνουν την τρέλα τους ανήκουν τα περισσότερα και φωτίζουν γεγονότα που μας «αρέσει» να προσπερνάμε μέχρι να τα βρούμε μπροστά μας.
Για άλλους, το να είσαι διαρκώς ανήσυχος για την τύχη ενός τμήματος της ελληνικής επικράτειας είναι πατριωτικό, για άλλους, που δεν συγκινούνται καν στην θέα της Ελληνικής Σημαίας και της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, είναι ακροδεξιό.

Να σα πω κάτι; Δεν ξέρω σε αυτές τις εκλογές, αλλά είμαι βέβαιος ότι στις άλλες, τις εθνικές, το σύστημα θα εκπλαγεί δυσάρεστα με τη διαβρωτική δύναμη του διαδικτύου σε ειδικά κοινά. Θα είναι ο σιωπηρός ρυθμιστής.

Κομμάτι του συστήματος μόλις τώρα άρχισε να καταλαβαίνει τη δυναμική των ατάκτων. Ορισμένοι μάλιστα συστήνουν και ελληνική AGB του διαδικτύου, γιατί οι μετρητές της Alexa φανερώνουν τη γύμνια τους στην επισκεψιμότητα. Πολύ αργά νομίζω. Τους ξέφυγαν. Ο έλεγχος χάθηκε. Μυρίζει τόσο πολύ στημένο το κεντρικό σύστημα ΜΜΕ, που ο πολύς κόσμος ψάχνει να βρει αυτά που δεν του λένε στο κρυφό σχολειό του διαδικτύου.
Με την ευκαιρία: Αν θέλει να ξεστραβωθεί κανείς και να καταλάβει τι προβοκάτσιες ετοιμάζουν οι Τούρκοι στις ευρωεκλογές, ας δει την τελευταία είδηση στο kostasxan. Τη γουρουνοκεφαλή που έριξαν άγνωστοι έξω από ένα τζαμί για να ηλεκτριστούν οι μουσουλμάνοι…

Δημοκρατία

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια