Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΤΟΛΤΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΖΑΡΙ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ EUROPA NOSTRA - OlaDeka

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΤΟΛΤΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΖΑΡΙ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ EUROPA NOSTRA

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΝΤΟΛΤΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟΖΑΡΙ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η ορεινή πόλη δίπλα στη λίμνη της Καστοριάς στην Ελληνική Μακεδονία είναι μία από τις πιο διακεκριμένες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη . Έχει μια απαράμιλλη σειρά από μεσαιωνικές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 15ο αιώνα, και αρχοντικά του
18ου-19ου αιώνα, με βάση τον πλούτο που επέφερε το εμπόριο γούνας, είναι από τα καλύτερα στην ευρύτερη περιοχή .

Από το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, η Καστοριά έχει υποστεί σημαντικές ζημιές ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού και της ανάπτυξης των σύγχρονων πολυκατοικιών.

Σήμερα οι δύο γειτονιές αποτελούν την επιζών ιστορικό πυρήνα της πόλης,  δηλαδή το Ντολτσό και το Απόζαρι . Σε αυτές τις συνοικίες υπάρχουν 370 διατηρητέα κτίρια,  τα 351  ιδιωτικά και 19 στα χέρια του Δημοσίου . Για να αποφευχθεί η ταχεία κατάρρευση των ιστορικών κτιρίων, ως αποτέλεσμα της φτώχειας  -το ποσοστό ανεργίας της Καστοριάς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στο 32,9 % –  προτείνεται,  με την υποστήριξη του Δήμου, για την επέκταση ήδη υφιστάμενου προγράμματος το οποίο έχει χρησιμοποιήσει δημόσια κονδύλια και το πιο σημαντικό,  υποστήριξη από το ταμείο του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όπως στην περίπτωση των ιδιόκτητων κτιρίων στη συνοικία των Αγίων Αποστόλων, για την αποκατάσταση σε στέγες και προσόψεις κτιρίων και την εκπαίδευση ανέργων ως κτίστες και τεχνίτες για την αποκατάσταση και διατήρηση των ιστορικών κτιρίων. Ο σκοπός είναι να εξασφαλιστεί η διατήρηση των δύο πιο ενδιαφερουσών γειτονιών της Παλιάς Πόλης.

Η υποψηφιότητα για «Τα 7 πιο απειλούνται με εξαφάνιση » το 2014 έγινε από την Ελληνική Εταιρεία – Εταιρεία Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς .

Φωτογραφίες από το  Flickr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria