Η Μόσχα έχει αφηνιάσει: Eμπάργκο φυσικού αερίου στην Ουκρανία λόγω χρεών ανακοίνωσε η Gazprom - OlaDeka

Η Μόσχα έχει αφηνιάσει: Eμπάργκο φυσικού αερίου στην Ουκρανία λόγω χρεών ανακοίνωσε η Gazprom

H Ρωσία σε μία πρώτη απάντηση στις προκλήσεις της “κυβέρνησης” του Κιέβου και στην σύλληψη του επικεφαλής των ρωσόφωνων του Ντόνετσκ από ουκρανικές ειδικές δυνάμεις αλλά και άνδρς της Blackwater, σταματά την τακτική της πίστωσης και κόβει “εδώ και τώρα” το φυσικό αέριο στην Ουκρανία αν δεν πληρωθεί άμεσα ένα ποσό που πλησιάζει τα 2 δισ. δολ.!

Ο επικεφαλής του ομίλου Gazprom, Alexei Miller, δήλωσε πριν λίγο οτι “Η Ουκρανία έχει σταματήσει να πληρώνει για τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου και αυτό αναγκαστικά μας οδηγεί να διακόψουμε την παροχή φυσικού αερίου. Οφείλει περίπου $ 1.890 εκατομμύρια σε απλήρωτους λογαριασμούς φυσικού αερίου και φυσικά δεν μπορούμε να τους επιδοτούμε για να μας πολεμάνε και να διώκουν τον πληθυσμό που δεν είναι αρεστός στην παράνομη κυβέρνησή της”

“Η Ουκρανία πρέπει να εξοφλήσει τα χρέη της άμεσα σε διαφορετική περίπτωση επιστρέφουμε στο 2009” και σίγουρα η απειλή αυτή δεν αφορά μόνο τη Ουκρανία, αλλά και τις χώρες του ΝΑΤΟ που βρίσκονται νότια της Ουκρανίας, όπως η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, καθώς οι βόρειες χώρες πλέον έχουν κανονική ροή μέσω του Nord Stream.

Το 2009 η Ρωσία σταμάτησε όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του συστήματος αγωγών της Ουκρανίας για δύο εβδομάδες και πάγωσε το σύμπαν!

Η Gazprom έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ακυρώσει έκπτωση στις πωλήσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από τον Απρίλιο, μετά την αποπομπή του τελευταίου μήνα του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Μέσα στις επόμενες ώρες θα γίνει γνωστό πότε θα διακοπεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία,οπότε και θα ξεκινήσει μια νέα κρίση σε έναν μήνα που δείχνει ότι θα έχει χαμηλές θερμοκρασίες.

Το ελληνικό σύστημα διανομής εξασφαλίζει μεταξύ 7 και 15 ημέρων παροχή, αλλά φυσικά πλέον αν συβεί κάτι τέτοιο τα αποτελέσματα θα είναι κρίσιμα αρνητικά για την οικονομία.

Ο South Stream που έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται θα δώσει στις παραπάνω χώρες – πλην Ελλάδας – λύση στο πρόβλημα, αλλά πριν περάσπυν δύο χρόνια δεν θα ρεύσει φυσικό αέριο μέσα από την Μαύρη Θάλασσα…

Αλλά η Μόσχα που δείχνει να έχει “αφηνιάσει” από την περιφρόνηση που έδειξαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ σε βάρος της στο κρίσιμο θέμα της Ουκρανίας, προσθέτει συνέχεια νέα δεδομένα και στον στρατιωτικό τομέα:
Ενεργοποιεί μία παλιά εγκαταλελειμμένη σοβιετική βάση στην περιοχή του Μουρμάνσκ στα σύνορα με την Φινλανδία και αυτό έχει μεγάλη σημασία ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Η βάση λέγεται Αlakurtti και θα φιλοξενήσει 3.000 άνδρες των ρωσικών αρκτικών στρατευμάτων, ενώ θα τελεί υπό την διοίκηση του αρχηγείου του Ρωσικού Βορείου Στόλου.

Την ανακοίνωση έκανε ο Διοικητής της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας στρατηγός Anatoly Sidorov ο οποίος δήλωσε ότι η βάση θα καταστεί λειτουργική το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ήδη κατασκευάζεται το στρατιωτικό ελικοδρόμιο το οποίο θα μπορε’ι να δεχθεί μέχρι και 10 μεγάλα μεταφορικά ελικόπτερα ταυτοχρόνως.

Σύμφωνα όμως με τον κυβερνήτη της περιοχής Oleg Mazunov θα κτιστεί μια νέα βάση-πόλη από την αρχή με τη την περιφερειακή διοίκηση του Murmansk να κατασκευάζει υποδομές και σπίτια για να φιλοξενηθούν στελέχη και στρατιώτες που θα υπάγονται στον Βόρειο Στόλο.

Επίσης σε εκτέλεση του ίδιου δόγματος έχει ήδη ξεκινήσει η αποκατάσταση των πρώην σοβιετικών αεροπορικών βάσεων στον Αρκτικό Ωκεανό . Το σχέδιο απαιτεί την αποστολή μηχανοκίνητων ταξιαρχιών , στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής και συγκεκριμένα στο Αρχάγγελσκ και την Χερσόνησο Κόλα .
defencenet

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria