ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:"ΖΗΤΙΑΝΟΣ" ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ - OlaDeka

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:”ΖΗΤΙΑΝΟΣ” ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ

Η Παιδεία και η Υγεία είναι οι δύο τομείς όπου η πολυπλόκαμη κρίση καθρεφτίζεται καλύτερα. Γιατροί, καθηγητές και εργαζόμενοι σε πανεπιστήμια και νοσοκομεία είναι αυτοί που βγαίνουν πιο συχνά στο δρόμο και διαμαρτύρονται. Για την ώρα μόνο η Παιδεία αποτελεί κύρια δεξαμενή, απ’ όπου η κυβέρνηση αντλεί υπαλλήλους προς απόλυση, διαθεσιμότητα, κινητικότητα και άλλα τέτοια ωραία που απαιτούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις μας.

Από τη σπατάλη και την ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση άλλων εποχών, περάσαμε στο άλλο άκρο. Τώρα πλέον κάθε ευρώ, για να φτάσει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, περνάει από πολλά κόσκινα, με αποτέλεσμα τα πιο πολλά από αυτά να φυτοζωούν, ακόμη κι αν έχουν ακίνητη περιουσία, την οποία για πολλούς λόγους δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, όπως το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Υπάρχουν όμως και κάποια χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο, που έχουν φτάσει στο αμήν. Ενα τέτοιο είναι το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη και παραρτήματα σε Γρεβενά, Καστοριά, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα. Το Ιδρυμα αυτό, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του συμβουλίου του, Ιωάννης Βέργαδος, σε συνέντευξη Τύπου, αναγκάζεται πλέον να προβεί σε αναζήτηση χορηγιών, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Ο πρόεδρος απευθύνεται με επιστολές σε ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου, σε ομογενείς της Δυτικής Μακεδονίας, σε οργανώσεις και οργανισμούς, και ζητά την οικονομική τους στήριξη, προκειμένου να αποφύγει ακόμη και την αναστολή λειτουργίας τμημάτων, εξαιτίας κυρίως της έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Προς αυτή την κατεύθυνση σκοπεύει να συστήσει επιτροπή καθηγητών του, καθώς και καθηγητών από άλλα επιστημονικά ιδρύματα, η οποία θα διαχειριστεί τους πόρους που θα συλλέξει, έχοντας έναν εποπτικό ρόλο.

Το θέμα της χρηματοδότησης, πέρα από τον κρατικό κορβανά, ήταν ένα θέμα ταμπού για τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αυτό η διάσταση αναδύθηκε και σε ημερίδα που διοργάνωσαν στο δημαρχείο ο δήμος, το «Δίκτυο Ναυαρίνο», η Europe Direct και το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council).

Η κ. Διαμαντοπούλου, που δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, είπε πως το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να αποκτήσει εξωστρέφεια, διεθνείς συνεργασίες και συνέργειες που θα αυξήσουν τους πόρους και την ποιότητα των σπουδών του. Πώς όμως; Ισως η εξήγηση είναι στην επόμενη φράση της, να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να δοθεί η δυνατότητα και σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να λειτουργήσουν.

Ο Γ. Μπουτάρης επέμενε στη διοικητική και οικονομική αυτονομία του πανεπιστημίου, που μπορεί να γίνει μέσα από προγράμματα, χορηγίες, συνέργειες «και αν χρειαστεί και δίδακτρα».

Ο πρύτανης Γ. Μυλόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και ότι έτσι ίσως κινδυνέψουν οι ίσες ευκαιρίες των φτωχών παιδιών να σπουδάσουν και ζήτησε άλλη μια φορά η Παιδεία να εξαιρεθεί του Μνημονίου.

Οι Βρετανοί κερδίζουν 17 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο σε συνάλλαγμα από τους ξένους φοιτητές, ενώ ώς το 2020, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα σπουδάζουν διαδικτυακά. Στοιχεία που δεν πρέπει να αγνοηθούν και η συζήτηση κάποτε πρέπει να ανοίξει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria