ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΑΤΖΗΣΥΜΕΩΝΙΔΗ - ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ - OlaDeka

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΑΤΖΗΣΥΜΕΩΝΙΔΗ – ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 στην αίθουσα του ξενοδοχείου “Τσάμης” πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση από τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Μανώλη Χατζησυμεωνίδη, του Απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για την περίοδο

  2011-2014.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλώτας Ταλίδης, o πρώην Βουλευτής και Διοικητής του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» Θεσ/νίκης κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, οι πρώην Δήμαρχοι Άργους Ορεστικού κ. Νίκος Τοτονίδης, Ίωνος Δραγούμη κ. Δημήτρης Τσιόγκας και Αγίων Αναργύρων κ. Γιώργος Παπακυριακίδης, ο Πρόεδρος του συνδέσμου Γουνοποιών κ. Ηρακλής Καλισθένης, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι καθώς και πλήθος κόσμου.  
Ο κ. Χατζησυμεωνίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Αρχή σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων της και στον σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων, ενώ ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση του.

Η ΟΜΙΛΙΑ    

Φίλες και φίλοι
Σήμερα από αυτή εδώ την αίθουσα, με χαρά και ιδιαίτερη τιμή, παρουσιάσαμε τον Απολογισμό Πεπραγμένων του δήμου Καστοριάς για την τριετία 2011 – 2013.
Ακούσατε και είδατε τα έργα, τις δράσεις και τις ενέργειες που παραδόθηκαν, εκτελούνται και σχεδιάζονται.
Θέλω να γνωρίζετε την αλήθεια και η αλήθεια είναι μία και μοναδική, όλα όσα έγιναν, γίνονται και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, είναι αποτέλεσμα συλλογικής επίπονης, επίμονης και σκληρής δουλειάς, 
γι’ αυτό, θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, όλους τους συνεργάτες μου, όλους τους δημοτικούς Συμβούλους (της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης), τα στελέχη και όλους τους εργαζόμενους του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων, τους φορείς, τους συλλόγους και τους εθελοντές που συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων και σημαντικών δράσεων. 
Ευχαριστώ όλους τους πολίτες του δήμου μας, που με την αγάπη τους μας δώσανε τη δύναμη να αγωνιστούμε και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο. 
Τα πρώτα αυτά τρία χρόνια – όπως σας περιέγραψα και στην αρχή – αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, η εφαρμογή του Καλλικράτη απαιτούσε μεγάλες αλλαγές και συγχρόνως, κάποιες «ριζωμένες» νοοτροπίες του «χθες», έπρεπε να ξεριζωθούν για να ετοιμαστεί το έδαφος για την υποδοχή ενός «Νέου»,  διεκδικητικού πλαισίου για τον τόπο μας. 
Αγωνιστήκαμε και θα αγωνιζόμαστε πάντα, ώστε ο τρόπος λειτουργίας, τα έργα και οι δράσεις του δήμου Καστοριάς να συμβάλλουν καθοριστικά στην ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας.
Οι υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής επιβάλουν τη προσαρμογή του δήμου στα νέα δεδομένα με την υιοθέτηση και χρησιμοποίηση όλων των σύγχρονων εφοδίων και τεχνολογικών επιτευγμάτων της εποχής μας – και αυτό ακριβώς κάνουμε.    
Με σεβασμό στον πολίτη, στο περιβάλλον, στο πολιτισμό και στην ιστορία μας, 
ιεραρχούμε τις βασικότερες ανάγκες του δήμου μας και προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα μας ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε τον δήμο μας πρότυπο δημοκρατικής συμμετοχής, σύγχρονης λειτουργίας, καινοτομιών και υλοποίησης προγραμμάτων πολύπλευρής ανάπτυξης.
Με επίκεντρο,  πάντα, τον άνθρωπο, προστατεύοντας την κοινωνική συνοχή και όσους έχουν πραγματική ανάγκη 
Συνεχίζουμε, προχωράμε μπροστά και οραματιζόμαστε έναν δήμο που να αναδεικνύει όλα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, καθιστώντας την Καστοριά
ως μία πόλη πολιτισμού, ιστορίας, αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς και συγχρόνως 
μία πόλη ανοικτή σε κάθε σύγχρονη ιδέα και εξωστρεφή.
Πόλη προορισμού για έλληνες, ευρωπαίους, ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Φιλική, πρόθυμη και έτοιμη να φιλοξενήσει σπουδαία γεγονότα, συμπόσια, συνέδρια, διεθνείς συναντήσεις. 
Η Καστοριά μας, να είναι η ομορφότερη πόλη της Ελλάδας, ανοιχτή σε όλον τον κόσμο, στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό και συνάμα  ανθρώπινη και φιλική σε όλους τους πολίτες της. 
Συνεχίζουμε και προχωράμε όλοι μαζί μπροστά, για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. 
Ο τόπος μας διαθέτει τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και εργατικούς ανθρώπους για να κάνει τη μεγάλη διαφορά στον πρωτογενή τομέα. Μήλα, φασόλια, κηπευτικά, άριστα κτηνοτροφικά προϊόντα αλλά και νέες εναλλακτικές καλλιέργειες που ήδη έχουν ξεκινήσει και πρέπει να επεκταθούν. 
Όλα τα προϊόντα του τόπου μας να αναγνωριστούν ως προϊόντα ονομασίας προέλευσης. Έτσι μόνο θα ισχυροποιηθεί η τοπική οικονομία αλλά και το όνομα μας θα μπει σε όλες τις αγορές. 
Τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μας: 
σε όλες τις αγορές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
Συνεχίζουμε και προχωράμε μπροστά για να γίνει τόπος μας 1ος τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών. 
Προχωράμε μπροστά για να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της γουνοποιίας, ώστε να αποτελεί μία ανθηρή δύναμη επιχειρηματικότητας και δημιουργίας  θέσεων εργασίας.
Συνεχίζουμε όλοι μαζί γιατί αυτά αποτελούν το όραμα μας για το αύριο αυτού του τόπου, για το αύριο των νέων ανθρώπων, 
Συνεχίζουμε γιατί όλα όσα κάναμε, όλα όσα σήμερα γίνονται 
και όλα όσα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 
ΠΑΝΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ.
Σας καλώ να πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ όλοι μαζί, 
να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για τον τόπο μας, 
να προσφέρουμε, να αγωνιζόμαστε για το αύριο, 
για τη  νέα γενιά.
Κοιτώντας σας μάτια, σας ζητώ να συνεχίσουμε και πάλι μαζί,  
να συνεχίσουμε τον αγώνα προσφοράς που άρχισε το 2011 για να  πάμε, με σίγουρα βήματα, τον δήμο Καστοριάς και τον τόπο μας  ΜΠΡΟΣΤΑ, 
Προχωράμε με την εμπειρία που αποκτήσαμε, 
προχωράμε μπροστά με τις σύγχρονες ιδέες και τις ικανότητες των νέων ανθρώπων που συμμετέχουν πλέον στην μεγάλη μας προσπάθεια. 
Προχωράμε όλοι μαζί για να πάμε τον τόπο μας ΜΠΡΟΣΤΑ και μόνο  ΜΠΡΟΣΤΑ. 
  Από τα βάθη της καρδιάς μου, σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ απόψε, 
για την αγάπη και τη στήριξη σας, 
για τη δύναμη που μας δίνεται να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό του τόπου μας, 
και να ‘στε βέβαιοι ότι, όλοι μαζί μπορούμε, και όλοι μαζί πάμε μπροστά.

Σας ευχαριστώ και πάλι, να ‘στε όλοι πάντα καλά
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες του Δήμου Καστοριάς, των εννέα Δημοτικών ενοτήτων και των 37 τοπικών κοινοτήτων, σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση, στην παρουσίαση του απολογισμού  έργων και δράσεων της δημοτικής αρχής Καστοριάς για την τριετία 2011 – 2013.
Βρισκόμαστε εδώ για να απολογηθούμε σε σας που μας εμπιστευθήκατε την τύχη αυτού του τόπου.
Βρισκόμαστε εδώ για να εκθέσουμε τα πεπραγμένα της τριετίας και κοιτώντας σας στα μάτια να σας πούμε ότι, εμείς, η πρώτη δημοτική αρχή του διευρυμένου δήμου Καστοριάς, εργαστήκαμε σκληρά, μοχθήσαμε και αγωνιστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας δείξατε.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή ανέλαβε και διεκπεραίωσε το χτίσιμο του διευρυμένου δήμου Καστοριάς, που πρόκυψε από τη μεγαλύτερη Διοικητική Μεταρρύθμιση που συντελέσθηκε στην χώρα μας τα τελευταία 100 χρόνια.
Αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου εν μέσω μίας φοβερής κρίσης και μέσα σε ένα παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας για την χώρα και όλους τους πολίτες. Τις περικοπές  μισθών και συντάξεων συνόδευσαν οι δραματικές μειώσεις των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση κουρεύοντας έως και 60% τα τακτικά έσοδα και 80% τη ΣΑΤΑ.
 Και εκτός του οικονομικού στραγγαλισμού των δήμων μεταφέρθηκαν και σημαντικές αρμοδιότητες από το 2ο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς όμως, καμία απολύτως πρόβλεψη για τους απαραίτητους πόρους, ούτε για το απαιτούμενο προσωπικό.
Αντιλαμβάνεστε ότι, δεν ήταν καθόλου εύκολα τα πράγματα, τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν αμέτρητα και μεταξύ των άλλων είχαμε και τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα των πρώην δήμων.  
Πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα χρέη που μας κληροδότησαν και αναφέρω ενδεικτικά:
Ο δήμος         Βιτσίου             1.000.000 €
     -//-         Μακεδνών 1.500.000 €
    -//-         Αγ. Τριάδας 1.500.000 €
    -//-                   Καστοριάς 2.500.000 € 
Η κοινότητα                     Καστρακίου   500.000 €
Τα χρέη αυτά συνοδεύτηκαν με αγωγές, ακόμη και κατασχέσεις. Χρειάστηκε να ελέγξουμε και να βάλουμε σε σειρά εκατοντάδες συμβάσεις μεταξύ των οποίων και πολλές προβληματικές. 
Από την 1η μέρα της θητείας μας ελέγχουμε εξονυχιστικά κάθε δαπάνη του δήμου, έτσι η σφικτή οικονομική διαχείριση ήταν μονόδρομος. 
Η οικονομική κατάσταση του νέου δήμου Καστοριάς απαιτούσε και κάτι άλλο: το οριστικό τέλος σε παθογένειες, νοοτροπίες και τακτικές του παρελθόντος. Αυτό το τέλος δόθηκε. Δόθηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή, χρέη πλέον δεν δημιουργούνται και με τη πλήρη διαφάνεια σε όλα τα οικονομικά δεδομένα υπάρχει απόλυτος σεβασμός και στο τελευταίο ευρώ του συνδημότη μας.   
Φίλες και φίλοι,
Σεβαστήκαμε και το τελευταίο ευρώ του συνδημότη μας και δουλεύοντας μεθοδικά και με σύστημα καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά και να μειώσουμε το χρέος κατά 50 %.  
Με τη χρηστή διαχείριση, τον λεπτομερή έλεγχο όλων των εξόδων και με τη διεκδίκηση όλων όσων δικαιούμαστε,  όχι μόνο καταφέραμε να σταθεί στα πόδια του ο Δήμος αλλά του δώσαμε και τον απαραίτητο βηματισμό ώστε να μπορεί να προχωρήσει ΜΠΡΟΣΤΑ. 
Να προχωρήσει μπροστά με μεγάλα έργα (μόνο στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί έργα προϋπολογισμού 74 εκατομμυρίων ευρώ) με παρεμβάσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του δήμου η βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών είναι πλέον δεδομένη. 
Και με ενέργειες και δράσεις που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια «ανοίξαμε» τον δήμο Καστοριάς σε όλον τον κόσμο, προβάλαμε και αναδείξαμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και δημιουργούμε νέες προοπτικές. Αυτά που έγιναν, αυτά που παίρνουν σάρκα και οστά και όλα όσα είναι προγραμματισμένα να γίνουν, να ‘στε βέβαιοι ότι θα φέρουν την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και θα καθορίσουν – με καθαρά θετικό πρόσημο – το μέλλον αυτού του τόπου.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την τύχη του Δήμου στα χέρια μας, δώσαμε έμφαση στην οργανωτική Δομή του Δήμου.
Μέσα στους πρώτους έξι μήνες οργανώσαμε τον Νέο Δήμο έτσι ώστε η μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο να γίνει χωρίς να «ανοίξει μύτη», όπως λέμε.
Συγκροτήσαμε τις οργανωτικές δομές του κεντρικού Δήμου, σύμφωνα με τις επιταγές του Καλλικράτη δημιουργώντας:
Διευθύνσεις 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
παράλληλα στελεχώσαμε όλες τις Δημοτικές Δομές στις έδρες όλων των Δημοτικών Ενοτήτων
ΜΑΝΙΑΚΟΙ – ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ – ΚΟΡΗΣΟΣ – ΜΑΥΡΟΧΩΡΙ – ΤΟΙΧΙΟ – ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ – ΓΑΒΡΟΣ και ΙΕΡΟΠΗΓΗ
έτσι ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι Δημότες μας και να υλοποιείται η αρχή της ΕΓΓΥΤΗΤΑΣ προς τον πολίτη.
Για την εξυπηρέτηση των γεωργών και των κτηνοτρόφων του δήμου μας, δημιουργήσαμε 2 Γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης. 
Ένα στην Δυτική πλευρά στην  ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ και  ένα στην Ανατολική στο ΜΑΥΡΟΧΩΡΙ έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες μας και να λύνουν τα προβλήματα τους χωρίς να μετακινούνται στην έδρα του Δήμου. 
Φροντίσαμε άμεσα για τη ΣΤΕΓΑΣΗ όλων των Υπηρεσιών αλλά και για την αποκέντρωση, αξιοποιώντας τα Δημαρχεία που υπήρχαν.
π.χ. α) ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ στο Δημαρχείο Μανιάκων
       β) ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ στον χώρο της ΤΕΡΝΑ
       γ) ΔΕΥΑΚ           στο Δημαρχείο Μεσοποταμίας  κ.α.
Προχωρήσαμε στην συγχώνευση των πολλών και διεσπαρμένων νομικών προσώπων των Δήμων,
8 Κοινωφελείς Επιχειρήσεις σε μία
25 Νομικά Πρόσωπα             σε ένα
53 Σχολικές Επιτροπές          σε δύο
        μια Α΄ βαθμιας Εκπαίδευσης
        μια Β΄ βαθμιας Εκπαίδευσης
Ιδρύσαμε την Ανώνυμη Εταιρεία ΜΑΚΕΔΝΟΣ και το νέο Νομικό Πρόσωπο ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΙΟ ΩΔΕΙΟ το οποίο θέσαμε σε λειτουργία, όπως επίσης θέσαμε σε λειτουργία  και το ΕΝΥΔΡΕΙΟ Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το οποίο ενώ υπήρχαν οι υποδομές δεν λειτούργησε για πολλά χρόνια .
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Όλα όσα προέβλεπε ο «Καλλικράτης», έγιναν έγκαιρα και με απόλυτη επιτυχία. 
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου μας και τα αντίστοιχα ετήσια προγράμματα δράσης παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών ως πρότυπο και προβλήθηκαν ως βέλτιστη πρακτική στο Δελτίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (τεύχος Φεβρουαρίου 2014) στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Διερευνήσαμε και εξαντλήσαμε όλες τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης από όλα τα τρέχοντα αλλά και τα μελλοντικά αναπτυξιακά προγράμματα  (συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, εθνικά, έργα ΣΔΙΤ, έργα αυτοχρηματοδοτούμενα κα.).
Καταρτίσαμε τον νέο Ο.Ε.Υ του Δήμου Καστοριάς που συνέβαλλε  
στη σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία του Δήμου.
στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διεύρυνση του αναπτυξιακού του ρόλου.
στην αναβάθμιση της λειτουργίας των οργάνων διοίκησης, των υπηρεσιών αλλά και της θέσης και του ρόλου των εργαζομένων.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
       Στην 3ετία που διέρρευσε πραγματοποιήθηκαν 76 συνεδριάσεις του Δ.Σ Καστοριάς. Πάρθηκαν 1.458 αποφάσεις
Από αυτές οι 986 ομόφωνα ποσοστό 74,4% και οι 339 κατά πλειοψηφία
    
Οι 76 συνεδριάσεις και οι 1.458 αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου φανερώνουν το μέγεθος της δουλειάς που έγινε. 
Το γεγονός ότι, η συντριπτική πλειονότητα των αποφάσεων 74,4% ήταν ομόφωνες, αποδεικνύει την σοβαρότητα των εισηγήσεων, την σύμπνοια του συνόλου του Δημοτικών Συμβούλων και την εργατικότητα και επιτυχία των προεδρείων. 
  
ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
Προγραμματισμός Έργων ΕΣΠΑ
Πετύχαμε την πλήρη ανταπόκριση στις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ με την ένταξη σημαντικότατων έργων και έργων υποδομών
Η δημιουργία υποδομών που προστατεύουν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών αποτελεί για εμάς ύψιστο καθήκον και στόχο στρατηγικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Καστοριάς προγραμμάτισε, σχεδίασε, ωρίμασε, υπέβαλλε και τελικά εντάχθηκαν σε προσκλήσεις στο ΕΣΠΑ τα παρακάτω έργα
1ον
ΕΡΓΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 

Έργα που αφορούν την Κατασκευή – Βελτίωση δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων-ομβρίων υδάτων
α/α
Τίτλος Έργου
Τίτλος Υποέργου
Π/Υ Υποέργου
Π/Υ Έργου
ΠΗΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
1
Αποχέτευση περιοχής αντλιοστασίων ύδρευσης δήμου Αγίας Τριάδας
553.500,00
2
Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων οικισμού Κομνηνάδων Δήμου Ακριτών
Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων οικισμού Κομνηνάδων Δήμου Ακριτών και εγκατάσταση φυσικής επεξεργασίας αστικών λυμάτων με δεξαμενές σταθεροποίησης Δ.Δ. Κομνηνάδων
867.100,00
ΠΕΠ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
3
Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων οικισμού Χιονάτου Δήμου Ακριτών
Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων οικισμού Χιονάτου Δήμου Ακριτών και εγκατάσταση φυσικής επεξεργασίας αστικών λυμάτων με δεξαμενές σταθεροποίησης Δ.Δ. Χιονάτου
879.700,00
4
Αποχέτευση Οικισμών Δημοτικής Ενότητας Αγίας Τριάδας Δήμου Καστοριάς
3.120.000,00
5
Αποχέτευση Οικισμών Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας Δήμου Καστοριάς
Εσωτερικό Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Υδάτων και Αγωγός Μεταφοράς Ακαθάρτων Υδάτων Καλοχωρίου 
2.367.000,00
7.094.000,00
Αγωγός Μεταφοράς Ακαθάρτων Υδάτων Μεσοποταμίας
1.331.000,00
Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων οικισμού Κολοκυνθούς και σύνδεση με σταθμό τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΚ (αντλιοστάσιο Μανιάκων)
2.906.000,00
Αναδιαρρύθμιση και αναβάθμιση λειτουργίας αντλιοστασίων Α2 και Α3 Δ.Κ. Μανιάκων
490.000,00
6
Αποχέτευση Οικισμών Δημοτικής Ενότητας Αγίων Αναργύρων Δήμου Καστοριάς
Αποχέτευση Οικισμών  
Αγίου Νικολάου, Βασιλειάδας, Μελισσοτόπου,  Σταυροποτάμου και σύνδεση των δικτύων αποχέτευσης με τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού Καστοριάς
5.463.000,00
7
Αποχέτευση Οικισμού Κορησού
3.835.000,00
8
Βελτίωση αντλιοστασίων Δημοτικών Ενοτήτων Μακεδνών – Βιτσίου και Καστοριάς
1.980.000,00
9
Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων Τ.Κ. Οξυάς Δήμου Καστοριάς
430.000,00
10
Δίκτυο Όμβριων Υδάτων 
Μεσοποταμίας, Μαυροχωρίου, Πολυκάρπης
3.725.000,00
11
Επισκευή – βελτίωση του αντλιοστασίου ύδρευσης Μπέης – Μπουνάρ και αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού.

638.000,00
ΠΕΠ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΥΝΟΛΟ
28.585.300,00
2ον 
Έργα που αφορούν την Αναβάθμιση και Βελτίωση των βασικών οδικών υποδομών & Υπηρεσιών (ενδοδημοτικές-διαδημοτικές) και ενίσχυση της δικτύωσης πόλης/υπαίθρου
Η βελτίωση των αστικών αρτηριών και οδικών αξόνων για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αποτελεί για εμάς έναν στόχο μείζονος σημασίας, γι’ αυτό και  Δήμος μας ωρίμασε, υπέβαλλε ενέταξε σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα τα παρακάτω έργα:
α/α
Τίτλος Έργου
Τίτλος Υποέργου
Π/Υ Υπο έργου
Π/Υ Έργου
ΠΗΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
1
Βελτίωση αστικής οδοποιίας τμήματος περιοχής Φουντουκλή φάση Β΄
5.938.000,00
ΠΕΠ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
2
Βελτίωση αστικού οδικού δικτύου περιοχής «Φουντουκλή»
Αναβάθμιση – βελτίωση οδικού δικτύου τμήματος περιοχής «Φουντουκλή» και Υπογείωση δικτύου Μ.Τ. και Χ.Τ. Λεωφόρου Κωπηλατών
4.263.400,00
3
Αναβάθμιση χώρων πρασίνου περιοχής «Φουντουκλή»
Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων περιοχής
«Φουντουκλή» και Υπογείωση δικτύου Μ.Τ. και Χ.Τ. Αποδήμων Καστοριανών
4.504.500,00
4
Εξωραϊσμός πλατειών Μακεδονομάχων και Ειρήνης
585.000,00
5
Κατασκευή πεζοδρομίου οδού Διοικητηρίου και ηλεκτροφωτισμός ευρύτερης περιοχής
150.000,00
6
Βελτίωση σκαλόδρομου «Σταυρού» παραδοσιακού τμήματος πόλης Καστοριάς
410.000,00
7
Προμήθεια-εγκατάσταση εξοπλισμού αυτοματοποιημένης διαχείρισης υπαιθρίων χώρων στάθμευσης
360.000,00
8
Προμήθεια 2 (δύο) αυτοκινούμενων αναρροφητικών σαρώθρων 
400.000,00
9
Κάδοι κομποστοποίησης
22.000,00
ΥΠΕΚΑ / ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ
10
Ολοκλήρωση μελετών Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Καστοριάς
110.000,00
11
Τεχνική βοήθεια του Δήμου Καστοριάς
50.000,00
ΜΟΔ ΑΕ
ΣΥΝΟΛΟ
16.792.900,00
3ον 
Έργα που αφορούν την Δημιουργία νέων και την βελτίωση υφιστάμενων υποδομών ενίσχυσης Τουρισμού – Πολιτισμού
α/α
Τίτλος Έργου
Τίτλος Υποέργου
Π/Υ Υποέργου
Π/Υ Έργου
ΠΗΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
1
Αποκατάσταση-αναπαλαίωση 
Αρχοντικού Μπασάρα 
1.550.000,00
ΠΕΠ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
2
Χώρος υποδοχής Σπηλαίου Δράκου
370.000,00
3
Αναβάθμιση- αντικατάσταση εξοπλισμού Χιονοδρομικού Κέντρου Βιτσίου
Προμήθεια ερπυστιοφόρου μηχανήματος διάστρωσης χιονιού, οχήματος αποχιονισμού πολλαπλών χρήσεων, μονάδων παραγωγής τεχνητού χιονιού
930.000,00
4
Εκπόνηση εξειδικευμένων τεχνικών μελετών για την κατασκευή Πολιτιστικού κέντρου και την ανακατασκευή και εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου Ναυταθλητικού Κέντρου
2.000.000,00
ΜΟΔ ΑΕ
ΣΥΝΟΛΟ
4.850.000,00
4ον 
Έργα που αφορούν Αναπλάσεις και αναβαθμίσεις οικισμών, περιοχών & δημόσιων –  κοινόχρηστων χώρων
Τα έργα αυτά, στοχεύουν στην αποκατάσταση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του  δομημένου. Συνεισφέρουν τα μέγιστα στη δημιουργία υψηλής ποιότητας δημόσιων κοινόχρηστων χώρων που σημαίνει και βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
α/α
Τίτλος Έργου
Τίτλος Υποέργου
Π/Υ Υποέργου
Π/Υ Έργου
ΠΗΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
1
Διαμόρφωση υπαίθριων χώρων 
Τ.Κ Σιδηροχωρίου του Δήμου Καστοριάς
1.000.000,00
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΑΑ
2
Διαμόρφωση παραλίμνιας ζώνης Μαυροχωρίου
230.000,00
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / LEADER
3
Διαμόρφωση – Ανάπλαση Ο.Τ. της επέκτασης σχεδίου πόλεως Μανιάκων -Ν.Λεύκης
(7 οικοδομικά τετράγωνα)
1.250.000,00
ΠΕΠ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
4
Διαμόρφωση υπαίθριων χώρων             
Τ.Κ Σιδηροχωρίου Δ. Καστοριάς Β’ ΦΑΣΗ
650.000,00
ΣΥΝΟΛΟ
    3.130.000,00
5ον
Έργα που αφορούν την Δημιουργία νέων και  Βελτίωση υφιστάμενων Κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών Παιδείας
Στα πλαίσια υλοποίησης υποδομών και δράσεων εκπαίδευσης, καθώς και ενίσχυσης κοινωνικών υπηρεσιών ο Δήμος Καστοριάς ενέταξε σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα έργα, όπως η ανακατασκευή και ο εκσυγχρονισμός του 1ου/8ου Δημοτ Σχολείου 2.900.000€
ΣΥΝΟΛΟ
    4.911.145,84
6ον 
Έργα που αφορούν Δράσεις Ενίσχυσης Απασχόλησης
Στα πλαίσια υλοποίησης δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης ο Δ. Καστοριάς ενέταξε σε χρηματοδοτικά προγράμματα δράσεις:
ΣΥΝΟΛΟ
  1.006.743,92
7ον 
Έργα που αφορούν Δράσεις  Διακρατικής Συνεργασίας
ΣΥΝΟΛΟ
     423.000,00
ΕΡΓΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αναβαθμίσεις – Βελτίωση των βασικών οδικών υποδομών & Υπηρεσιών (ενδοδημοτικές-διαδημοτικές) και ενίσχυση της δικτύωσης πόλης/υπαίθρου
16.792.900,00 € 
Δημιουργία νέων – βελτίωση υφιστάμενων υποδομών ενίσχυσης Τουρισμού – Πολιτισμού
4.850.000,00 € 
Αναπλάσεις και αναβαθμίσεις οικισμών, περιοχών & δημόσιων – κοινόχρηστων χώρων
3.130.000,00 € 
Δημιουργία νέων – Βελτίωση υφιστάμενων Κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών Παιδείας
4.911.145,84 € 
Δράσεις Ενίσχυσης Απασχόλησης
1.006.743,92 € 
Δράσεις  Διακρατικής Συνεργασίας
 423.000,00 € 
ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ 
59.699.089,76
Όλα τα παραπάνω έργα που υποβλήθηκαν στις αντίστοιχες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, αποτελούν ένα συνεκτικό πλέγμα αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής. 
Παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που θα ωριμάσουν ένα επόμενο πλέγμα έργων και δράσεων με στόχο, η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ να είναι διαρκής και να επεκταθεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο που θα εξειδικευτεί μέσα από το Σ.Ε.Σ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης). Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά θα αποτελέσουν και τα κύρια αν όχι τα μοναδικά χρηματοδοτικά εργαλεία υλοποίησης μεγαλόπνοων έργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  
Έχουμε ωριμάσει και ετοιμάσει τα παρακάτω έργα
ΩΡΙΜΑ ΕΡΓΑ Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗ  ΜΕ ΠΗΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
α/α
Τίτλος Έργου
Π/Υ Υποέργου
Π/Υ Έργου
ΠΗΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
1
Ανάπλαση παραλίμνιου κοινόχρηστου χώρου από Διοικητήριο μέχρι «Σταυρό» (Νότια Παραλία)
1.000.000,00
ΠΕΠ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
2
Αναβάθμιση οδών – πεζοδρομίων –  κοινόχρηστων χώρων από οδό Ορεστείων μέχρι Λύκεια (Βόρεια Παραλία)
1.900.000,00
3
Διευθέτηση ρέματος Μεταμόρφωσης
750.000,00
4
Διευθέτηση ρέματος Βυσσινιάς
550.000,00
5
Διάνοιξη – κατασκευή συνδετήριας περιφερειακής οδού Νταηλάκη με Λεωφόρο Αμπελώνων
2.850.000,00
6
Αποχέτευση οικισμού Πολυκεράσου
410.000,00
7
Βελτίωση Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Νεστορίου στα όρια της Δ.Κ Μανιάκων του Δήμου Καστοριάς
2.600.000,00
8
Δημιουργία χώρων στάθμευσης στον ορεινό όγκο Βιτσίου στο χιονοδρομικό κέντρο
290.000,00
9
Κατασκευή Ποδηλατοδρόμου Μανιάκων στη Νότια Περ. Οδό σχεδίου πόλεως του οικισμού Μανιάκων (Τμήμα Της ΕΠ. οδός Μανιάκων – Άργους Ορεστικού)
200.000,00
10
Αποχέτευση Τ.Κ Αυγής-Υψηλού
400.000,00
11
Ανάπλαση Αύλειου χώρου Αγ. Παρασκευής Δ.Κ Μανιάκων
150.000,00
12
Ανάπλαση περιοχής πέτρινου γεφυριού Δ.Δ. Κορομηλιάς
300.000,00
13
Κατασκευή Πάρκου Γεωτρήσεων
1.000.000,00
14
Ανάπλαση περιοχής «Τσάκωνης» Τ.Κ. Κορησού του δήμου Καστοριάς
350.000,00
15
Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Οινόης
85.000,00
ΥΠΕΚΑ / ΕΠΠΕΡΑΑ
16
Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Πενταβρύσου
90.000,00
90.000,00
17
Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Τοιχιού
360.000,00
360.000,00
18
Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Νέου Οικισμού Κορεστείων
130.000,00
130.000,00
19
Ενεργειακή αναβάθμιση 5ο Δ.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
150.000,00 
150.000,00
20
Ενεργειακή αναβάθμιση 2ου   ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
 210.000,00
210.000,00
21
Ενεργειακή αναβάθμιση 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
 170.000,00
170.000,00
22
Ενεργειακή αναβάθμιση ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ
 170.000,00
170.000,00
ΣΥΝΟΛΟ
14.115.000,00
Επίσης στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ   εντάξαμε
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας 2012- 2015 το οποίο και λειτουργεί.    
Προϋπολογισμού  300.000,00€.
Το πρόγραμμα: Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής  2012- 2014 για δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς 
α) για την περίοδο 2012-2013:
φιλοξενήθηκαν 55 παιδιά (προ-νήπια)
Προϋπολογισμός:159.500,00€
β) για την περίοδο 2013-2014: 
φιλοξενήθηκαν 129 παιδιά (προ-νήπια)
Προϋπολογισμός: 361.200,00€
Ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2012- 2015 
το οποίο παρέχει δωρεάν πιστοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα σε ενήλικες συνδημότες μας. 
«Τρέχουν» τα ΤοπΣΑ, τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας 2012- 2015
Ο Δήμος Καστοριάς συμμετέχει στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» για την επαγγελματική κατάρτιση 85 ανέργων με στόχο την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ή την πρόσληψή τους από επιχειρήσεις της περιοχής.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ– ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο Δήμος Καστοριάς κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια διατήρησης, προστασίας και προβολής του πλούσιου πολιτιστικού μας αποθέματος. 
Σκοπός μας ήταν και είναι η ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. 
Στόχος η τουριστική ανάπτυξη αλλά και η συμβολή του δήμου στην ανάδειξη των σπουδαίων προϊόντων της περιοχής, από τις γούνες μας ως τα άριστης ποιότητας γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μας (Μήλα, Φασόλια κ.α.).   
Στο σημερινό απολογισμό δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσουμε το σύνολο των δράσεων και ενεργειών προβολής που πραγματοποίησε ο Δ. Καστοριάς κατά την τελευταία 3τριετία, θα αναφέρω ορισμένα ενδεικτικά:    
Τα «Ραγκουτσάρια» προβλήθηκαν μέσω των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών, του ομίλου ΣΚΑΪ, του Mega Channel, ΑΝΤΕΝΝΑ, ALPHA, STAR και περιφερειακών σταθμών, στο διαδίκτυο και σε μεγάλους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς. 
Επίσης, εκτέθηκαν καρναβαλίστικες μορφές από την παράδοση της περιοχής μας στην Έκθεση «Μάσκες της Ευρώπης» στο Μουσείο  Καρναβαλιού και Μάσκας του Βελγίου.
Εκδόθηκε τουριστικός οδηγός στα αγγλικά, ρωσικά και εβραϊκά.
 Η Καστοριά ταξίδεψε και μέσα από το τρίγλωσσο περιοδικό της αεροπορικής εταιρίας Astra Airlines 
Συμμετείχε ο Δήμος Καστοριάς στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη και στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Τελ Αβίβ. Στη συνέχεια  επισκέφθηκαν την Καστοριά τουριστικοί πράκτορες και εκπρόσωποι τουριστικών ιστοσελίδων από το Ισραήλ και δημοσίευσαν άρθρα για την Καστοριά  σε ιστοσελίδες και σε περιοδικά της χώρας τους. 
Στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (MITT) στη Μόσχα της Ρωσίας προβλήθηκε ο Δήμος μέσα από το περίπτερο της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας.
Επισκέφτηκαν την Καστοριά και ξεναγήθηκαν Έλληνες αλλά και ξένοι τουριστικοί πράκτορες, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες, από την Τουρκία, την Βουλγαρία, την Ουκρανία αλλά και διαπιστευμένοι στην Ελλάδα πρεσβευτές, από 20 συνολικά χώρες 
Όλες αυτές οι επισκέψεις και επαφές έγιναν, φίλες και φίλοι, στα πλαίσια της πολιτικής εξωστρέφειας του Δήμου Καστοριάς, με στόχο τόσο την προβολή της περιοχής μας όσο και την προοπτική ανάπτυξης συνεργασιών – σε επιχειρηματικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο –  με φορείς και επιχειρήσεις εκτός συνόρων 
Διοργανώθηκε ο 1ος Γύρος Λίμνης Καστοριάς με τη συμμετοχή 253 ενηλίκων, 31 παιδιών και περίπου 1.000 επισκεπτών 
Προβλήθηκε ο τόπος μας εκτός συνόρων με τη συμμετοχή του Δήμου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Οι νέοι του σήμερα… αυριανοί ηγέτες των κοινοτήτων μας» όπου συμμετείχαν και άλλοι δήμοι από την Ιταλία, το Βέλγιο και την Γαλλία
Πραγματοποιήθηκε για δύο συνεχή χρόνια  το Μεσαιωνικό Βυζαντινό Φεστιβάλ μέσω του οποίου προβλήθηκε η Καστοριά σε τηλεοπτικά κανάλια, στο διαδίκτυο και σε εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας 
Παρουσιάστηκε η Καστοριά και έγινε ξενάγηση της μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SMile ART 2013 το οποίο υλοποιήθηκε από πολιτιστικές εταιρίες τριών ευρωπαϊκών χωρών-πόλεων: Ιταλίας-Ακουΐλας, Γερμανίας-Βερολίνου και Ελλάδας-Καστοριάς.
Προβλήθηκε επίσης η πόλη μέσω της συμμετοχής του Δήμου Καστοριάς στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Sochi 2014»
 Συμμετείχε ο Δήμος Καστοριάς στο πρόγραμμα φιλοξενίας των Αγώνων «Special Olympics 2012»
Τηλεοπτικές, διαδικτυακές και άλλες προβολές 
Το Mega Channel μας φιλοξένησε στις εκπομπές
«Ταξιδεύοντας»
Πρωινό mou» 
Mega Σαββατοκύριακο 
Επίσης προβλήθηκε η Καστοριά 
στον ΣΚΑΙ, στο STAR CHANNEL, στον ΑΝΤΕΝΝΑ, στα κρατικά κανάλια και πολλά άλλα περιφερειακά κανάλια
Στα μεγαλύτερα websites και blogs βρεθήκαμε, καθώς και σε μεγάλες εφημερίδες όπως: ΕΘΝΟΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ESPRESSO, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κα. Σε περιοδικά ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, COSMOPOLITAN, TV ZAPPING, ICONS TRAVELLER κα.
Εγκαινιάσαμε την Ελληνογερμανική Συνεργασία για τον Τουρισμό και
συνεργαζόμαστε πλέον σε τουριστικά θέματα όπως: Περιπατητικός και Ορεινός Τουρισμός, Γαστρονομικός Τουρισμός, Δρόμοι του Κρασιού, Αγροτικός Τουρισμός, Ιαματικός και Θεραπευτικός Τουρισμός, Internet Marketing κ.λπ.
Special Olympics 2011
Συμμετείχαμε στους αγώνες των Special Olympics 2011φιλοξενώντας αθλητές και προπονητές ξένης αποστολής, προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο την πόλη μας παγκοσμίως.
Europa Nostra
Ο Δήμος Καστοριάς υπέβαλε μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, υποψηφιότητα στο πρόγραμμα του σημαντικότατου Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την διάσωση της παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η υποψηφιότητα του Δήμου μας προκρίθηκε ως η μοναδική ελληνική υποψηφιότητα. 
Στην Αθήνα την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ανακοινώθηκε η απόφαση της Europa Nostra, με την οποία προκριθήκαμε στις 11 καλύτερες της Ευρώπης 
Από αυτές τις 11 προτάσεις, θα επιλεγούν στο ετήσιο συνέδριο στις Europa Nostra, στις 5 Μαΐου στη Βιέννη, τα 7 μνημεία. Αυτές οι 7 προτάσεις θα υλοποιηθούν, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 
Το Σπήλαιο του Δράκου
Έχει σχεδιαστεί η ιστοσελίδα του Σπηλαίου Δράκου όπου ο επισκέπτης μπορεί να πάρει όποια  πληροφόρηση θέλει (ξενάγηση, τιμές εισιτηρίων, ώρες λειτουργίας αλλά και να δει φωτογραφικό υλικό, καθώς και τα άλλα  αξιοθέατα του Δήμου Καστοριάς.
Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του εκθεσιακού χώρου στην σήραγγα εξόδου ώστε να λειτουργεί σαν χώρος ενημέρωσης των επισκεπτών.
Υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν 3 προτάσεις  στο ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ LEADER» που αφορούν
«Προώθηση και Προβολή της Καστοριάς»,  προϋπολογισμού 71.410 €. 
«Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Βυζαντινού Μεσαιωνικού Φεστιβάλ» προϋπολογισμού 36.214 € και
«Προώθηση και Προβολή του Πολιτισμικού και Φυσιολατρικού Τουρισμού, ανάδειξη της ιστορικότητας και του φυσικού κάλλους» προϋπολογισμού 40.000€
Ενώ ήδη έχει σχεδιαστεί και 4η πρόταση για την επόμενη πρόσκληση στο ίδιο πρόγραμμα
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων χρόνων – με την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, τις συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις,  την ακύρωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα πολλών κοινωνικών υπηρεσιών – έπληξε πολλούς συμπολίτες μας και ειδικά τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. 
Ως τοπική αυτοδιοίκηση που είναι ο κοντινός φορέας στον πολίτη, προτεραιότητα μας ήταν να είμαστε δίπλα σε κάθε δημότη και οικογένεια που έχει πραγματική ανάγκη, δίπλα στα παιδιά, στις μητέρες, στους ηλικιωμένους, στα άτομα με αναπηρία και στους ανέργους.
Ως δημοτική αρχή με απόφασή μας συνεχίσαμε τη χορήγηση  γάλακτος στις άπορες και αναξιοπαθούσες οικογένειες  του Δήμου μας, σύμφωνα με την βούληση και επιθυμία του αείμνηστου  Δωρητή του Δήμου μας Δημητρίου Σκαπέρδα 
Ο Δήμος μας χορήγησε την τριετία περίπου 33.600 κυτία γάλακτος (15 για κάθε ανήλικο παιδί και 10 για ηλικιωμένους, ασθενείς κ.λπ.) στις άπορες και αναξιοπαθούσες οικογένειες συνδημοτών μας.
Γεύματα Αγάπης
Μήνυμα αγάπης και κοινωνικής αλληλεγγύης, κάθε πρωτοχρονιά και Πάσχα, στέλνει ο Δήμος μας προσφέροντας σε 500 συμπολίτες μας από όλες τις Δ.Ε. ένα γεύμα κάθε φορά. 
Κοινωνικό Παντοπωλείο
Ιδρύσαμε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς το κοινωνικό παντοπωλείο, που πραγματοποίησε  διανομή τροφίμων σε 139 δικαιούχους απόρους δημότες μας.
Συνολικά μοιράστηκαν 2.592 τεμάχια ειδών διατροφής (ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, αλεύρι, λάδι, γάλα μακράς διάρκειας κ.α)

Εμβολιασμοί 
Κάθε χρόνο γίνονται δωρεάν 217 εμβολιασμοί παιδιών και 130 στα δημοτικά σχολεία.
Επιδόματα
Από την πρόνοια του δήμου Καστοριάς δίδονται 10 διαφορετικά επιδόματα, σε 500 άπορους δημότες μας.
Βιβλιάρια υγείας ανασφάλιστων
Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανασφαλίστων και Οικονομικά Αδυνάτων μπορούν να έχουν δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς, φάρμακα, να νοσηλεύονται ή να μεταφέρονται – ως ασθενείς – χωρίς κόστος. 
Ο δήμος Καστοριάς, κάθε χρόνο, θεωρεί 366 βιβλιάρια υγείας και εκδίδει 111 νέα. 
Επιδιώξαμε συνεργασίες με φορείς, συλλόγους και υπηρεσίες για να διευρύνομε τα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και να προστατέψουμε την κοινωνική συνοχή. Παλέψαμε και Παλεύουμε για να δημιουργηθεί ένα ζωντανό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ικανό να παρέχει ακόμη και υπηρεσίες υγείας και να υποκαθιστά την πολιτεία όπου αυτή αδυνατεί, δίνοντας πραγματικό περιεχόμενο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μέσα σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, εκτός της κοινωνικής πολιτικής και των δομών του δήμου, θα πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας,  υπηρεσίες, φορείς, σύλλογοι και πολίτες για να δημιουργήσουμε ένα πανίσχυρο και αποτελεσματικό υποστηρικτικό δίκτυο για τη φροντίδα του συνανθρώπου μας που έχει ανάγκη.     
Χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες και αμείωτη επιμονή και υπομονή για να δημιουργήσουμε την Κοινωφελή Επιχείρηση «Ορεστειάς». Που ένωσε όλες τις  Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των πρώην δήμων. 
Στις δράσεις της επιχείρησης περιλαμβάνονται:
Η εφαρμογή προγραμμάτων ή συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις:
 βρεφονηπιακών σταθμών. 
Βοήθεια στο Σπίτι
Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών
Λειτουργία ΚΕΚ 
«Βοήθεια στο Σπίτι» 
Κάτω από αντίξοες συνθήκες (ελλιπής χρηματοδότηση και με μεγάλη καθυστέρηση) συνεχίστηκε και βελτιώθηκε η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ενός από τα πλέον σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα. 
Λειτουργούν 10 Μονάδες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με συνολικό αριθμό ωφελουμένων 670 σε όλο τον ενοποιημένο Δήμο Καστοριάς.
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ)  
Με το πρόγραμμα ΚΔΑΠ φροντίσαμε:
Για την παραμονή των παιδιών, για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας πέραν του σχολικού ωραρίου, σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και δημιουργικό με παιχνίδι, τραγούδι, ζωγραφική κ.λπ
Να βοηθηθούν οι εργαζόμενες μητέρες
Με το πρόγραμμα αυτό ωφελούνται 52 οικογένειες
Βρεφικοί σταθμοί 
Οι Βρεφικοί Σταθμοί αποτελούν ένα σύγχρονο σύστημα παιδικής μέριμνας και στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας.
Απασχολούν 20 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων και ωφελούνται 67 οικογένειες. 
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
          Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Δήμου Καστοριάς αποτελεί Δομή Επαγγελματικής Κατάρτισης πιστοποιημένη από το Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. 
          Στόχος του ΚΕΚ είναι η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής με την παροχή υπηρεσιών Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης για ανέργους, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.
        
ΔΡΑΣΕΙΣ
          Από το 2011 έως σήμερα στο Κ.Ε.Κ. υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται στην διαδικασία υλοποίησης 52 δράσεις κατάρτισης στις οποίες εκπαιδεύτηκαν συνολικά 934 ωφελούμενοι
Τα προγράμματα αφορούσαν κυρίως τα θεματικά πεδία:
επαγγέλματα πληροφορικής
τουρισμός και παροχή υπηρεσιών 
οικονομία διοίκηση
Παιδαγωγικά 
Υγείας πρόνοιας
Τεχνικά επαγγέλματα 
Προώθηση στην αγορά εργασίας
          Παρά το γεγονός ότι θεσμικά, η αρμοδιότητα της προώθησης στην αγορά εργασίας ανήκει στον Ο.Α.Ε.Δ., το Κ.Ε.Κ. του Δήμου Καστοριάς έχει καταφέρει ένα σημαντικό ποσοστό 22,43% των καταρτισθέντων να προωθηθεί σε θέσεις απασχόλησης ή ενεργητικές δράσεις απασχόλησης. 
          
Καινοτομίες
          Με σκοπό τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών του το Κ.Ε.Κ. έχει εφαρμόζει συστηματικά μεθόδους και εργαλεία τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως καινοτόμα, όπως:
σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και αυτοεκπαίδευσης 
εφαρμογή προτύπων πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων 
Από το 2011 έως σήμερα μέσω του Κ.Ε.Κ. περισσότερα από 150 άτομα έχουν αποκτήσει, πιστοποιητικά. 
Επίσης έχει συνάψει διακρατικές συνεργασίες με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας με στόχο τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχει . 
Υποδομές 
          Το Κ.Ε.Κ. του Δήμου Καστοριάς κατατάσσεται σύμφωνα με αξιολόγηση που έχει γίνει σε ένα από τα τρία καλύτερα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (σε σύνολο 25 πιστοποιημένων Κ.Ε.Κ.) και το καλύτερο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
ΠΑΙΔΕΙΑ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Οι Βασικοί άξονες  στους οποίους κινηθήκαμε και αποτέλεσαν την βάση του σχεδίου δράσης για το νέο  Δήμο Καστοριάς  ήταν:
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο Δήμος έχει την εποπτεία για την εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου, σε συνεργασία με την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και τις Σχολικές Επιτροπές
Σχολικές Επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης 
Το 2011, ‘12 και ‘13 το ποσό των επιχορηγήσεων μειώθηκε κατά 60-65% για τα λειτουργικά έξοδα των Σχολείων, η τιμή του πετρελαίου σχεδόν τριπλασιάστηκε! Παρόλα αυτά όμως με την άριστη συνεργασία των Διοικήσεων των Σχολικών Επιτροπών και των Διευθυντών των Σχολείων, δεν παρουσιάστηκαν ελλείψεις στις βασικές ανάγκες.
Τα σχολεία λειτούργησαν άψογα.
Καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια να μην λείψει τίποτα από τα σχολεία και σε πολλές περιπτώσεις τις δαπάνες θέρμανσης ανέλαβε ο ίδιος ο Δήμος με δική μου προσωπική πρωτοβουλία. 
Έγιναν παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία του δήμου, επισκευές, τοποθετήσεις φωτιστικών φθορισμού, ελαιοχρωματισμοί, απολυμάνσεις, υγρομονώσεις, αποχετεύσεις / αποφράξεις και κατασκευές: κουφωμάτων, κιγκλιδωμάτων, W.C και Ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες,  
Ενισχύθηκαν τα σχολεία με:
Εξοπλισμούς για παιδιά με κινητικά προβλήματα, Διαδραστικούς πίνακες, Υπολογιστές, Συσκευές ήχου και εικόνας, Όργανα γυμναστικής και ψυχοκινητικής αγωγής κ.α. 
Η παρουσία των Διοικήσεων των σχολικών επιτροπών αλλά και ολόκληρης της Δημοτικής Αρχής ήταν συνεχής.
Οργανώθηκαν και λειτούργησαν τα ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ   ετών 2013-2014. 
Αθλητικές Δραστηριότητες
Μεταξύ των άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων:
Διοργανώθηκε ο Μαραθώνιος «Run Greece»  σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ 
Προβλήθηκε η Καστοριά παγκοσμίως, μέσα από τη διοργάνωση αγώνων Enduro του παγκόσμιου πρωταθλήματος με περισσότερους από 100 αθλητές. 
   Διεξήχθη το 79ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Παίδων-Κορασίδων στην Καστοριά 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Καθαριότητα
Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς, δίνει καθημερινά αγώνα για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου μας.  Εργάζεται με όλα τα μέσα που διαθέτει, που είναι λιγότερα από τα απαιτούμενα σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε υποδομές και εξοπλισμό.  
Οι Δημότες του Δήμου Καστοριάς  βλέπουν τον Δήμο  καθαρό, φροντισμένο, ευπρεπή και πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό επιτυγχάνεται με την σκληρή καθημερινή προσπάθεια των εργαζομένων, που έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες λόγω των μειωμένων επιχορηγήσεων και τις ελλείψεις του προσωπικού.
Το προσωπικό καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς χαρακτηρίζεται από φιλοτιμία και καλύπτει τα κενά, με συνεργασία και ομαδικότητα. Με τη συνεχή εποπτεία κάθε εργασίας και με την πρόβλεψη των εκτάκτων αναγκών που προκύπτουν δίνεται η μάχη της καθημερινότητας και ο αγώνας για την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος της πόλης και όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.
Η υπηρεσία καθαριότητας αντιμετώπισε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις διάσπαρτες μικρο-χωματερές που υπήρχαν εξαιτίας κάποιων ασυνείδητων κατοίκων και μη του Δήμου.
Χωματερές όπως της 
Ιεροπηγής
Ποριάς- Χιλιοδέντρου (Παλιά γέφυρα)
Γέφυρας Μεσοποταμίας (περιοχή Δασάκι)
Τοιχιού , Μεταμόρφωσης, Φωτεινής, Σταυροποτάμου και άλλες μικρότερες εξυγιάνθηκαν και καθαρίστηκαν.
Σήμερα για την καθαριότητα του Δήμου διαθέτουμε (9) απορριμματοφόρα, (3) φορτηγά ανακύκλωσης, ένα (1) πλυντήριο κάδων, δύο (2) φορτηγά για μεταφορά ογκωδών αντικειμένων-κάδων και (3) μικρά φορτηγάκια.
Για την εναπόθεση των απορριμμάτων, πραγματοποιούνται δρομολόγια, μεταφοράς 40-60 τόνων σκουπιδιών την ημέρα, επιπλέον μεταφέρονται και βαριά  ογκώδη αντικείμενα .
Στα 3 χρόνια της θητείας μας πραγματοποιείται:
Σωστός προγραμματισμός της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Τακτικός και συστηματικός καθαρισμός δρόμων, πλατειών και λαϊκών αγορών, κοινόχρηστων χώρων, εκκλησιών και μνημείων.
Αποψίλωση σε παιδικές χαρές και οδούς.
Συντονισμός για καλύτερη καθαριότητα οδών με υποστήριξη μηχανικού σαρώθρου.
Ανακύκλωση υλικών (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο)         20,5  τόνοι / μήνα.
Ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα καθαριότητας ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Συμμετοχή 2000 μαθητών με την συνεργασία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πρόγραμμα Lets do it Greece.
Η μεταφορά του Αμαξοστασίου του Δήμου από την είσοδο της πόλης της Καστοριάς, στο εγκαταλελειμμένο Αμαξοστάσιο της Τέρνα που ανακαινίστηκε, οργανώθηκε και επιπλέον δημιουργήθηκε και Γραφείο Κίνησης για τις ανάγκες και τον έλεγχο των αυτοκινήτων του Δήμου. 
Δωρεάν προμήθεια 150 κάδων κομποστοποίησης  στους δημότες προκειμένου να εξασφαλίζεται η  μετατροπή των οργανικών απορριμμάτων σε λίπασμα.
Επίσης πραγματοποιήθηκε προμήθεια τριών απορριμματοφόρων ανακύκλωσης και 850 Κάδων Ανακύκλωσης .
Συγκεκριμένα στον Καλλικρατικό Δήμο Καστοριάς υπάρχουν 3000 κάδοι απορριμμάτων, από τους οποίους 600 αντικαταστάθηκαν πρόσφατα με καινούργιους και στην πιο απομακρυσμένη τοπική κοινότητα υπάρχει κάδος Ανακύκλωσης.
Εξυγίανση λίμνης Καστοριάς (απομάκρυνση αντικειμένων από το  εσωτερικό της λίμνης).
Εργασίες στον χώρο του Νεκροταφείου Καστοριάς:
Διαμόρφωση χώρων ταφής. Κατασκευή πέτρινων τοιχίων, χωματουργικές εργασίες(πρανές μπάζωμα)
Προμήθεια και τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων σε ολόκληρο το χώρο του Νεκροταφείου.
Κατασκευή τσιμεντένιων τοιχίων, διαμόρφωση παρτεριών και διευθέτηση ομβρίων υδάτων.
Επίσης ο Δήμος Καστοριάς διαθέτει δύο υπαλλήλους για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό του χώρου του Κοιμητηρίου.
Τμήμα συντήρησης Πράσινου 
Φροντίζει για τη συντήρηση πάρκων και κοινόχρηστων χώρων σε όλες τις Δ.Ε. του Δήμου. 
Αναλυτικά : 
Αγία Τριάδα: 70,0 στρ.
Αγ. Ανάργυροι: 60,0 στρ.
Αλιάκμονας: 110,0 στρ.
Βίτσι: 35,0 στρ.
Κορέστεια: 75,0 στρ.
Μακεδνών: 100,0 στρ.
Καστοριά: 100,0 στρ.
Συνολικά η υπηρεσία πρασίνου συντηρεί σε ετήσια βάση 550 στρ. 
Υλοποιήθηκαν προγράμματα κλάδευσης θάμνων και δένδρων στα πάρκα και κοινόχρηστους χώρους των Δ.Ε.  καθώς και των δενδροστοιχιών της πόλης. 
Αναλυτικότερα σε ετήσια βάση η υπηρεσία πραγματοποιεί κλαδεύσεις σε 600 θάμνους και 120 δένδρα περίπου.
Πραγματοποιήθηκαν προγράμματα δενδροφύτευσης σε σχολικές αυλές, το έτος 2013 σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Καστοριάς, φυτεύτηκαν περίπου 200 καλλωπιστικά δένδρα. 
Υλοποιήθηκαν προγράμματα φύτευσης δένδρων, θάμνων και εποχιακών ανθέων με περίπου 2000 φυτά.
Εφαρμόστηκε το πρόγραμμα λίπανσης των γηπέδων ποδοσφαίρου του Δήμου και των πάρκων της πόλης της Καστοριάς 
Υλοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και βελτίωσης των αρδευτικών δικτύων σε πάρκα της πόλης Καστοριάς με εγκατάσταση αυτόματου συστήματος άρδευσης και εγκατάσταση υπόγειου δικτύου άρδευσης με εκτοξευτήρες στα γήπεδα ποδοσφαίρου Δισπηλιού και Μαυροχωρίου, για εξοικονόμηση νερού, προϋπολογισμού 10.000,00€ για το έτος 2011 και 9.967,00€ για το έτος 2012.
Συντηρήθηκαν και επισκευάσθηκαν οι υδατόπυργοι άρδευσης στα αγροκτήματα του Δήμου με ετήσιο προϋπολογισμό 15.000,00€ για τα έτη 2011 και 2012. Από το έτος 2013 η συντήρηση γίνεται με αυτεπιστασία καθώς έχει προστεθεί στο προσωπικό της υπηρεσίας υπάλληλος ειδικότητας υδραυλικού, με αποτέλεσμα σημαντική μείωση της δαπάνης.
Συντάχθηκαν μελέτες άρδευσης και πρασίνου για την διαμόρφωση των Κοινόχρηστων χώρων περιοχής Φουντουκλή και του αύλειου χώρου του ναού Αγ. Νικάνωρα στην πόλη της Καστοριάς
Κυνοκομείο Καστοριάς 
Ακολουθούμε τους κανόνες που επιβάλλονται από την Νομοθεσία. Εφαρμόζουμε πρόγραμμα περισυλλογής, εμβολιασμού, στείρωσης και σήμανσης των αδέσποτων τα οποία στην συνέχεια επαναφέρονται στο φυσικό τους περιβάλλον όπως προβλέπει ο νόμος. Δαπανήθηκαν 84.077,00€ για τροφές, εμβόλια, φάρμακα και την εφαρμογή προγράμματος στείρωσης και εμβολιασμού αδέσποτων ζώων 
Αποχιονισμοί
Με λιγοστά μέσα και προσωπικό, χωρίς τους απαιτούμενους πόρους αλλά με αδιάκοπη επί 24ώρου σκληρή εργασία κρατήσαμε ανοιχτούς όλους τους δρόμους σε όλα τις τοπικές κοινότητες του δήμου μας ακόμη και το βαρύ χειμώνα του 2011-‘12 με τις πολλές και παρατεταμένες χιονοπτώσεις.  
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οργανώσαμε την λειτουργία των λαϊκών αγορών
Απομακρύναμε τους μικροπωλητές και πλανόδιους από το Δημοτικό παρκινγκ και από την παραλίμνια ζώνη. 
Δεν επιτρέψαμε την παρουσία μικροπωλητών και λιανοπωλητών κατά το 3ήμερο εκδηλώσεων των ραγκουτσαριών. 
Σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες εξορθολογήσαμε την λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Νότια και Βόρια παραλία. 
Έγινε εισήγηση από το Τμήμα Απασχόλησης και Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας για την προμήθεια και λειτουργία καινοτόμου πλατφόρμας εύρεσης εργασίας μέσω διαφόρων καναλιών πρόσβασης (web, sms, email, Γραφείο προώθησης Απασχόλησης).
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Δημιουργήσαμε δύο (2) γραφεία αγροτικής ανάπτυξης και βοηθήσαμε τους αγρότες του Δήμου μας  
Στις Δηλώσεις ΕΛΓΑ και στην Κοινοποίηση Πορισμάτων ΕΛΓΑ: 102
Στις αιτήσεις για χορήγηση άδειας χρήσης υφιστάμενων δικαιωμάτων: 567
Διεκπεραιώσαμε 
αιτήσεις εισαγωγής σε κοινόχρηστο βοσκότοπο:314
εισηγήσεις για παραχώρηση εκτάσεων :15
μεταβιβάσεις δικαιωμάτων: 11
την συμπλήρωση δελτίων γεωργικής στατιστικής του Δήμου για κάθε τοπική κοινότητα 
την καταγραφή καινοτόμων αγροτικών προϊόντων
Χορηγήσαμε
βεβαιώσεις φορολογίας αγροτών (μέσω ΟΠΟΠΕΚΕΠΕ): 500
στοιχεία σχετικά με κτηματολογικά αγροτεμαχίων από χάρτες και κτηματολογικούς πίνακες 
Εισηγηθήκαμε 
ίδρυση κτηνοτροφικού πάρκου
Και αναλάβαμε την εποπτεία όλων των ΤΟΕΒ του Δήμου μας.
ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Στο Νομικό Πρόσωπο λειτουργούν:
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ το οποίο περιλαμβάνει: 17 Παιδικούς Σταθμούς με 450 ωφελούμενους
ΤΜΗΜΑ ΚΑΠΗ το οποίο περιλαμβάνει:  3 ΚΑΠΗ
  
ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ το οποίο περιλαμβάνει:
-Ανοιχτά αθλητικά κέντρα – Κλειστά γυμναστήρια Καστοριάς και Μανιάκων.
-Ναυταθλητικό Κέντρο Καστοριάς (ΔΗΝΑΚ)
ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ το οποίο περιλαμβάνει:
Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος»
-«Κωνσταντινίδειος» Βιβλιοθήκη Κορησού.
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΩΔΙΩΝ .
Επίσης πραγματοποίησε πληθώρα δράσεων μεταξύ των οποίων: 
Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας όλων των Παιδικών Σταθμών.
Ικανοποίηση όλων των αιτήσεων εγγραφής- επανεγγραφής των νηπίων (438)
Ένταξη έξι (6) Παιδικών σταθμών στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με συμμετοχή τριάντα πέντε (35) νηπίων συνολικά και χρηματοδότηση με το ποσό των 88.812,50€
Ένταξη έξι (6) Παιδικών σταθμών στο πρόγραμμα ΝΙΑΡΧΟΣ με συμμετοχή είκοσι (20) νηπίων συνολικά και χρηματοδότηση με το ποσό των 30.000,00€
Αντικατάσταση του  χλοοτάπητα στο ανοιχτό γήπεδο Μανιάκων .
Συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου .
Ένταξη της Βιβλιοθήκης Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος» στο πρόγραμμα future library χρηματοδοτούμενο από το ίδρυμα «ΝΙΑΡΧΟΣ», μέσα από το οποίο πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες δράσεις.
Πραγματοποίηση μονοήμερων και επταήμερων εκδρομών με τα ΚΑΠΗ.
ΔΕΥΑΚ
Ο χώρος αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΚ, από την πόλη της Καστοριάς και δύο οικισμούς, επεκτάθηκε σε όλον τον διευρυμένο νέο δήμο Καστοριάς. Την τεράστια αυτή αύξηση του χώρου ευθύνης, συνόδευσε και η αντίστοιχη αύξηση εργασιών, παρεμβάσεων, έργων κ.λπ. 
Παρά την μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, δίχως τη δυνατότητα προσλήψεων λόγω απαγόρευσης και με λιγοστά μέσα (μηχανήματα, οχήματα κ.λπ.) η ΔΕΥΑΚ κατάφερε να πετύχει την απρόσκοπτη λειτουργία των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης των 52 οικισμών των Δημοτικών Ενοτήτων. Με τακτικούς και επαναλαμβανόμενους ελέγχους της ποιότητας του νερού (σε όλες τις Τ.Κ.) φροντίζει για  την υγεία των δημοτών παρέχοντας ασφαλές και ποιοτικό νερό.
Έγιναν
ΥΔΡΕΥΣΗ
Συντήρηση και Βελτίωση των δικτύων ύδρευσης και αντλιοστασίων  όλων των Δημοτικών Ενοτήτων
Καθαρισμός – Απολύμανση των υδατοδεξαμενών και γεωτρήσεων 
Εγκατάσταση συστημάτων αυτόματης χλωρίωσης του πόσιμου νερού σε όλους σχεδόν τους οικισμούς. 
Ενεργοποίηση του αντλιοστασίου υδροδότησης της Κλεισούρας στις πηγές  Έφρας 
Ενεργοποίηση και δεύτερης αντλίας για την υδροδότηση  Πενταβρύσου, Αυγής και Υψηλού και βελτίωση του εξωτερικού δικτύου και επέκταση  του  δικτύου ύδρευσης
Αποκατάσταση της ομαλής υδροδότησης της Νέας Λεύκης με τη βελτίωση της αυτόματης λειτουργίας του αντλιοστασίου ύδρευσης
Σύνταξη μελέτης και ένταξη του έργου, ριζικής ανακαίνισης του αντλιοστασίου ύδρευσης στην πηγή Μπέης Μπουνάρ και αντικατάστασης του καταθλιπτικού αγωγού από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες με αγωγό πολυαιθυλενίου τρίτης γενιάς, στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 638.000 €
Οριστική επίλυση του χρόνιου προβλήματος υδροδότησης των Μανιάκων  που ταλάνιζε τους κατοίκους επί χρόνια.
Επίλυση προβλήματος υδροδότησης του ΒΙΠΑΚ με την παροχέτευση καθαρού πόσιμου νερού από τις πηγές της Νέας Λεύκης 
Επικαιροποίηση της μελέτης «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης πόλης Καστοριάς» προκειμένου να ωριμάσει και να κατατεθεί στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ.) αρχικού προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ.
Μελέτη του έργου «Άντληση υδάτων πόσιμου Νερού» στο Πάρκο Γεωτρήσεων στην περιοχή Κολοβρέκι, για την παροχή πόσιμου νερού για το Δήμο Καστοριάς αλλά και Άργους Ορεστικού.
Μελέτη και σχεδιασμός εμφιαλωτηρίου φυσικού μεταλλικού νερού.
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Αποκατάσταση της λειτουργικότητας του αποχετευτικού δικτύου Οινόης 
Επισκευή τοπικού αντλιοστασίου λυμάτων Πενταβρύσου 
Εγκατάσταση τουλάχιστον 6 καινούργιων αντλιών λυμάτων για να υποστηριχθεί η λειτουργία των παραλίμνιων αντλιοστασίων λυμάτων μέχρι την οριστική ανακαίνισή τους, που προβλέπεται σε δυο μεγάλα έργα που ενέταξε ο Δήμος Καστοριάς στο ΕΣΠΑ και σύντομα αρχίζει η κατασκευή τους.  
Έργα τα οποία εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία έντεκα αντλιοστασίων (πολεοδομικό συγκρότημα Καστοριάς), πέντε παραλίμνιων (Τοιχιού, Μεταμόρφωσης, Φωτεινής, Πολυκάρπης, Μαυροχωρίου, Κορησού, Λιθιάς) και πέντε ακόμη περιφερειακών (Μανιάκων, Ποριάς Χιλιοδένδρου, Πενταβρύσου , Λεύκης).
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Συντήρηση και βελτίωση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων για την υποδοχή λυμάτων των οικισμών που θα συνδεθούν από τα νέα δίκτυα αποχέτευσης που κατασκευάζει ο Δήμος Καστοριάς.
ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ
Ετήσια συντήρηση – καθαρισμός φρεατίων όμβριων υδάτων σε ολόκληρη την γεωγραφική έκταση του νέου Δήμου Καστοριάς. 
Αποκατάσταση τεχνικών προβλημάτων από κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. 
Επεκτάσεις δικτύων όμβριων υδάτων. Αντιπλημμυρική προστασία.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα τιμολογιακή πολιτική με μείωση τιμών ύδρευσης σε ποσοστό έως -25%. 
Κοινωνικό τιμολόγιο για πολύτεκνες – τρίτεκνες οικογένειες, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ).
ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε
Σύμφωνα με τον Καλλικράτη στα όρια του νέου Δήμου Καστοριάς έπρεπε να λειτουργούν, ένα Ν.Π.Δ.Δ., μια Κοινωφελής επιχείρηση και μια Ανώνυμη Εταιρία. 
Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν ότι στα όρια του Νέου Δήμου δεν υπήρχε υφιστάμενη Α.Ε.. Ο μόνος Δήμος, από αυτούς που συνενώνονταν, ο οποίος είχε κάνει κάποιες διεργασίες για την δημιουργία Α.Ε. ήταν ο Δήμος Μακεδνών. Υπήρχε όμως μόνο απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου για τη διάσπαση της Αμιγούς Δημοτικής επιχείρησης που λειτουργούσε εκεί (Κ.Ε.Α.Υ.Μ) σε μία Κοινωφελής επιχείρηση και σε μία Α.Ε..
Μετά από πολλές προσπάθειες (συνεχείς επαφές με το Υπ. Εσωτερικών) και σκληρή δουλειά ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη σύσταση της Α.Ε. το πρόβλημα ξεπεράστηκε και συστάθηκε η Α.Ε. ΜΑΚΕΔΝΟΣ.
Αρμοδιότητά της A.E. η εκμετάλλευση του λατομείου στο Μαυροχώρι, του πλοιαρίου «ΟΛΥΜΠΙΑ», ενός  ξενώνα στην Πολυκάρπη, του οικομουσείου της αναπαράστασης του Λιμναίου Οικισμού και από τον Ιούλιο του  2012 η εκμετάλλευση του Ενυδρείου ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ.  
Έγινε ανακαίνιση του πλοιαρίου «ΟΛΥΜΠΙΑ» και σήμερα είναι αξιόπλοο, διαθέτη πρωτόκολλο πλεύσης και είναι σε άριστη κατάσταση.
Το Ενυδρείο Καστοριάς, παραλήφθηκε από την Μακεδνός τον Ιανουάριο του 2011 έγιναν όλες οι απαραίτητες αλλαγές και επισκευές στους μηχανισμούς που δυσλειτουργούσαν λόγω της χρόνιας αδράνειας, εξασφαλίστηκε η υδροδότηση του με νερό άριστης ποιότητας από πηγή της Κορομηλιάς. Το ενυδρείο λειτούργησε άμεσα και λειτουργεί απρόσκοπτα υποδεχόμενο επισκέπτες και στον χώρο πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις από τότε μέχρι και σήμερα. 
Εγκαινιάσθηκε στις 3 Ιουλίου 2012 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο και ακολούθησε η ονοματοδοσία του ως «Ενυδρείο Καστοριάς Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» προς τιμήν του.
Κατά την διάρκεια της λειτουργίας του Ενυδρείου Καστοριάς, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές και αξιόλογες δράσεις με σκοπό την προβολή και την διαφήμιση του σε όλη την Ελλάδα.
Η επισκεψιμότητα, του ενυδρείου παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία. Το 2012 και 2013 το επισκέφτηκαν περίπου 8.500 άτομα .
Για το λατομείο από τους πρώτους στόχους που έθεσε η νέα διοίκηση είναι και η πιστοποίηση όλων των υλικών που παράγονται στο χώρο παραγωγής.
Έτσι από 10-1-13 όλα τα υλικά έχουν πιστοποιητικό ce
Στο Λιμναίο Οικισμό έγιναν πολλές σημαντικές εργασίες, ώστε να γίνει πιο προσιτός και επισκέψιμος ο χώρος, στον οποίο  δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία επισκευή από την αρχή της δημιουργίας του.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
          
Το Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς «Δημήτριος Μπαϊρακτάρης & Σουλτάνα Πετσάλνικου Μπαϊρακτάρη» ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2013 και συνεχίζει να λειτουργεί με ολοένα και περισσότερους μαθητές. 
   Από το Οκτώβριο του 2013 έως και τον Δεκέμβριο του 2013, μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα το Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς στελεχώθηκε και οργανώθηκε. Σήμερα πλέον λειτουργεί και αποτελεί πόλο έλξης για τα παιδιά που αγαπούν την μουσική. 
   Κατά το έτος 2013 πραγματοποιήθηκαν:
Η πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου 8μηνης διαρκείας, ενός  καθηγητή θεωρητικών, ενός εγχόρδων οργάνων και μίας (1) καθηγήτριας πληκτρών οργάνων. 
Με την αρμονική συνεργασία των τριών αυτών καθηγητών και την καθοδήγηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή δημιουργήθηκαν τα εξής τμήματα και ατομικά μαθήματα:
Τμήμα Προπαιδείας
Τμήμα Χορωδίας
Ατομικό μάθημα θεωρίας των οργάνων
Ατομικό μάθημα πιάνου
Ατομικό μάθημα κιθάρας
   Σήμερα το Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς, συνεχίζει την δική του διαδρομή  ώστε να παράγει πολιτισμό και να καλλιεργεί την παιδεία, προσφέροντας μαθήματα μουσικής υψηλού επιπέδου.  
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria