Όχι στην καταστροφή των νεωτέρων μνημείων στο πρώην στρατόπεδο "Μαθιουδάκη" στην Καστοριά - OlaDeka

Όχι στην καταστροφή των νεωτέρων μνημείων στο πρώην στρατόπεδο “Μαθιουδάκη” στην Καστοριά

 Στην ανατολική είσοδο της Καστοριάς διατηρούνται οι εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου «Μαθιουδάκη». Ο στρατός έπαψε να χρησιμοποιεί το στρατόπεδο οριστικά το 2000 και έκτοτε τα κτίριά του στέκουν εγκαταλελειμμένα και ερημώνουν ενώ έχουν υποστεί και βανδαλισμούς. Το

παλαιότερο κτίσμα του στρατοπέδου είναι ένας οθωμανικός επιμήκης στρατώνας που χτίστηκε το 1903 ή 1904. Στο κτίριο αυτό σύμφωνα με μαρτυρίες υψώθηκε η ελληνική σημαία μετά την κατάληψη της πόλης από τον ελληνικό στρατό ενώ χρησιμοποιήθηκε και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο και τον Εμφύλιο πόλεμο. Επίσης, διατηρείται σε καλή κατάσταση ένα ακόμη κτίριο μεταγενέστερο καθώς και ορισμένα ακόμη, πρόχειρες κατασκευές που έχουν σχεδόν καταρρεύσει.

Ο δήμος της πόλης αποφάσισε να «αξιοποιήσει» τον χώρο γκρεμίζοντας τα κτίρια του στρατοπέδου με στόχο να χτιστεί το νέο αστυνομικό μέγαρο. Στην υπόθεση, υπέρ της καταστροφής, πρωτοστατεί και η τοπική βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων κατά ανεξήγητο τρόπο αποφάσισε στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 21/07/13 να μην χαρακτηρίσει διατηρητέο το μνημείο συνηγορώντας στην ουσία στην καταστροφή ενός από τα τελευταία οθωμανικά μνημεία της πόλης.

Στην Καστοριά διατηρούνται ακόμη δύο οθωμανικά μνημεία, ο μεντρεσές και το Κουρσουνλού τζαμί εγκαταλελειμμένα και τα δύο και αναξιοποίητα. Το Κ.Σ.Ν.Μ. έλαβε αυτή την απόφαση παρά τις εισηγήσεις της Εφορείας Νεότερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Κληρονομιάς που ζήτησαν τον χαρακτηρισμό του στρατοπέδου ως μνημείου, λόγω της ιστορικής, πολεοδομικής, κοινωνικής και αρχιτεκτονικής σημασίας του.

Ο Σ.ΕΚ.Α. διαμαρτύρεται για την απόφαση της καταστροφής ενός σημαντικού μνημείου της πόλης, ενός από τα τελευταία δείγματα της οθωμανικής περιόδου. Ζητεί από το Κ.Σ.Ν.Μ. να προβεί στον χαρακτηρισμό του στρατοπέδου ως μνημείου και καλεί τους δημόσιους αλλά και τοπικούς φορείς να προχωρήσουν στην συντήρηση και αξιοποίηση του χώρου για κοινωφελείς σκοπούς.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΚΑ

Σ.ΕΚ.Α.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Νικηταρά 8-10, 10678 Αθήνα, Τηλ./Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501

Email: [email protected],https://sites.google.com/site/ektaktoiarchaiologoi/

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΕΝΤΙΖΗΣ

Δημοσιογράφος και συγγραφέας. Διδάκτωρ των Γραμμάτων (Doctor of Letters) του Πανεπιστημίου St. Stephen Harding των ΗΠΑ. Κατάγεται από το Παλαιοχώρι Παγγαίου. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Aσχολείται με την ιστορική και πολιτική έρευνα, ενώ αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά τοπικής και πανελλήνιας κυκλοφορίας. Είναι μέλος της Εταιρίας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «Ο Χείρων», συμβάλλοντας στην έρευνα και καταγραφή σπηλαίων και φυσικών σχηματισμών, στο πλαίσιο της ιστορικής έρευνας επί του πεδίου. Ασχολείται ακόμη με την έρευνα, καταγραφή, συλλογή και διατήρηση λαογραφικού και ιστορικού υλικού. Το 2006 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο: “Το Κάστρο του Παλαιοχωρίου. Προμαχώνας Ιστορίας”. Έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Ταξιάρχη του Αγίου Μάρκου, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Έχει λάβει τον Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Επισκοπής Μποτσουάνας, το ανώτατο παράσημο της Επισκοπής. Τέλος έχει λάβει τη Μεγάλη Σφραγίδα Τιμής, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Παλαιάς Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria