Λιγότερες επενδύσεις προγραμματίζουν οι εταιρείες της Δυτικής Μακεδονίας - OlaDeka

Λιγότερες επενδύσεις προγραμματίζουν οι εταιρείες της Δυτικής Μακεδονίας

Λιγότερες επενδύσεις σε σχέση τόσο με το 2009-2010, όσο και με τον μέσο όρο της χώρας, έχουν υλοποιήσει ή προγραμματίζουν για τη διετία 2013-2014 οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες «εξερευνούν» σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό τον δρόμο των εξαγωγών ως διέξοδο από την εσωτερική κρίση, παρότι εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες, από ό,τι το 2011, για την εξαγωγική προοπτική τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα με τίτλο «Έρευνα στις επιχειρήσεις για την πρόβλεψη των μεταβολών στα περιφερειακά παραγωγικά συστήματα και τις τοπικές αγορές εργασίας», που πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Την έρευνα, που υλοποιήθηκε από την Public Issue, παρουσίασε ο Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής του Εθνικό Μετσόβιου Πολυτεχνείου και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ σε αναπτυξιακό συνέδριο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη.

Το 40% των εξαγωγικών επιχειρήσεων της περιφέρειας έχουν σχετικά υψηλή διείσδυση εξαγωγών (άνω του 40%, όταν σε εθνικό επίπεδο, το 40% των επιχειρήσεων έχει εξαγωγική διείσδυση μικρότερη του 10%).

Παράλληλα, αν και το 27% των επιχειρηματιών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (έναντι ποσοστού 29% σε εθνικό επίπεδο) δηλώνουν ότι πραγματοποιούν δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη, μόνο το 14,5% (19,5% σε εθνικό επίπεδο) -και κυρίως οι μεγαλύτερες- διαθέτει αντίστοιχο τμήμα.

Τέλος το 31% των επιχειρήσεων της Περιφέρειας (27% σε εθνικό επίπεδο) δηλώνει δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλων υποψηφίων για την πλήρωση των θέσεων εργασίας που προσφέρει, κυρίως διότι οι υποψήφιοι δεν πληρούν τις προδιαγραφές της θέσης.

imerisia.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria