Που ανήκουμε εμείς; (του Βασίλη Κωνσταντίνου) - OlaDeka

Που ανήκουμε εμείς; (του Βασίλη Κωνσταντίνου)

Που ανήκουμε εμείς; (του Βασίλη Κωνσταντίνου)

Αν θυμηθούμε την στάση μας με τον Μιλόσεβιτς θα παραδεχτούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας είναι αντιδυτική. 

Ότι προβάλλει αυτή σαν δίκαιο είναι για εμάς ύποπτο! Υποστηρίξαμε στην συντριπτική πλειοψηφία έναν άνθρωπο που έβλαψε την χώρα του μόνο και μόνο επειδή είχαμε δυσπιστία απέναντι στην Ευρώπη. Έτσι και δηλώσει κάποιος ότι ασπάζεται τις αξίες και την εν γένει λειτουργία της δύσης ,έτσι και μιλήσει για Ευρώπη αμέσως κατατάσσεται στην μειοψηφία.

Προσωπικά είμαι και ..παθών, έχω ιδία πείρα. Έχοντας μια μικρή εμπειρία από κοντά της ζωής στην Γερμανία σαν γιος μετανάστη και επισκέπτης υποστήριζα ότι πρέπει και εμείς να αποκτήσουμε υποδομές σαν αυτές της Ευρώπης. Τι το ήθελα; Αμέσως άκουγα ένα ποίημα περί ιμπεριαλισμού, περί…Η λέξη Ευρώπη στο πανεπιστήμιο την δεκαετία του 70 ήταν απαγορευμένη. Μπορούσες να μιλήσεις για τον Χότζα, Μάο , Νικαράγουα επί ώρες. Αν έλεγες Ευρώπη διακοπτόσουν πάραυτα! Γι αυτό ας αφήσουμε τα πολλά λόγια. Ας δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη όπως είμαστε. Δεν είμαστε λαός που δεν μπορεί να υπερηφανεύεται. Μπορούμε να φτιάξουμε μια δική μας ταυτότητα. Αλλά είπαμε. Αλήθειες και μόνο αλήθειες.

Το πείραμα έδειξε ότι δεν έχουμε πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του δυτικού τρόπου αντιμετώπισης του κράτους και της κοινωνίας. Η καθημερινή αντιμετώπιση της ζωής δείχνει ότι είμαστε δυτικοί επειδή μας συμφέρει. Αν σταματήσει το συμφέρον ούτε μια μέρα δεν θα παραμείνουμε στην δύση!! Στο μόνο που διαφωνώ είναι με την έννοια του απόλυτου διαχωρισμού που φαίνεται στον χάρτη συμπεριλαμβάνει τους πάντες. Αυτό και άδικο και επικίνδυνο. Γιατί μπορεί να ισχύει στην πλειοψηφία αυτός ο διαχωρισμός αλλά υπάρχουν πολλοί δυτικοί που είναι πιο βαλκάνιοι από εμάς και δικοί μας που είναι πιο δυτικοί από αυτούς. Ο απόλυτος διαχωρισμός είναι και λανθασμένος και επικίνδυνος! Δεν βοηθά στην ομαλή πορεία και στην αλληλοκατανόηση.

Γιατί ο άνθρωπος εκτός από ομάδα, “κοπάδι”, σύνολο είναι και άτομο, προσωπικότητα. Η απόλυτη κατηγοριοποίηση είναι και λανθασμένη και επικίνδυνη.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria