Γίνε αγρότης και οργάνωσε την παραγωγή σου μέσω του κινητού σου! - OlaDeka

Γίνε αγρότης και οργάνωσε την παραγωγή σου μέσω του κινητού σου!

Είναι μια απλή εφαρμογή στο κινητό η οποία δίνει την δυνατότητα στους αγρότες να οργανώνουν την διαχείριση των εργασιών, των χωραφιών αλλά και της παραγωγής τους…. χωρίς καν να κατέβουν από το τρακτέρ.

Πρόκειται για το farm manager μια εφαρμογή που δημιούργησε το εργαστήριο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας υπό τον καθηγητή Θεόδωρο Λάντζο και ομάδα 20 φοιτητών.
Η διαδικασία είναι απλή. Αφότου ο ενδιαφερόμενος κατεβάσει στο κινητό του την εφαρμογή από την ιστοσελίδα του ΤΕΙ, όπου θα βρει και αναλυτικές οδηγίες, ακολουθεί τα εξής βήματα. Εντοπίζει τα χωράφια του στο Google map, τα μαρκάρει και καταχωρεί τα στοιχεία τους (όνομα περιοχής, εμβαδόν, διαστάσεις, εδαφολογικές αναλύσεις κ.λπ.), τις συντεταγμένες τους, το ιδιοκτησιακό, το είδος της καλλιέργειας και ό,τι άλλο αφορά τα σταθερά τους χαρακτηριστικά. Επιπλέον, μπορεί να συμπληρώσει δεδομένα όπως π.χ. οι λιπάνσεις (ποσότητες, εποχή και κόστος), τα οργώματα, τα εργατικά, η απόδοση του χωραφιού σε κιλά και λεφτά.

O FarmManager

O Farm Manager είναι μια εφαρμογή διαχείρισης αγροκτήματος από συσκευές κινητής τηλεφωνίας (SmartPhones) με λειτουργικό σύστημα Android. Ο FarmManager αποτελεί το σύγχρονο εργαλείο του αγρότη για την άμεση, ορθή και γρήγορη διαχείριση των χωραφιών, εργασιών και λειτουργιών στο αγρόκτημα απευθείας από το τρακτέρ επάνω. Εκμεταλλεύεται την σύγχρονη τεχνολογία και με ένα απλό, άμεσο και λειτουργικό τρόπο αποτελεί ένα κινητό γραφείο το οποίο ενημερώνει, παρακολουθεί και πληροφορεί των αγρότη για κάθε στάδιο της εργασίας του.
Όλα τα στοιχεία (δεδομένα, εργασίες, καλλιέργειες) μπορούν να διαχειρίζονται εύκολα από το κινητό τηλέφωνο. Υποστηρίζει ηλεκτρονική χαρτογραφική διαχείριση κτημάτων με την βοήθεια των Google Maps.

Ο χρήστης μπορεί:

Να εισάγει ένα νέο χωράφι και να βλέπει τα ήδη καταχωρημένα χωράφια του αγροκτήματος
Να εισάγει και να επεξεργάζεται τις εργασίες για κάθε χωράφι
Να εισάγει και να επεξεργάζεται την καλλιέργεια του κάθε χωραφιού
Να μεταφέρει τα χωράφια σε νέο καλλιεργητικό έτος
Να δημιουργεί και να επαναφέρει αντίγραφα ασφαλείας για κάθε καλλιεργητικό έτος
Να εκτυπώνει λίστα αγροκτήματος έτοιμη για την δήλωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο FarmManager παρέχει την δυνατότητα καταχώρησης μέχρι τεσσάρων ιδιοκτητών και ενός ενοικιαστή για κάθε χωράφι του αγροκτήματος.

Αλλες εφαρμογές

Οι εφαρμογές του farm manager δεν σταματούν εδώ, υπάρχουν αρκετές ακόμα που «τρέχουν» κι άλλες που είναι σε εξέλιξη, στο εργαστήριο. Τί προσφέρεται τώρα;

-Οδηγός φυτοπροστασίας: Όταν ο αγρότης εντοπίζει στο χωράφι του μια ασθένεια, μπορεί να κάνει ταυτοποίηση μέσω του κινητού του. Συναντά, για παράδειγμα, στο χωράφι του έναν εχθρό της καλλιέργειάς του. Μπορεί να τραβήξει φωτογραφία και με τα έτοιμα δεδομένα της βάσης να βρει τί είναι αυτό που είδε. Στη συνέχεια, θα πάρει μια πρώτη συμβουλή για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Επιπλέον, εάν είναι κάτι που δεν υπάρχει καταχωρημένο στη βάση, μπορεί να το προσθέσει.

-Οδηγός αγοράς εφοδίων: Με την εφαρμογή αυτή οι αγρότες μπορούν να καταχωρούν τιμές εφοδίων. Φωτογραφίζουν το τιμολόγιο αγοράς, το στέλνουν στη βάση δεδομένων και έτσι ο κάθε χρήστης μπορεί να γνωρίζει πόσο κάνει τι, πετυχαίνοντας ανταγωνιστικότερες τιμές.

-Διαχείριση εξοπλισμού: Η εφαρμογή επιτρέπει να κρατά ο αγρότης όλα τα δεδομένα για τον εξοπλισμό που διαθέτει, όπως συντήρηση, επισκευές, επιδιορθώσεις, κόστος, νέες αποκτήσεις. Επιπλέον, μπορεί να φωτογραφίζει τα στοιχεία του κάθε μηχανήματος, όπως η ασφάλειά του και να τα έχει ως ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Κάτι που είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο, σε περίπτωση ελέγχου από τις αρχές, καθώς ελάχιστοι αγρότες κουβαλούν μαζί τους με το τρακτέρ τα έγγραφά του.

-Επαγγελματίας Αγρότης: Αυτός είναι ένας τρόπος για να καταγράφει ένας επαγγελματίας σπορέας, θεριστής ψεκαστής κ.λπ. που εργάζεται σε κτήματα άλλων γεωργών σε μια εποχή, το είδος της εργασίας και το χωράφι που έλαβε μέρος. Έτσι, γίνεται ευκολότερη η διαχείριση λογαριασμών, έκδοση αποδείξεων και διατήρηση βιβλίων. Η εφαρμογή συντηρεί αρχείο παρελθόντων ετών και υπολογίζει το ακριβές μέγεθος έκτασης που εργάστηκε ο αγρότης με την τεχνολογία GPS εύκολα, γρήγορα και με πολύ καλή ακρίβεια.

-Εδαφολογικός χάρτης: Εδώ ο αγρότης μπορεί να δηλώσει το χωράφι του, τον τύπο του εδάφους και να καταχωρήσει την εδαφολογική ανάλυση που έχει γίνει. Και επειδή ο εδαφολόγος θα του έχει δώσει και προτεινόμενες λιπάνσεις για τα επόμενα χρόνια, αυτό θα τον βοηθήσει στα επόμενα βήματα για την καλλιέργειά του.

-Εφαρμογές τηλεπισκόπησης: Με την εφαρμογή αυτή υπάρχει εξοπλισμός που καταγράφει υγρασία και αέρα, όπου με smart phone λαμβάνονται τα δεδομένα από το χωράφι, χωρίς να τα επισκέπτεται ο αγρότης άσκοπα, για να διαπιστώσει επί τόπου ότι δεν μπορεί να εργαστεί, λόγω καιρικών συνθηκών.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria