ΑΠΘ: Άρχισε σήμερα η 27η Αρχαιολογική Συνάντηση. Ανακοινώσεις και για την Αυγή Καστοριάς - OlaDeka

ΑΠΘ: Άρχισε σήμερα η 27η Αρχαιολογική Συνάντηση. Ανακοινώσεις και για την Αυγή Καστοριάς

ΑΠΘ: Άρχισε σήμερα η 27η Αρχαιολογική Συνάντηση. Ανακοινώσεις και για την Αυγή Καστοριάς

Για εικοστή έβδομη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η επιστημονική συνάντηση που αφορά τις ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η ετήσια αρχαιολογική συνάντηση για τις ανασκαφές του 2013 στο βορειοελλαδικό χώρο φιλοξενείται στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ.

 

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 78 ανακοινώσεις σχετικές με την αρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται στη Μακεδονία και στη Θράκη, από την Καστοριά ως τον Έβρο. Πέρα από τις ανακοινώσεις τους όμως οι αρχαιολόγοι από τις Εφορείες, το Πανεπιστήμιο και τις ξένες αρχαιολογικές αποστολές διεξάγουν γόνιμες συζητήσεις και διατυπώνουν συνθετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις σχετικές με τις αρχαιότητες της περιοχής.


Το συνέδριο θα αρχίσει στις 9.30 π.μ. μετά τις προσφωνήσεις των επισήμων και την κήρυξη των εργασιών με την εισήγηση “Μαθαίνοντας για την παρασκευή της τροφής στο νεολιθικό οικισμό Αυγής Καστοριάς: αρχαιολογικές και βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις 2011-2013” (Γ. Στρατούλη, Ν. Κατσικαρίδης, Τ. Μπεκιάρης) και θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ανάλυση του έργου της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Α. Κοτταρίδη, Μ. Χειμωνοπούλου, Μ. Πολατίδου, Γ. Σκιαδαρέσης, Γ. Σταλίδης, Μ. Χατζημιχάλη, Σ. Σβιρτσέφσκη, Κ. Τζίμπουλας, Ε. Χριστοφορίδου). Στο ενδιάμεσο σημαντικός χρόνος θα αφιερωθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, για τον οποίο θα μιλήσουν η Χρυσούλα Παλιαδέλη με θέμα “Σκελετικό υλικό από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας. 
Ερμηνευτικές προσεγγίσεις στα ανθρωπολογικά δεδομένα” και η Αγγελική Κοτταρίδη με θέμα “Νέοι βασιλικοί τάφοι στις Αιγές”.

Αρωγοί του αρχαιολογικού έργου είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria