ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Πρόγραμμα Εορτασμού 25ης Μαρτίου - OlaDeka

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Πρόγραμμα Εορτασμού 25ης Μαρτίου

Σε λίγες ημέρες ο Ελληνισμός θα γιορτάσει την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821.
Την ημέρα αυτή όλοι ανατρέχουμε στο παρελθόν  για ν’ αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς μας προγόνους,   οι οποίοι μέσα από τα δεσμά της σκλαβιάς  διατήρησαν άσβεστη, δια μέσου των αιώνων, τον αγώνα τους, τη φλόγα του Έθνους.

Τιμούμε τους ήρωες του 1821,                                                             που έκαναν πράξη το όνειρο και τις ελπίδες                                     όλων των προηγούμενων γενεών,                                       εξασφαλίζοντας σ’ εμάς, μεταξύ άλλων                                              και τα δύο υπέρτατα αγαθά: την ανεξαρτησία μας ως Έθνους και την ελευθερία μας ως Λαού.
Μεταφερόμαστε νοερά στη μεγάλη ώρα του ξεσηκωμού                 του Έθνους μας, την ώρα που όλοι μαζί βροντοφώναξαν το:
«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ».
Πρόγραμμα Εορτασμού
Εθνικής Επετείου
25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
«Ως πότε, παλικάρια, να ζούμεν στα στενά,
μονάχοι σαν λιοντάρια, στες  ράχες, στα βουνά,
σπηλιές να κατοικούμεν, να βλέπομεν κλαδιά,
να φεύγομ΄  απ΄ τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά:
Να χάνομεν αδέλφια, πατρίδα και γονείς,
τους φίλους, τα παιδιά μας κι όλους τους συγγενείς.
Κάλλιο ‘ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.…»
Ρήγας Φεραίος, «Θούριος»
Δευτέρα  24  Μαρτίου
Εορτασμός στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ομιλίες εθνικής σημασίας και περιεχομένου και αναπαραστάσεις σκηνών του Αγώνα της Ελευθερίας.
Ώρα 12:00΄ το μεσημέρι
Απότιση φόρου τιμής από σπουδαστές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην πλατεία «Μακεδονομάχων», προσερχομένων με επικεφαλείς καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.
Τρίτη  25  Μαρτίου
Ώρα 07:00΄ π.μ.:
Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών
Ώρα 07:30΄ π.μ.:
Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστοριάς            κ.κ. Σεραφείμ. 
Ώρα 08:00΄ π.μ.:
Επίσημη Έπαρση της σημαίας στην πλατεία «Μακεδονομάχων» με τη συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών.
Ώρα 10:30΄ π.μ.:
-Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας  κ.κ. Σεραφείμ. 
-Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας
Ώρα 11:15΄ π.μ.: 
Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην πλατεία «Μακεδονομάχων» και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους Πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών και οποιονδήποτε θελήσει να τιμήσει την εορτή, κατόπιν συνεννοήσεως με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη (τηλ.24673 50216).                                 
Ώρα 12.00΄ π.μ.:              
Έναρξη παρέλασης, κοινή, από αναπηρικές & εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις και σωματεία, μαθητές, προσκόπους & οδηγούς, μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. 
Ώρα 18.10΄ μ.μ.:
Υποστολή  σημαίας  στην πλατεία «Μακεδονομάχων» με τη συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών.
Τελετάρχες ορίζουμε:
Υπεύθυνος για την φροντίδα οργάνωσης όλων των πολιτικών τμημάτων ορίζεται ο         κ. Πασχάλης Δημητρίου  του Τμήματος Φυσικής Αγωγής της Δ.Δ.Ε. Καστοριάς με βοηθό τον κ. Ελευθέριο Χατζόπουλο. Για τον χώρο κατάθεσης στεφάνων τους             κ.κ. Τζηκαλάγια Κώνσταντίνο, Αλέξανδρο Παναγιωτίδη, Υπαλλήλους της Π.Ε. Καστοριάς.
Κατά το φετινό εορτασμό της  193ης Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου προβλέπεται:
Γενικός σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα της 23ης ως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.
Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των Ν.Π.Δ.Δ.  και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.
Με την ευγενική τους φροντίδα παρακαλούνται κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων να ρυθμίσουν:
Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς το θρησκευτικό τελετουργικό. 
Η 15η Ταξιαρχία (ΠΖ) την διάθεση  τμήματος αποδόσεως τιμών. 
Η Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς για την τήρηση  της τάξης και την ρύθμιση κυκλοφορίας. 
Ο Δήμος Καστοριάς για την τοποθέτηση εξέδρας και καρεκλών επισήμων, τη χάραξη των γραμμών παρελάσεως, την καθαριότητα και τον σημαιοστολισμό της Πόλης αλλά και στον χώρο του Μνημείου των Πεσόντων, στην πλατεία Μακεδονομάχων και την τοποθέτηση μεγαφωνικής συσκευής για την αναπαραγωγή εμβατηρίων κατά τη διάρκεια της παρέλασης.
Οι Δ/ντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης και ο Υπεύθυνος Ομάδος Φυσικής Αγωγής, παρακαλούνται να μεριμνήσουν κατά λόγο αρμοδιότητας για την έγκαιρή και ακριβή ρύθμιση των λεπτομερειών των επί μέρους εκδηλώσεων.
Το πρόγραμμα αυτό επέχει θέση επίσημης πρόσκλησης.
ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

Δημήτριος Σαββόπουλος
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria