Επιπλέον 1 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη σε ένα μήνα - OlaDeka

Επιπλέον 1 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη σε ένα μήνα

Απλήρωτους φόρους σχεδόν 1 δισ. ευρώ άφησαν στην εφορία οι φορολογούμενοι με το «καλημέρα» του 2014, στοιχείο που καταδεικνύει την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 962 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 63,26 δισ. ευρώ καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν σε 62,3 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο δίμηνο του 2013 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έσοδα ύψους 266 εκατ. ευρώ, από τα οποία 61 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή από αυτά που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 ενώ 205 εκατ. ευρώ αφορούν τις παλιές οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Οι φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις οφειλές τους προς το Δημόσιο επιβαρύνονται πλέον με τόκους και πρόστιμα. Με το νέο σύστημα που ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014 (αφορά φόρους που βεβαιώνονται από 1.1.2014 και μετά) αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας τότε από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας θα επιβάλλονται τόκοι επί του αρχικού ποσού της οφειλής που ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή 8,76% ετησίως. Επιπλέον εάν ο φορολογούμενος καθυστερήσει 2 μήνες να εξοφλήσει την οφειλή του προς την εφορία θα επιβαρύνεται και με πρόστιμο 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο θα ανεβαίνει στο 20% του φόρου. Μετά την πάροδο 2 ετών θα ανέρχεται στο 30% του φόρου. Οι τόκοι θα υπολογίζονται αυτόματα για το χρονικό διάστημα από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας μέχρι την ημερομηνία καταβολής του φόρου.

Πάγια ρύθμιση

Για να αποφύγουν τις κατασχέσεις οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο ή όσοι δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους που θα προκύψουν με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση». Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όχι μόνο οι ληξιπρόθεσμες αλλά και οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής.

Σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα καταβολής των οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με το συνολικό ποσό κάθε μηνιαίας δόσης να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ. Οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με τις οποίες επιβαρύνεται από 1-1-2013 κάθε βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση ανέρχονται σε 8,5% το χρόνο. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr). Η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης γίνεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Εφόσον ο οφειλέτης δεν καταβάλει την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας, πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές του. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών της αίτησης. Οι πληρωμές των δόσεων πρέπει να γίνονται στα υποκαταστήματα των τραπεζών, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή των ΕΛ.ΤΑ., με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων. Η πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης είναι υποχρεωτική για όλους τους οφειλέτες δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών ή δικαιούχους λογαριασμών πληρωμών των ΕΛ.ΤΑ.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 2,6 εκατομμύρια οφειλετών του Δημοσίου στις δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που νομοθετήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 έχουν ενταχθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2014 περίπου 100.000 οφειλέτες.

Μαρία Βουργάνα

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria