Μεγάλη έκθεση του Λουκά Σαμαρά στο Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης - OlaDeka

Μεγάλη έκθεση του Λουκά Σαμαρά στο Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης

Ο Έλληνας καλλιτέχνης που ζει εδώ και δεκαετίες στη Νέα Υόρκη, τιμάται από την «δεύτερη» πατρίδα του, την Αμερική, με μια μεγάλη έκθεση στο σημαντικότερο μουσείο της

Γεννήθηκε στην Καστοριά, το 1936 καΙ πέρασε τα εφηβικά του χρόνια σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να ορθοποδήσει από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σε ηλικία 13 ετών ο Λουκάς και η οικογένεια του μετακομίζουν στην Αμερική και ο Σαμαράς αποφασίζει να ασχοληθεί με την τέχνη. Φοιτά στο Πανεπιστήμιο Rutgers University και παίρνει πτυχίο το 1959.
Είναι από τους πρώτους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στα Happenings της Νέας Υόρκης. Σπούδασε ιστορία της τέχνης με τον Meyer Schapiro και ηθοποιία στο Stella Adler Studio Theater.

Φωτογράφος, γλύπτης, ζωγράφος, performance artist, ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν την χρήση της polaroid στην τέχνη τους με ποικίλους τρόπους. Έχει μείνει γνωστός για τα “κουτιά” του, το πρώτο εκ των οποίων έφτιαξε το 1960. Χρησιμοποίησε πολλές φορές τον εαυτό του ως θέμα της δουλειάς του, σε μια σειρά πορτραίτων που ονόμαζε Autopolaroids (Samaras Album, 1971). Σε πολλά έργα, πειραματίζεται με την εικόνα του, αλλοιώνοντας την, μέχρι που τη διαλύει τελειωτικά.

Ο Σαμαράς είχε το 2005, στην Εθνική Πινακοθήκη την πρώτη μεγάλη έκθεση του με αναδρομικά σημαντικά έργα της καριέρας του που αποτέλεσε και την επίσημη ρετροσπεκτίβα του στην Ευρώπη. Και τώρα το ΜΟΜΑ του δίνει την πρώτη του μεγάλη αναδρομική στις Η.Π.Α.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria