Κόβουν συντάξεις στον ΟΑΕΕ

Αρχική » Διάφορα » Κόβουν συντάξεις στον ΟΑΕΕ

Κόβουν συντάξεις στον ΟΑΕΕ

Περικοπές συντάξεων και φόρους μελετά η κυβέρνηση να εφαρμόσει στον ΟΑΕΕ για να αντιμετωπίσει το άλειμμα άνω των 500.000.000 ευρώ που πρόκειται να δημιουργηθεί το 2014.

Η κατάσταση είναι άκρως πιεστική και η διαχείριση της γίνεται συγκαλυμμένα υπό το βάρος των επικείμενων εκλογών. Για το 2014 οι εκτιμήσεις λένε ότι τα έσοδα του Ταμείου δεν θα ξεπεράσουν τα 3,8 δις ευρώ ενώ οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τ5α 4,3 δις ευρώ.

Τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί και άγουν τη μηνιαία, καταβολή των εισφορών, αλλά και τη διερεύνηση της ασφαλιστικής βάσης, με ένταξη στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένων που έως σήμερα υπάγονταν στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Στο υπουργείο Εργασίας διαπιστώνουν με τρόμο τη ασκούσα μαύρη τρύπα και εξετάζουν σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Οι παρεμβάσεις που επεξεργάζεται και έχει στα συρτάρια του το υπουργείο Εργασίας αφορούν:

Περικοπές συντάξεων στον ΟΑΕΕ: Οι μειώσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 35%, κυρίως στις συντάξεις του ΤΕΒΕ, λόγω αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της. Πρόκειται για μέτρο που επίσης είχε αποφασιστεί να τεθεί σε εφαρμογή το 2013 και έμεινε στο ράφι.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επεδίωξε να το εντάξει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Απρίλιο. Οι έντονες αντιδράσεις όμως τόσο της ΓΣΕΒΕ όσο και του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν στο να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη παρέμβαση στο νομοσχέδιο.

Κατάργηση της βασικής σύνταξης του ΤΕΒΕ: Πρόκειται για τη σύνταξη ύψους 220 ευρώ που χορηγείται σε περίπου 240.000 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ.

Η τρόικα έχει επανειλημμένα ζητήσει να καταργηθεί η συγκεκριμένη σύνταξη, στο πλαίσιο της εφαρμογής κοινών παροχών για ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, και ΤΣΑ που έχουν δημιουργήσει τον ΟΑΕΕ.

dimokratia.gr

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια