Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για τον Ζεόλιθο, στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς - OlaDeka

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για τον Ζεόλιθο, στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για τον Ζεόλιθο, στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνδιοργάνωση με την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας ΑΕ – (ΑΝΚΟ),  ενημερωτική ημερίδα με θέμα : «Η ανάκαμψη της γεωργίας με ζεόλιθο», στην αίθουσα του αμφιθεάτρου της Π.Ε.

Καστοριάς.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν  από τον καθηγητή κ. Νίκο Λυγερό για τις πολυποίκιλες ιδιότητες του ζεόλιθου, ενός ορυκτού με εφαρμογή τόσο  στον τομέα της γεωργίας όσο και  της κτηνοτροφίας, στο περιβάλλον, στην ιχθυοκαλλιέργεια αλλά και την ιατρική. 
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις χρήσεις του ζεόλιθου στη γεωργία και  τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή μας.  Πρόκειται για ένα 100% φυσικό προϊόν με μόνιμες ευεργετικές επιδράσεις, αφού δεν αποικοδομείται όπως τα άλλα βελτιωτικά εδάφους. Η χρήση του και η ανάμειξή του στο έδαφος βελτιώνει τις θρεπτικές ικανότητες του και αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στον ρυθμό ανάπτυξης των φυτών, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα και αυξάνει την παραγωγή και την  ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη γεύση τους. Η χρήση του επιφέρει ακόμη εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού, γιατί έχει την ιδιότητα να το κατακρατεί και να μειώνει την απώλειά του, αλλά και εξοικονόμηση στα λιπάσματα και στα φυτοφάρμακα. Λειτουργεί σαν «σφουγγάρι» όπου  συλλαμβάνει και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, απελευθερώνοντας τα αργά όταν απαιτείται, ενώ απορροφά και παγιδεύει τις τοξικές προσμίξεις. Κατά συνέπεια προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η  μείωση της ρύπανσης του υδροφόρο ορίζοντα.
Όσον αφορά  τους άλλους τομείς εφαρμογής του, ο ζεόλιθος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση  της ποιότητας του πόσιμου νερού, μπορεί να λειτουργήσει σαν συμπλήρωμα διατροφής για τον άνθρωπο, να συμβάλει στη θεραπεία του έλκους του στομάχου, στην ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων, στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση των παρενεργειών από χημειοθεραπείες κ.λπ  
Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος τόνισε ότι « Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή μας  και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό να συμβάλλουμε στην βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων, με την ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Σε αυτή την κατεύθυνση υλοποιήθηκε και η συγκεκριμένη ημερίδα, από τον «ειδικό» κ. Νίκο Λυγερό ώστε να ενημερωθούν οι  συμπολίτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, δεύτερη μέρα παραμονής του κ. Λυγερού στην Καστοριά περιηγήθηκαν μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σαββόπουλο και υπηρεσιακά στελέχη, σε διάφορα σημεία της λίμνης και υδατορέματα, όπου συζητήθηκε η δυνατότητα πιλοτικής εφαρμογής του ζεόλιθου στις εκβολές της λίμνης.  Στη συνέχεια επισκέφτηκαν  αγροκτήματα της περιοχής (οπωρώνες μηλιάς, καλλιέργειες τριανταφυλιάς) όπου εφάρμοσαν πιλοτικά σε τμήματα των αγροκτημάτων ζεόλιθο προκειμένου να παρατηρηθεί η διαφορά στις καλλιέργειες. Τέλος, επισκέφτηκαν κτηνοτροφική μονάδα και μονάδα εκτροφής γουνοφόρων ζώων, όπου εφάρμοσαν ζεόλιθο καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή το ορυκτό έχει πάρα πολλές χρήσεις  και στη ζωϊκή παραγωγή.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria