Η σεφ των φτωχών - OlaDeka

Η σεφ των φτωχών

Η σεφ των φτωχών

Αντίδοτο στη λιτότητα οι φτηνές, νόστιμες και γκουρμέ συνταγές της
Της Χριστίνας Πάντζου

«Φτώχεια είναι να μην ξέρεις πώς να πεις στο παιδί σου ότι δεν έχεις να του δώσεις μια φέτα ψωμί με μαρμελάδα που σου ζητά». 

Η Τζακ Μονρό, που κάποτε (σε μια άλλη ζωή που χάθηκε αιφνίδια) ήταν δημοτική υπάλληλος στην κομητεία του Εσεξ, χρειάστηκε πολλές φορές να αρνηθεί κάτι τόσο απλό στον γιο της όταν επιστρέφοντας από την άδεια μητρότητας την απέλυσαν.

Ηταν 2012 και το επίδομα ανεργίας και τα 120 ευρώ τον μήνα που έπαιρνε για το νεογέννητο της επέτρεπαν να ξοδεύει μόλις 12 ευρώ την εβδομάδα για φαγητό. Κατέφυγε στα πάντα. Απενεργοποίησε την τηλεόραση, έκλεισε το καλοριφέρ, αποσύνδεσε το ψυγείο, επέβαλε το ημίφως και τα κεριά, πούλησε έπιπλα και κουρτίνες.

Από την εμπειρία της να επινοεί τρόπους επιβίωσης και να ξυπνά κάθε πρωί με την αγωνία πώς να βρει κάτι να φάει γεννήθηκε ένα βιβλίο: «Η πείνα πληγώνει». Και από το πάθος της να μην αφήσει τη σκληρή πραγματικότητα να τη λυγίσει άρχισε να μαγειρεύει συνταγές που στοιχίζουν λιγότερο από μια λίρα.

Διασημότητα

Σήμερα η 25χρονη Τζακ είναι πια μια διασημότητα ως «σεφ της λιτότητας». Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Sainsbury την έκανε πρωταγωνίστρια της νέας της διαφημιστικής καμπάνιας.

Οι φτηνές, νόστιμες και γκουρμέ συνταγές της παρελαύνουν κάθε εβδομάδα στον «Γκάρντιαν». Και αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο της «A Girl Called Jack» (Μια κοπέλα ονόματι Τζακ).

Η Μελίσα, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, απαντά σε όσους απαξιωτικά την κατηγορούν ότι «πούλησε τη φτώχεια της» πως μέχρι να αλλάξουν οι πολιτικές που τη γεννούν πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. «Είμαι συνεπής με τη ζωή μου. Δεν είμαι ένας σεφ για την ανώτερη μεσαία τάξη, όπως ο Τζέιμι Ολιβερ, αλλά μια ανύπαντρη μητέρα με τατουάζ, που μαγειρεύει για τους πολλούς».

Η Τζακ συνεχίζει να ζει στο μικρό της σπίτι στο Σάουθεστ και παρά τη φήμη και το χρήμα, από τα πολλά πλέον έσοδά της κρατά 1.400 ευρώ τον μήνα και προσφέρει τα υπόλοιπα στην Oxfam και την Ομάδα Δράσης για την Παιδική Φτώχεια.

Και όσο κι αν την επικρίνουν για τις γκουρμέ συνταγές (από τα λαζάνια με κοτόπουλο έως το χάμπουργκερ καρότου με κάρι) που προτείνει σαν αντίδοτο στη λιτότητα, εκείνη επιμένει πως θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη φαντασία της για να βρίσκει τις πιο φτηνές προτάσεις και να προσφέρει στις χιλιάδες οικογένειες που οδηγήθηκαν στη φτώχεια το δικαίωμα σε νόστιμα γεύματα.

efsyn.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria