ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΕΝ.ΔΗΜΟ: Δελτίο Τύπου για τις ανεμογεννήτριες - OlaDeka

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΕΝ.ΔΗΜΟ: Δελτίο Τύπου για τις ανεμογεννήτριες

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΕΝ.ΔΗΜΟ: Δελτίο Τύπου για τις ανεμογεννήτριες

Αντιπροσωπία των ΕΝ.ΔΗΜΟ. παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη προκειμένου να καταθέσει ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με την πρόθεση για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καστοριάς (Πολυάνεμο – Δενδροχώρι – Πρέσπες).

Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Καστοριάς ότι δυστυχώς το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καστοριάς παρέπεμψε το θέμα με θετική γνωμοδότηση στην περιφέρεια χωρίς να λάβει υπόψη το μέγεθος της επένδυσης και την δυσμενή επίδραση της στο περιβάλλον και στην οικονομική ζωή των αγροτικών περιοχών του Δήμου μας.

Η σύγκλιση οικονομικών και περιβαλλοντικών στόχων στη διαδικασία λήψης τέτοιων αποφάσεων, η αποδοχή της κοινωνικής ευθύνης , η δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και ευρύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες από τους πολίτες, είναι πολύ σημαντικές παράμετροι πριν τη δημιουργία οποιουδήποτε έργου που διέπεται από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Με δεδομένες τις παραπάνω αρχές και με την εμπειρία που υπάρχει σε άλλες περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν αιολικά πάρκα, διαπιστώνουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι επαρκώς
ενημερωμένες για τα οφέλη αλλά και τις πολύ σοβαρές συνέπειες από την εγκατάσταση τέτοιου είδους πάρκων στη περιοχή μας.

Θεωρούμε λοιπόν ότι οι όροι εγκατάστασης αποκλίνουν και σε
ορισμένες περιπτώσεις παραβιάζουν κατάφωρα τις παραπάνω αρχές.
Ζητήσαμε λοιπόν την απόρριψη της μελέτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών, που ουσιαστικά δημιουργούν ένα τεράστιο «φράγμα» σε όλο το μήκος των βόρειων συνόρων του Νομού Καστοριάς και την επανεξέταση των όρων μιας ηπιότερης και μικρότερης κλίμακας επένδυσης ώστε να διασφαλίζεται η αειφορία του εγχειρήματος.

Ευτυχώς που το Περιφερειακό συμβούλιο με την συνδρομή και άλλων φορέων ανέβαλλε το θέμα για επανεξέταση της επένδυσης και ματαιώθηκε σε πρώτη φάση η έναρξη αυτής της επένδυσης.

Καλούμε τους Δημότες σε εγρήγορση και συμμετοχή ώστε να αντιταχθούμε στην άκριτη εκχώρηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Δήμου μας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria