Πως ο καθολικός Βαλεντίνος κέρδισε τους Ορθόδοξους Ακύλα και Πρίσκιλα - OlaDeka

Πως ο καθολικός Βαλεντίνος κέρδισε τους Ορθόδοξους Ακύλα και Πρίσκιλα

Πως ο καθολικός Βαλεντίνος κέρδισε τους Ορθόδοξους Ακύλα και Πρίσκιλα

Ο καθολικός Αγιος Βαλεντίνος, έχει κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο παρά το γεγονός ότι η ορθοδοξία έχει αγίους για την αγάπη – Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ο τζίρος φτάνει τα 29 δισ. ευρώ

Μπορεί οι καθολικοί να έχουν καθιερώσει ως γιορτή των ερωτευμένων την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου -14η Φεβρουαρίου- ωστόσο έχουμε και εμείς, ως ορθόδοξοι, τους δικούς μας αγίους του έρωτα. Πρόκειται για τους αγίους Ακύλα και Πρίσκιλα, η μνήμη των οποίων εορτάζεται μία μέρα πριν, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου.

Ακύλας και Πρίσκιλα αναφέρονται στο ορθόδοξο ημερολόγιο για το αποστολικό τους έργο

Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προσπάθησε να δημιουργήσει τον «δικό του» μύθο γύρω από τα πρόσωπα των αγίων, αλλά τελικά κανείς δεν γιόρτασε τον… έρωτα στις 13 Φεβρουαρίου.

Σε αντίθεση με τον Βαλεντίνο για τον οποίο η καθολική Εκκλησία δεν περιλαμβάνει στο επίσημο εορτολόγιο, Ακύλας – Πρίσκιλα αναφέρονται στο ορθόδοξο ημερολόγιο για το αποστολικό τους έργο αλλά και για την άριστη συζυγική τους σχέση και την βαθιά αγάπη που είχε ο ένας για τον άλλον και βεβαίως γιατί μαρτύρησαν για την πίστη τους.

Εβραίος και Ρωμαία

Ο Ακύλας ήταν Εβραίος που γεννήθηκε στον Πόντο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου γνώρισε την Πρίσκιλα, μια Ρωμαία από πλούσια οικογένεια.
Οταν, επί αυτοκράτορα Κλαύδιου, έγιναν ταραχές στην Ρώμη μεταξύ των Εβραίων, εκείνος διέταξε την εκκένωση της πόλης από όλους τους κατοίκους εβραϊκής καταγωγής.

Ο Ακύλας με την Πρίσκιλα έφτασαν στην έφτασαν στην Κόρινθο το 50 μ.Χ όπου συναντήθηκαν με τον Απόστολο Παύλο. Εκτός από την πίστη «ενώθηκαν» και επαγγελματικά αφού και οι τρεις ασκούσαν το επάγγελμα του κατασκευαστή σκηνών. Ο ίδιος ο απόστολος τους μύησε στον Χριστιανισμό και τους βάφτισε.

Από την Κόρινθο ταξίδεψαν ως την Μικρά Ασία, την Συρία και επέστρεψαν στην Εφεσο όπου ανέπτυξαν πλούσιο αποστολικό έργο διαδίδοντας τον Χριστιανισμό. Ομως στην Εφεσο, την ίδια περίοδο ζούσαν και παγανιστές οι οποίοι δραστηριοποιούνταν γύρω από τον Ναό της Αρτεμης.

Οι παγανιστές συνέραβαν το ζευγάρι, το οποίο βρήκε στα χέρια τους μαρτυρικό θάνατο. Ο ευαγγελιστής Λουκάς τους αναφέρει ως το «ιδανικό χριστιανικό ζευγάρι». Αν και ιδανικό ζευγάρι , δεν καθιερώθηκαν ως άγιοι του έρωτα.

Αγιος Βαλεντίνος και Αγιος Μάριος

Ο ευαγγελιστής Λουκάς τους αναφέρει ως το «ιδανικό χριστιανικό ζευγάρι»

Αντίθετα, καθιερώθηκε ο σύγχρονος τους, ο Αγιος Βαλεντίνος ο οποίος ως καθολικός ιερέας στο Τέρμι της Ιταλίας πάντρευε κρυφά νέους όταν ο Κλαύδιος το είχε απαγορεύσει γιατί έψαχνε άνδρες για τον στρατό του. Ομως ο Βαλεντίνος δεν ήταν μόνος στους γάμους που έκανε. Δίπλα τους ήταν και ο Αγιος Μάριος, αλλά ποτέ δεν έγινε αναφορά σε αυτόν. Και οι δύο βρήκαν φρικτό θάνατο γιατί πάντρευαν ερωτευμένα ζευγάρια.

Τον Μεσαίωνα, σε όλη την Ευρώπη, στις 14 Φεβρουαρίου άρχισε να γιορτάζεται μόνο ο Βαλεντίνος. Γύρω από τον εορτασμό αναπτύχθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εφέτος ο τζίρος για την ημέρα των ερωτευμένων υπολογίζεται σε 29 δισ. ευρώ.TOC

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria