ANT.AΡ.ΣΥΑ Δ. Μακεδονίας: Προκλητικές φιέστες και πανηγύρια της ΕΕ στην Κοζάνη για την ανεργία! - OlaDeka

ANT.AΡ.ΣΥΑ Δ. Μακεδονίας: Προκλητικές φιέστες και πανηγύρια της ΕΕ στην Κοζάνη για την ανεργία!

Προκλητικές φιέστες και πανηγύρια της ΕΕ στην Κοζάνη για την ανεργία! ANT.AΡ.ΣΥΑ Δ. Μακεδονίας

Στην πρωταθλήτρια Ελλάδας στην ανεργία αλλά και πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία των νέων, Δυτική Μακεδονία, ήρθαν να κάνουν τις φιέστες τους οι εκπρόσωποι των Βρυξελών. Σε μια άδεια από ανέργους αίθουσα μπροστά στους «τοπικούς άρχοντες», εκπροσώπους της κυβέρνησης του κεφαλαίου και της ΕΕ, έδωσαν μια κακοσυστημένη παράσταση χύνοντας δάκρυα κροκοδείλια για ένα τεράστιο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν και συνεχίζουν να οξύνουν χωρίς να έχουν τίποτα να πράξουν για τη λύση του.


Το Σάββατο 22/2 πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη εκδήλωση για την ανεργία των νέων, με τη σφραγίδα του γραφείου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου και παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης έσπευσαν να “αναγνωρίσουν” το πρόβλημα της ανεργίας και να παρουσιάσουν τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΕΕ αλλά και τις δυνατότητες που δήθεν ανοίγονται για τη Δυτική Μακεδονία.

Τέτοιου είδους φιέστες δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στους εργαζομένους και τη νεολαία του σήμερα, που επιβιώνουν δύσκολα στο παρόν και παράλληλα βλέπουν το μέλλον τους να διαγράφεται ακόμα πιο μαύρο και δυσοίωνο. Ειδικά σε μια περιφέρεια όπως αυτή της Δυτικής Μακεδονίας που έρχεται πρώτη στην Ελλάδα σε ανεργία (με ποσοστό 30%) και πρώτη στην Ευρώπη σε ανεργία νέων (με ποσοστό 75%) μια τέτοιου τύπου εκδήλωση δεν είναι απλά άτοπη αλλά και προκλητική.

34 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 12 χρόνια μετά την ένταξη της στο ευρώ, ο ρόλος της είναι ξεκάθαρος: Η ανεργία αυξήθηκε τα χρόνια της “ανάπτυξης” και γιγαντώθηκε τα χρόνια της κρίσης, οι μισθοί μειώθηκαν, τα εργασιακά δικαιώματα πήγαν περίπατο, τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα συνεθλίβησαν, ο αγροτικός τομέας καταστράφηκε. Αποκορύφωμα όλων αυτών, το “Σύμφωνο για το ευρώ” που αποτελεί με κάποιο τρόπο ένα μνημόνιο διαρκείας για τους λαούς. Παράλληλα η ΕΕ είναι αυτή που πρωταγωνιστεί σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και υψώνει τα τείχη του ρατσισμού (πχ συνθήκη Δουβλίνο 2).

Η ΕΕ δεν είναι το σπίτι των λαών όπως θέλουν να την παρουσιάζουν, αντιθέτως είναι μια λυκοσυμμαχία των κυβερνήσεων, των τραπεζών και του κεφαλαίου. Εκμετάλλευση και φτώχεια για τους λαούς από την μία, ανάπτυξη και κερδοφορία για το κεφάλαιο από την άλλη – αυτά βρίσκονται στο DNA της ΕΕ. Ο καπιταλιστικός της χαρακτήρας δεν μεταρρυθμίζεται προς μια προοδευτική, φιλολαϊκή κατεύθυνση. Τις λύσεις για την ανεργία δεν θα μας τις δώσουν αυτοί που τη γεννούν.

Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Απειλή δεν αποτελεί η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ αλλά η παραμονή σε αυτά. Η πληττόμενη πλειοψηφία έχει πολλά περισσότερα να κερδίσει από αυτά που στιγμιαία θα χάσει με την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ. Εργαζόμενοι και νεολαία να πάρουμε πάνω μας τους αγώνες για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ αλλά και τους αγώνες για τη συνολική διάλυση της. Στόχος μας, μια άλλη συνεργασία των χωρών με γνώμονα την αλληλεγγύη και την ισότητα, που θα πατάει πάνω στις ανάγκες των λαών και θα προτάσσει τα δικά τους συμφέροντα. Μια συνεργασία που ο λαός θα είναι στο τιμόνι και θα ορίζει την τύχη του.
Κοζάνη 24/2/2014
Το γραφείο Τύπου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria