ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΟΑΕΕ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Τ.Ο. ΝΔ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΑΓΛΙΔΗ - OlaDeka

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΟΑΕΕ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Τ.Ο. ΝΔ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΑΓΛΙΔΗ

Καστοριά 28 Ιανουαρίου 2014
                                                                                               
                                                                                               Προς: Πρόεδρο Ν.Δ.
κ. Αντώνη Σαμαρά

Κοιν.: 1. Γ.Γραμματέα Ν.Δ. 
κ. Παπαμιμίκο Ανδρέα
2. Υπουργό Εργασίας , 
Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας 
κ. Δρούτση Γιάννη
3. Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Καστοριάς
κα. Αντωνίου Μαρία
4. Πρόεδρο Ε.Β.Ε Καστοριάς 
κ. Καραταγλίδη Χαράλαμπο                                                                                                                        
Σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης ο επαγγελματικός και επιχειρηματικός κόσμος δίνει το δικό του αγώνα επιβίωσης υπό συνθήκες σκληρές και κρίσιμες. Σύμφωνα με στοιχεία Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος 560 000 οφειλέτες έχουν περάσει στο κατώφλι λήψης αναγκαστικών μέτρων ή ακόμη και στέρησης, λόγω χρεών, της προσωπικής τους ελευθερίας.
Έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες διώκονται μαζικά από  τον ΟΑΕΕ επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Μόνο η σκέψη ότι οδηγούνται στα δικαστήρια για ποινικό αδίκημα και θα πάνε «φυλακή» προκαλεί πανικό και τρόμο. Υπάρχει πολλαπλή αντισυνταγματικότητα των κανόνων αναγκαστικής είσπραξης εισφορών, όταν το εισόδημα των ασφαλισμένων δεν επαρκεί, παρά μόνο προς επιβίωση. 
Το Σύνταγμα αναφέρει ότι η ασφάλιση είναι κοινωνικό αγαθό και το κράτος μεριμνά για την απονομή του με νόμο. Από προσιτό κοινωνικό αγαθό μετατράπηκε σε αναγκαστική είσπραξη (εις)φορών, χωρίς μάλιστα εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι για να τονώσει είδη τα διαλυμένα ταμεία, στέφεται κατά δικαίων και αδίκων κατά παράβαση της αρχής των άρθρων 2,4 και 25 του Συντάγματος και δεν εισάγει εισοδηματικά κριτήρια στην αναζήτηση των πραγματικά εισφοροφυγάδων. Διότι πραγματικά, τι να πληρώσει ένας που έχει εισοδήματα τεσσάρων (4) και  πέντε (5) χιλιάδων ευρώ; Έχουμε δηλ. συνεχόμενη παραβίαση και κατά τον υπολογισμό και κατά την αναγκαστική είσπραξη των εισφορών των Συνταγματικών αρχών της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αναλογικής συνεισφοράς στα βάρη. 
Δεν φτάνει που λόγω οικονομικής αδυναμίας υπάρχει κίνδυνος να μην πάρουν σύνταξη, γιατί λόγω οικονομικής αδυναμίας είναι ήδη ανασφάλιστοι, διώκονται κι από πάνω, αντιμετωπίζοντας ποινικά και διοικητικά δικαστήρια με μηνύσεις και κατασχέσεις. 
Είναι εγκληματικό να προσδοκά το κράτος να δημιουργήσει αποθέματα στα ασφαλιστικά ταμεία διώκοντας ανήμπορους και εξαθλιωμένους επαγγελματίες με ανασφάλιστα μέλη, κατάσχοντας και ιδιοκτησίες (να τις κάνουν τι?) να τους κάνουν και άστεγους. 
Αν ο επαγγελματίας διώκεται ποινικά, αστικά και χάσει την σύνταξη-περίθαλψή του, ακόμα και όταν αποδεδειγμένα δεν εισφοροδιαφεύγει, τότε ο πολιτικός που θεσμοθέτησε και ανέχτηκε την κατασπατάληση των πόρων των ταμείων, τον αντισυνταγματικό προσδιορισμό των εισφορών και κούρεψε τα αποθεματικά των ταμείων με τις πράξεις και τα οδήγησε στην χρεοκοπία, θα πρέπει να τιμωρηθεί. 
Το δικαίωμα στην επιβίωση, ιδιοκτησία, διατροφή, εργασία, ένδυση και στέγαση προέχει από την υποχρέωση καταβολής εισφορών!!! 
Στην περίπτωση δε, που το εισόδημα δεν είναι επαρκές για τα παραπάνω, πρέπει να απαλλάσσεται εισφορών, με μόνη συνέπεια κατά το μέρος που δεν καταβάλλει. 
Εξυπακούεται ότι η χορήγηση ενημερότητας για χαμηλά εισοδήματα ανέργων και υπό απασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών, στο τέλος γεννά ζήτημα αποζημίωσης του ασφαλισμένου / ανασφάλιστου από την άδικη πρακτική, ενάντια στο Σύνταγμα συμπεριφορά του Δημοσίου/Ταμείων. Ναι μεν, η ασφάλιση είναι υποχρεωτική, αλλά πουθενά στο Σύνταγμα δεν προκύπτει ότι ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει όσο ύψος εισφορών του καταλογίζει ο κάθε υπουργός ασφάλισης. 
Το Σύνταγμα αναφέρεται σε δυνάμεις που είναι περιουσιακές και όχι πνευματικές, ορμονικές, ή μυϊκές δυνάμεις του φορολογούμενου. Ορίζει καθαρά όπως ήταν διατυπωμένο πριν από την αναθεώρηση του 1911 “αναλόγως περιουσίας”. Η αντικατάσταση της φράσης αυτής, με την αόριστη διατύπωση “αναλόγως των δυνάμεων” έγινε για να διευκολυνθεί η επιβολή προοδευτικής φορολογίας, προσθέτοντας ότι η φράση “αναλόγως των δυνάμεων” σημαίνει βέβαια ότι η υποχρεωτική εισφορά δεν πρέπει να ορίζεται αυθαίρετα, αλλά εκτιμώντας την οικονομική ικανότητα του καθενός.(Σβώλος – Βλάχος, Το Σύνταγμα της Ελλάδος 1954 σελ. 222- Κώστας Μπέης, τα αμάχητα τεκμήρια είναι αντισυνταγματικά 1978). Θα ήθελα να σας πληροφορήσω για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα που έχει προκύψει στην υπηρεσία του ΟΑΕΕ Καστοριάς. Κατά το έτος 1994-1995 το τοπικό κατάστημα προχώρησε σε μηχανοργάνωση των χειρόγραφων αρχείων σε ηλεκτρονική μορφή. 
Η υπηρεσία έκανε λάθη, με αποτέλεσμα, άγνωστος αριθμός ασφαλισμένων να έχει καταγραφεί σε λανθασμένη ασφαλιστική κατηγορία. 
Μετά από επίσκεψή μου στο Επιμελητήριο Καστοριάς, σε συνάντησή μου με τον πρόεδρο και από επισημάνσεις του ιδίου δια αλληλογραφίας (1-10-13 αρ. πρωτοκόλλου. 6787) στην διοικήτρια του ΟΑΕΕ στον Υπουργό εργασίας κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και  στην Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Καστοριάς στην οποία επανήλθε με νέο έγγραφο στις 2-1-2014 με αρ. πρωτ. 9, σας επισυνάπτω τα συγκεκριμένα έγγραφα και σας εφιστώ την προσοχή για την σοβαρότητα του θέματος.
Η τοπική Καστοριάς υιοθετεί τις προτάσεις  της ΓΣΕΒΕΕ που θα επαναενεργοποιήσουν χιλιάδες ασφαλισμένους αποκαθιστώντας την πρόσβαση 1.000.000 ασφαλισμένων στην υγεία.
Αποποινικοποίηση των οφειλών.
Καταβολή 1 τουλάχιστον εισφοράς ανά εξάμηνο, ώστε να χαρακτηρίζεται ενήμερος .
Αποδέσμευση θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι 31-12-2016.
Πάγωμα (κεφαλαιοποίηση οφειλών μέχρι σήμερα και δυνατότητα αποπληρωμής 1-1- 2017.
Δυνατότητα στους οφειλέτες αφαίρεσης ή πρόσθεσης κάνοντας μεταφορά του ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου. Αν π.χ. κάποιος οφείλει 10.000 ευρώ και αντιστοιχούν σε 3 χρόνια ασφάλισης να πληρώσει αυτήν την οφειλή στο τέλος και να πληρώσει τότε την οφειλή αυτή ή να πάρει μειωμένη σύνταξη.
Δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, ακόμα και αν έχει οφειλές, πληρώνοντας μόνο τις τρέχουσες οφειλές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ι.Μ.Ε Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε θα μπουν στα ταμεία του Ο.Α.Ε.Ε. 540 εκατ. Ευρώ ετησίως.
Αποπληρωμή οφειλών με πολλές δόσεις αναλόγως εισοδήματος  χωρίς τέλη και προσαυξήσεις από 1-1-2017.
Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από την σύνταξη του οφειλέτη από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, δηλαδή από 30 μηνιαίες κατώτατες συντάξεις σε 80.
Ειδική μέριμνα για ασφαλισμένους άνω των 67 ετών που οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ και έχουν τερματίσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, χωρίς να έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα σύνταξης.
Σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων να ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε. σε ειδική κλάση, ανταγωνιστική  προς την εισφορά του Ο.Γ.Α. Έτσι θα σταματήσει και η διαρροή από τον Ο.Α.Ε.Ε. στα άλλα ταμεία. 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ευαισθησία και την παρέμβασή σας           
                                                                                                                         
                                                                                                              Με τιμή
                                                                                      Πρόεδρος ΔΗΜ.ΤΟ Ν.Δ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
                                                                                                

                                                                                                  Καραταγλίδης Γεώργιος
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria