Τηλεθέρμανση και στη Φλώρινα. Στην Καστοριά Κύριε; - OlaDeka

Τηλεθέρμανση και στη Φλώρινα. Στην Καστοριά Κύριε;

Τηλεθέρμανση και στη Φλώρινα. Στην Καστοριά Κύριε;
Στις αρχές της εβδομάδας υπογράφθηκε η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου της τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Φλώρινας, ο Δήμαρχος της πόλης και η εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας που θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, υπέγραψαν τη σύμβαση και ουσιαστικά έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για τις εργασίες κατασκευής που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2015. Τότε η Φλώρινα θα προστεθεί στις άλλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο, που καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης των κτιρίων τους από τη θερμότητα που παράγεται στα εργοστάσια της Δ.Ε.Η. στην περιοχή.
Τα οφέλη από τη χρήση της τηλεθέρμανσης είναι γνωστά και πολλαπλά. Βασικότερο εξ αυτών η δραστική μείωση του υψηλού κόστους θέρμανσης που καλούνται να καλύψουν κάθε χρόνο όχι μόνο οι Φλωρινιώτες, αλλά και οι υπόλοιποι Δυτικομακεδόνες που δεν καλύπτονται από την τηλεθέρμανση. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους, αυξάνουν υπέρογκα τις δαπάνες θέρμανσης. Ιδιαίτερα μετά και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, το οποίο όμως οι κάτοικοι της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου και σύντομα της Φλώρινας δεν θα έχουν ανάγκη. Έτερο σημαντικό όφελος είναι η παροχή ζεστού νερού για οικιακή και επαγγελματική χρήση. Όπως επίσης η μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον, που ήδη είναι αρκετά επιβαρυμένα από τη λειτουργία των εργοστασίων της Δ.Ε.Η. και του πρόσφατου φαινομένου της αιθαλομίχλης.
Επομένως εύλογα εγείρεται το ζήτημα : τι κάνουμε με τη θέρμανση στην Καστοριά;Μετά την υλοποίηση του έργου της τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα, τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα των δύο γειτονικών μας νομών θα έχουν αντιμετωπίσει άκρως αποτελεσματικά το ζήτημα. Σε αντίθεση με ότι ισχύει για τους κατοίκους των άλλων δύο νομών της Περιφέρειας, την Καστοριά και τα Γρεβενά. Στο νομό μας επικρατούν οι ίδιες ή και χειρότερες ακόμη καιρικές συνθήκες με την Κοζάνη και τη Φλώρινα. Το κόστος για τη θέρμανση των οικιών και των επαγγελματικών μας χώρων είναι και εδώ υψηλό και για πολλούς δυσβάσταχτο. Οπότε η ανάγκη εξέτασης βάσιμων και ρεαλιστικών εναλλακτικών για την αντιμετώπιση του θέματος είναι επιβεβλημένη και επείγουσα.
Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν είναι λίγοι όσοι προκρίνουν την επέκταση της τηλεθέρμανσης και στην Καστοριά. Μία ιδεατή λύση, η υλοποίηση όμως της οποίας προϋποθέτει την υπέρβαση ορισμένων αντικειμενικών δυσκολιών και ιδίως τη μορφολογία της περιοχής που δυσχεράνει την κατασκευή ενός αγωγού από τα εργοστάσια της Δ.Ε.Η. προς την Καστοριά. Εκτός κι αν συνδέσουμε τη συγκεκριμένη προοπτική με την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου της Σήραγγας της Κλεισούρας. Ένας ακόμη λόγος λοιπόν, γιατί η κατασκευή της πρέπει να τεθεί ως βασική μας προτεραιότητα. Εναλλακτικά και ίσως περισσότερο άμεσα, η παροχή φυσικού αερίου μέσω της κατασκευής του αγωγού T.A.P. που διέρχεται και από την Καστοριά. Εφόσον η Κοζάνη και η Φλώρινα καλύπτονται πλέον από την τηλεθέρμανση, οφείλουμε να διεκδικήσουμε σύσσωμοι οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας τη διάθεση του φθηνότερου φυσικού αερίου τουλάχιστον και κατά προτεραιότητα για την Καστοριά ως αντισταθμιστικό όφελος για τη διέλευση του αγωγού. Με αυτό τον τρόπο ή όποιον άλλον τελικά υιοθετήσουμε να μπορέσουμε επιτέλους αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε το υψηλό κόστος για τη θέρμανση στην Καστοριά.
xrkosmas.blogspot.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria