Υπάρχουν Μπλούμπεργκ στην Καστοριά; - OlaDeka

Υπάρχουν Μπλούμπεργκ στην Καστοριά;

Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη

Θα μπορούσατε να φανταστείτε έναν τοπικό δήμαρχο που θα δαπανήσει ημερησίως 100 ευρώ από την προσωπική του περιουσία για να ασκεί τα καθήκονταά του και να εξυπηρετεί κοινωφελείς σκοπούς;

Η πιο πρόχειρη απάντηση που θα έδιναν οι δημότες στο ερώτημα αυτό σίγουρα θα ήταν: τρελός είσαι;


Η είδηση έρχεται από την Νέα Υόρκη: Προ ημερών έγινε γνωστό ότι ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος της Νέας Υόρκης από το 2012 έως το τέλος του 2013, ξόδεψε κατά την διάρκεια της θητείας του 650 εκατ. δολάρια, απο την προσωπική του περιουσία, για να καλύψει τις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες του δήμου!

Επίσης ο κ. Μπλούμπεργκ αμειβόταν την 12ετία αυτή, με το συμβολικό ποσό του 1 δολαρίου το χρόνο αλλά σε ετήσια βάση δαπανούσε 40 εκατ. ευρώ από την τσέπη του, για να ασκεί τα καθήκοντά του και να εισφέρει στα δημοτικά ταμεία.

Βεβαίως το παράδειγμα του Μπλούμπεργκ θεωρείται “ακραίο” για τα δικά μας δεδομένα, αλλά οποιαδήποτε σύγκριση τηρουμένων των αναλογιών, θεωρείται τουλάχιστον ατυχής!
Διότι μέχρι στιγμής στην ιστορία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν καταγράφεται κάποια περίπτωση, όπου ο δήμαρχος όχι μόνο συνεισφέρει από την προσωπική του περιουσία αλλά επίσης απεμπολεί το δικαίωμά του στην μισθοδοσία, η οποία για λόγους επικοινωνιακούς σερβίρεται ως “αποζημίωση”!

Αντίθετα οι διαμαρτυρίες των δημάρχων φτάνουν μέχρι την υπερβολή, οσάκις η κυβέρνηση αποφασίσει για λόγους δημοσιονομικούς, να περικόψει τους μισθούς των αιρετών, που ήταν αρκετά προκλητικοί στα χρόνια της ευμάρειας. 

Η δυσπιστία των δημοτών για τις προθέσεις των δημάρχων απέναντι στην μισθοδοσία τους, είναι τέτοια, που ακόμα κι αν εμφανισθεί κάποιος υποψήφιος που δηλώνει ότι θα παραιτηθεί του μισθού του, δεν πρόκειται να πείσει κανένα…

Διότι οι πάντες γνωρίζουν ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις των υποψηφίων έχουν την ίδια ισχύ με τα περίφημα “συμβόλαια με το λαό” που έκανε το Πασόκ κάθε φορά που ήθελε να επανέλθει στην εξουσία!

Πρόσφατα εμφανίσθηκε στο προσκήνιο γνωστός επιχερηματίας υποψήφιος που δήλωσε ότι αν εκλεγεί, ο μισθός ο δικός του και των συνεργατών του θα πηγαίνει στο φιλόπτωχο ταμείο της Μητρόπολης. 

Δυστυχώς δεν το επανέλαβε για δύο προφανείς λόγους:
Ο πρώτος λόγος ήταν ότι δεν εξασφάλισε την συγκατάθεση των συνεργατών του οι οποίοι ούτε καν ήθελαν να ακούσουν κάτι τέτοιο και τώρα τρέχει να βρει συνυποψήφιους για το ψηφοδέλτιο!

Ο άλλος λόγος είναι ότι για να τεκμηριώσει την πρώτη εξαγγελία του έφθασε στην υπερβολή με μια δέυτερη, δηλώνοντας ότι “θα κάνει την σήραγγα της Κλεισούρας με δικούς του πόρους”! Και γι΄ αυτό ανέκρουσε πρύμναν…
Διότι αν βρεθεί ένας άλλος που θα δεσμευθεί ότι θα εξυγιάνει την λίμνη, μπορεί να κερδίσει στις εκλογές τον πρώτο αλλά να χάσει από κάποιον άλλον που να δηλώνει ότι θ΄ αυξήσει τους μισθούς των αντιδημάρχων…ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria