Η απάντηση του ΥΠ.ΠΟ σε ερώτηση του Β.Διαμαντόπουλου για το ιστορικό κτίριο στο Μαθιουδάκη - OlaDeka

Η απάντηση του ΥΠ.ΠΟ σε ερώτηση του Β.Διαμαντόπουλου για το ιστορικό κτίριο στο Μαθιουδάκη

Η απάντηση του ΥΠ.ΠΟ σε ερώτηση του Β.Διαμαντόπουλου για το ιστορικό κτίριο στο Μαθιουδάκη
Θέμα : Απάντηση ΥΠ.ΠΟ στην Ερώτηση για το τo ιστορικό οθωμανικό κτήριο στο πρώην στρατόπεδο Μαθιουδάκη.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, δια του Υφυπουργού κ.Ανδριανού,

απάντησεhttp://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8316742.pdf

στην με αριθμό 4215 Ερώτηση του βουλευτή Καστοριάς Βαγγέλη Διαμαντόπουλου και έξι  ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανάγκη διάσωσης τoυ ιστορικού οθωμανικού κτηρίου  στο πρώην στρατόπεδο Μαθιουδάκη στην Καστοριά, το οποίο πρόκειται να κατεδαφιστεί. http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8273745.pdf
Η απάντηση εξαντλείται σε τυπική αναφορά των αρμοδιοτήτων και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων  των αρμόδιων Συμβουλίων, ενώ αναφέρεται  ότι σύμφωνα με αυτοψία που διενεργήθηκε το κτίριο <<…δεν διαθέτει σημαντικά αρχιτεκτονικά, ιστορικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά…>> προκειμένου να χαρακτηριστεί ως μνημείο.
Εναντίον της απόφασης πραγματοποίησε προσφυγή στο ΣτΕ  ομάδα πολιτών της Καστοριάς μέσω του συλλόγου <<Σπασμένο Ρόδι>>,το καλοκαίρι του 2013. Η προσφυγή αυτή πέτυχε την προσωρινή αναστολή της Υπουργικής Απόφασης του τέως αναπληρωτή Υπουργού κ. Τζαβάρα, δηλαδή την ως τώρα διάσωση του κτιρίου από την κατεδάφιση, ενώ αναμένεται η έκδοση  απόφασης του ΣτΕ σε νεότερη προσφυγή για ακύρωση της Υ.Α και πάλι από το <<Σπασμένο Ρόδι>> η οποία εκδικάστηκε το Δεκέμβρη του 2013.
Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι οι πολίτες αντιδρούν  προσπαθώντας να αποτρέψουν την κατεδάφιση.
Για εμάς  η ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου δεν θα πρέπει να τίθεται αντιπαραθετικά στη διάσωση του ιστορικού κτιρίου στο πρώην στρατόπεδο Μαθιουδάκη και όποιος το πράττει κινείται με προφανή σκοπιμότητα.Το νέο αστυνομικό μέγαρο μπορεί να ανεγερθεί σε άλλο σημείο της πόλης προσφορότερο τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους ίδιους τους αστυνομικούς υπαλλήλους.
Η διάσωση του ιστορικού κτιρίου θα μπορούσε να συνδεθεί με συνολική ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Μαθιουδάκη, με πρωτοβουλία του Δήμου, της Π.Ε Καστοριάς ή και του ΥΠ.ΠΟ, που θα το αναδείκνυε σε πολιτιστικό κέντρο και  θα στέγαζελ.χ τη Βιβλιοθήκη της πόλης, κάποιο μουσείο ή  ωδείο.
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το θέμα και να βρισκόμαστε σε επικοινωνία με κάθε φορέα και συλλογικότητα που κατανοεί την ανάγκη διάσωσης του εν λόγω  ιστορικού κτιρίου της πόλης μας.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria