ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ή ΑΛΕΞΙΑΔΑ; - OlaDeka

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ή ΑΛΕΞΙΑΔΑ;

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ή ΑΛΕΞΙΑΔΑ;
Ένα επίκαιρο ερώτημα ή καλύτερα μια επίκαιρη έρευνα θα έπρεπε να κάνουν οι τοπικοί  «Μιντιάρχες»  αν ήθελαν να συνδράμουν και αυτοί  λίγο στο πολιτισμό της περιοχής μας. Πολιτισμός με το στανιό δεν γίνεται.  Μη νομίζουν μερικοί ότι επειδή η Πάτρα καθιέρωσε το Καρναβάλι ότι μπορούμε και εμείς τόσο εύκολα να καθιερώσουμε την ΑΛΕΞΙΑΔΑ. Άλλα τα μάτια

του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας λέει μια λαϊκή παροιμία.

Η φιλαρμονική  στη πόλη μας είχε μακρόχρονη παρουσία και ήταν έμπρακτη πράξη πολιτισμού, αλλά δυστυχώς οι τελευταίοι ΄΄ ΔΗΜΟ-ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΄΄, γέρασαν το μείζων αυτό μουσικό εκπαιδευτήριο πολύ πρόωρα. Ξέγραψαν με την αδιαφορία τους μια διαχρονική εκπαιδευτική πορεία και ένα μουσικό γίγνεσθαι που είχε η πόλη μας εδώ και πολλές δεκαετίες.  Καλές είναι οι εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τους συντελεστές  του μουσικού πολιτισμού, όπως ο αείμνηστος Βασίλης Δόικος, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για την πολιτιστική μας κληρονομιά, που δυστυχώς σήμερα  εξαλείφεται με ευθύνη  κυρίως των δημοτικών αρχόντων.
Ποιο είναι το κόστος και ποια τα ανταποδοτικά οφέλη της ΑΛΕΞΙΑΔΑΣ; Ποιο θα ήταν το κόστος και ποια τα ανταποδοτικά οφέλη μιας ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ;  Ποιος επισκέπτης ή τουρίστας δεν θα ενθουσιάζονταν βλέποντας τα Σαββατοκύριακα την φιλαρμονική να παιανίζει στους δρόμους της πόλης μας και μάλιστα σε μια εποχή που η κατάθλιψη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της;  Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε μια μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπου θα μπορούσε να είναι παρών η φιλαρμονική της πόλης μας και με  πολλαπλάσια οφέλη  σχετικά με τις δαπάνες που θα έκανε ο Δήμος για να την δημιουργήσει.
Δεν είναι δυνατόν οι Δήμοι να ξοδεύουν χρήματα σε ένα σωρό εκδηλώσεις, φιέστες  και αποστολές, που δεν έχουν ανταποδοτικό όφελος και να μην θέλουν να λειτουργήσουν μια φιλαρμονική, την οποία με μικρό αναλογικά κόστος, θα μπορούσαν να συντηρήσουν ακόμη και οι τοπικοί φορείς και η ομογένεια. Γιατί δηλαδή στις εκδηλώσεις της  ΑΛΕΞΙΑΔΑΣ να εισάγουμε μπάντες και φιλαρμονικές από το εξωτερικό και να μην καμαρώνουν οι γονείς τα δικά τους παιδιά;
Ας ελπίσουμε ότι μετά από αυτό το δημοσίευμα οι υποψήφιοι Δήμαρχοι θα συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους την πρόθεση, να στηρίξουν μια προσπάθεια συμπολιτών μας που ήδη εκδηλώθηκε ( «Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης»), για την δημιουργία ή καλύτερα την επανίδρυση της φιλαρμονικής Καστοριάς και όχι μόνο.
Εμείς πάντως μέσω της αρθρογραφίας, θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους  συμπολίτες μας, την ομογένεια  και κυρίως τις επιχειρήσεις, που όλες έχουν όφελος από τον τουρισμό, να συνδράμουν σ’ αυτή την προσπάθεια, προκειμένου η Καστοριά να αποκτήσει την παλιά της μουσική αίγλη. Η Καστοριά έχει την φυσική, την πολιτισμική και επιχειρηματική υποδομή, στοιχεία τα  οποία με την κατάλληλη συντήρηση  αξιοποίηση, προβολή και προώθηση,  μπορούν να την κάνουν μια αυτάρκη  οικονομική περιοχή.
Για την μουσική κίνηση στην πόλη μας και μάλιστα προπολεμικά υπάρχουν πολλά στοιχεία, όπως αυτά που αναφέρονται στην  ειδική αναφορά του συμπολίτη μας μουσικολόγου Ιωάννη Τσακιρίδη,  στην πρόσφατη διοργανωθείσα εκδήλωση από τον Δήμο Καστοριάς , προς τιμήν του Βασίλη Δόικου, καθώς  επίσης και  φωτογραφίες όπως αυτές που  παραθέτουμε στο παρόν άρθρο.
Για αυτό χρέος μας είναι να ενεργοποιηθούμε κοινωνικά και να στηρίξουμε δομές εκπαίδευσης και πολιτισμού, οι οποίες να αποτελούν πόλο έλξης και πνευματικής καλλιέργειας για τους νέους της πόλης μας.  Έχουμε υποχρέωση  προς τα παιδιά μας να το πράξουμε…  είναι ζήτημα θέλησης.
του Λεωνίδα  Θ. Πουλιόπουλου
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria