Αυτή θα είναι η επόμενη συγκυβέρνηση…

Αρχική » Διάφορα » Αυτή θα είναι η επόμενη συγκυβέρνηση…

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φαίνεται να παγιώνεται η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Ας αφήσουμε όμως τις δημοσκοπήσεις εκείνες που τραβάνε είτε προς το ένα είτε προς το άλλο άκρο και ας πάρουμε μια κάπως πιο αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση και συγκεκριμένα την τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών.

Στη δημοσκόπηση αυτή έχουμε ως εκτίμηση ψήφου,… ΣΥΡΙΖΑ 31,5%, ΝΔ 28%, ΧΑ 10%, ΠΑΣΟΚ 6,5%, ΚΚΕ 6,5%, ΑΝΕΛ 4,5%, ΔΗΜΑΡ 3,5%, ΛΟΙΠΑ 9,5%. Με βάση τα ποσοστά αυτά οι έδρες κατανέμονται περίπου ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 135, ΝΔ 75, ΧΑ 29, ΠΑΣΟΚ 19, ΚΚΕ 19, ΑΝΕΛ 12, ΔΗΜΑΡ 11.

Από τη μελλοντική συγκυβέρνηση αφαιρούμε το ΚΚΕ, γιατί πάγια θέση του είναι ότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση και την ΧΑ, γιατί δεν την θέλουν τα υπόλοιπα κόμματα. Έτσι θα έχουμε τους εξής συνδυασμούς συγκυβέρνησης:
ΣΥΡΙΖΑ + ΝΔ (135 + 75) 210 έδρες.
ΣΥΡΙΖΑ + ΠΑΣΟΚ (135 + 19) 154 έδρες.
ΣΥΡΙΖΑ + ΠΑΣΟΚ + ΔΗΜΑΡ (135 + 19 + 11) 165 έδρες.

Σε ότι αφορά τους ΑΝΕΛ, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στα πιο πάνω σχήματα. Πρώτον δεν μπορούν (ως άθροισμα) μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν συγκυβέρνηση. Δεύτερον, αν συμμετάσχουν στα δύο άλλα σχήματα, θα συμμετάσχουν ως τσόντα, αλλά και πάλι δεν νομίζουμε ότι θα συμφωνήσουν οι ΑΝΕΛ να συμμετάσχουν μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ για να φθαρούν, δεδομένου ότι η παρουσία τους δεν θα κρίνεται και απαραίτητη. Τρίτον, δεν μπορούν ούτε μαζί με τη ΝΔ να συγκυβερνήσουν, ακόμα και αν είναι μαζί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δεδομένου ότι ΝΔ + ΠΑΣΟΚ + ΔΗΜΑΡ + ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν μόνο 117 έδρες.

Επομένως βλέπουμε ότι πάμε προς μια καθαρά Κεντροαριστερή συγκυβέρνηση. Όμως, από τα πιο πάνω σχήματα, το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ + ΠΑΣΟΚ = 154 έδρες, θα είναι θνησιγενές από την αρχή και δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε δύσκολες κυβερνητικές αποφάσεις.

Τελικά καταλήγουμε σε δύο βιώσιμα σχήματα: Είτε ΣΥΡΙΖΑ + ΠΑΣΟΚ + ΔΗΜΑΡ = 165 έδρες, κάτι που θα σημάνει όμως και το οριστικό τέλος της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, λόγω των σκληρών αντιλαϊκών αποφάσεων που θα αναγκαστούν να πάρουν, είτε ΣΥΡΙΖΑ + ΝΔ = 210 έδρες, το οποίο σχήμα, θα μπορέσει να πάρει όλες τις «δύσκολες» για το καθεστώς και τους δανειστές αποφάσεις, χωρίς να κινδυνεύσουν να χαθούν ούτε η Αριστερά ούτε η Δεξιά, αφού η ευθύνη θα κατανεμηθεί εξίσου.

Να λοιπόν γιατί το σύστημα μας προετοιμάζει για τον μεγάλο συνασπισμό…
hassapis-peter.blogspot.gr

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια