Φυλαχτείτε το 2014... - OlaDeka

Φυλαχτείτε το 2014…

Φυλαχτείτε το 2014...

Του Κώστα Στούπα

Στην αρχή του χρόνου συνηθίζεται να κάνουμε ένα απολογισμό του έτους που φεύγει και ένα προϋπολογισμό του έτους που έρχεται.

Η στήλη έγραψε το βασικό σενάριο για τη νέα χρονιά το 2014 τη περασμένη Δευτέρα με τίτλο: Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2013…

Με αυτό τον τρόπο ήθελε να υπονοήσει πως το 2013 παρά το γεγονός πως ήταν μια δύσκολη χρονιά μπορεί να αποδειχτεί καλύτερη από το 2014, τόσο χρηματιστηριακά όσο σε σχέση με την πραγματική οικονομία. Αυτό γιατί οι ευρωεκλογές στα τέλη της Άνοιξης ενδέχεται να προκαλέσουν αναταράξεις εντός και εκτός της χώρας. Επιπλέον η κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα λόγω υπερφορόλογησης όσων πλήρωναν πάντα φόρους, προκειμένου να απολυθεί κανένας στο δημόσιο ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάρρευση εσόδων…

Η κυβέρνηση παίζει ένα στοίχημα προσπαθεί να κερδίσει με την αναδιάρθρωση χρέους πόντους και με το θετικό κλίμα είτε να παρατείνει την παρουσία της στη εξουσία, είτε να δημιουργήσει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για μεταρρυθμίσεις.

Οι μεταρρυθμιστές όμως τόσο στη κυβέρνηση όσο και τη αντιπολίτευση σπανίζουν. Τα ίδια τρωκτικά που ροκάνιζαν τον τόπο κυριαρχούν παντού.

Το μοντέλο αυτό όμως έχει χρεοκοπήσει. Σχέδιο για την μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας παραγωγικότερης και ανταγωνιστικότερης δεν υπάρχει από καμιά πλευρά. Ποιος θα το εκπονούσε άλλωστε ο Λιάπης με τον Τομπούλογλου ή ο Τσουκαλάς, με το Μητρόπουλο και το Στρατούλη που έγιναν εκατομμυριούχοι πουλώντας αλληλεγγύη και λαϊκισμό απομυζώντας το μοντέλο που χρεοκόπησε.

Ως εκ τούτου το 2014 τη ώρα της μεγαλύτερης επιτυχίας της δρομολόγησης της αναδιάρθρωσης του χρέους ενδέχεται να ανακαλύψουμε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Πως δηλαδή τα αίτια της ελληνικής χρεοκοπίας παραμένουν αλώβητα και στο βαθμό που δεν έχουμε αλλάξει τα δεδομένα έχουμε μεταθέσει την ώρα την ανώμαλης προσγείωσης…

Η στήλη σήμερα κάνει μια αναδρομή στα πρωτοχρονιάτικα δημοσιεύματα των τελευταίων πέντε χρόνων που υπάρχει στο Capital…

Μερικά δεν είναι ακριβώς τη πρώτη μέρα αλλά είναι χαρακτηριστικά της οπτικής γωνίας με τα οποία έβλεπε τις εξελίξεις στην αρχή του χρόνου.

Αν φέτος γράφαμε ευτυχισμένο το 2013 για το νέο έτος 2014,πέρυσι γράφαμε ευτυχισμένο το 2014 για το νέο έτος 2013. Για το 2010 γράφαμε ευτυχισμένο το 2009 καθώς ήταν η τελευταία καλή χρονιά πριν ανακαλύψουμε πως χρεοκοπήσαμε με το Γενικό Δείκτη εντός αυτής να εκτινάσσεται μέχρι τις 2.900 μονάδες…

capital.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria