Καστοριά: Απολογισμός 2013 για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Αρχική » Διάφορα » Καστοριά: Απολογισμός 2013 για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Του Λεωνίδα Οικονομίδη
1. ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ
Με τις σαρωτικές συγχωνεύσεις, καταργήσεις και υποβιβασμούς σχολικών μονάδων τα τελευταία δύο έτη, προέκυψαν πολλοί υπεράριθμοι οι οποίοι αγωνιούν να βρουν κάποια κενή οργανική θέση σε σχολείο. Συνολικά υπήρχαν 19 δάσκαλοι υπεράριθμοι, από τους οποίους οι 14 τελικά τοποθετήθηκαν σε κενές οργανικές θέσεις, που προέκυψαν από μεταθέσεις εκτός ΠΥΣΠΕ αλλά και από συνταξιοδοτήσεις. Ευελπιστώ, πως και τη φετινή χρονιά, εάν δεν έχουμε νέες μεταβολές στις σχολικές μονάδες, θα μπορέσουν να τοποθετηθούν οργανικά και οι υπόλοιποι. Επίσης, υπάρχουν και 17 Δάσκαλοι και μία συνάδελφος Φυσικής Αγωγής, που βρίσκονται εδώ και μία 5ετία στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ. Σε αυτή την κατηγορία από φέτος θα προστεθούν και οι 25 μεταταχθέντες από τη Β/θμια!
2. ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΠΥΣΠΕ
    Δεν ικανοποιήθηκε καμία αίτηση, αφού, για τρίτη συνεχή χρονιά, δεν υπήρχαν οργανικά κενά. Εκτιμώ ότι και τα επόμενα χρόνια η κατάσταση θα είναι παρόμοια.
3. ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΠΥΣΠΕ
    Σας υπενθυμίζω ότι μετατέθηκαν σε άλλα ΠΥΣΠΕ 18 Δάσκαλοι και μία Μουσικής Αγωγής ενώ  ήρθε στο δικό μας ΠΥΣΠΕ μία νηπιαγωγός.
Το είχα επισημάνει και πέρυσι ότι το υπουργείο προσανατολίζεται να αλλάξει τα δεδομένα στις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών και αυτές να πραγματοποιούνται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
Αυτό που πρέπει επειγόντως να αλλάξει και το φωνάζω συνεχώς, είναι η σχετική νομοθεσία για τους υπεράριθμους. Γενικότερα υπάρχουν πολλά κενά και ελλείψεις όσον αφορά τη νομοθεσία που διέπει τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών  και αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αλλάξει συνολικά το νομοθετικό πλαίσιο των υπηρεσιακών μεταβολών.
Αυτή τη στιγμή  τα οργανικά κενά είναι:
Τμήματα Ένταξης ΠΕ71    13
Τμήματα ένταξης ΠΕ60.50  2
Μουσικής  5
4. ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ
Φέτος γνωρίσαμε και τις υποχρεωτικές μετατάξεις ειδικοτήτων από τη Β/θμια στη Α/θμια Εκπαίδευση. Πολλοί συνάδελφοι πλεονάζοντες από τη Β/θμια, φοβούμενοι ενδεχόμενη διαθεσιμότητα, ζήτησαν τη μετάταξή τους στην Α/θμια. Η όλη διαδικασία δημιούργησε αδικίες,  παράπονα και πολλές ενστάσεις εξαιτίας του «θολού» και πρόχειρου νομοθετικού πλαισίου. Έτσι, στη Διεύθυνση Α/μιας Καστοριάς μετατάχθηκαν και παραμένουν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ:
8 ΠΕ06 (Αγγλικών)
2 ΠΕ07 (Γερμανικών)
7 ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής)
8 ΠΕ19-20 (Πληροφορικής) και
3 ως διοικητικοί (2 πληροφορικής και μια Θεολόγος)
5. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΠΥΣΠΕ
Το υπηρεσιακό συμβούλιο, για μία ακόμη χρονιά, προσπάθησε στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των συναδέλφων, αλλά όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις. Μην ξεχνάτε, συνάδελφοι, ότι πρώτα τοποθετούνται σε λειτουργικά κενά όλοι αυτοί που είναι υπεράριθμοι (οργανικά-λειτουργικά) και όσοι βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και στη συνέχεια, τα λειτουργικά κενά που απομένουν διατίθενται για τους αιτούντες απόσπαση.
Έτσι, λοιπόν, αρχικά το ΠΥΣΠΕ τοποθέτησε 33 δασκάλους από τις παραπάνω κατηγορίες (υπεράριθμους–διάθεση),  12 Νηπιαγωγούς και μία συνάδελφο Φυσικής Αγωγής. Στη συνέχεια από τις 39 συνολικά αιτήσεις αποσπάσεων ικανοποιήθηκαν οι 25, ποσοστό64,10%.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Από τις 28 αιτήσεις δασκάλων ικανοποιήθηκαν οι 20, ποσοστό 71,42%.
Από τις  6 αιτήσεις νηπιαγωγών ικανοποιήθηκαν οι 2, ποσοστό 33,33%.
Από τις  2 αιτήσεις εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής καμία.
Από τις  3 αιτήσεις εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας ικανοποιήθηκαν και οι 3, ποσοστό 100%.
6. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΠΥΣΠΕ
            Για το σχολικό έτος 2013-14, αποσπάσθηκαν σε άλλα ΠΥΣΠΕ και άλλους φορείς 7 Δάσκαλοι και 1 νηπιαγωγός.
Στο δικό μας ΠΥΣΠΕ αποσπάσθηκαν:
8  Δάσκαλοι (ένας στο γραφείο της διεύθυνσης),
2 Φυσικής Αγωγής (οι οποίες έμειναν λειτουργικά υπεράριθμες, αλλά με εισήγηση του ΠΥΣΠΕ προς την Περιφερειακή Διευθύντρια, αποφασίσθηκε να αποσπασθούν στο Γραφείο της Διεύθυνσης) και
2 Αγγλικής Γλώσσας
Επειδή, πολύ συχνά με ρωτάτε αν οι αποσπάσεις γίνονται αξιοκρατικά, σας απαντώ, για μία ακόμη φορά, ότι σε ένα μεγάλο βαθμό γίνονται με αξιοκρατία, αφού υπάρχουν μετρήσιμα κριτήρια, με εξαίρεση τις αποσπάσεις που γίνονται σε άλλους φορείς (Γραφεία Διευθύνσεων, Μητροπόλεις, Βιβλιοθήκες, Κόμματα και Βουλευτικά γραφεία κ.α.), οι οποίες, κατά την άποψή μου, πρέπει, στην πλειονότητά τους, να υπαχθούν στο καθεστώς της μοριοδότησης, άρα της αξιοκρατίας, αλλά δεν είναι πάντοτε εφικτό λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, όπως για παράδειγμα η απόσπαση σε βουλευτικό γραφείο εκπαιδευτικού με αντίθετες πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις και απόψεις! Επίσης, πάντα υποστήριζα, και το έκανα δημόσια, ότι οι εκπαιδευτικοί καλώς αποσπώνται σε λειτουργικά κενά διαφόρων φορέων του Δημοσίου, προκειμένου να βρίσκονται,  έστω και για ένα έτος, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, κοντά στην οικογένειά τους.
7. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
       Για την κάλυψη οργανικών και λειτουργικών κενών πραγματοποιήθηκαν 36 συνολικά προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών:
 4 Δάσκαλοι για ολοήμερα,
22 Δάσκαλοι για τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη,
 2 Νηπιαγωγοί για ολοήμερα,
 1 νηπιαγωγός ειδικής αγωγής, 
 4  Μουσικής,
 2 Καλλιτεχνικών και
 1 Θεατρικής Αγωγής.
Οι συγκεκριμένες προσλήψεις δεν κάλυψαν όλες τις ανάγκες της υπηρεσίας, αφού ακόμη και σήμερα υπάρχουν ελλείψεις νηπιαγωγών, ειδικής αγωγής (τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη) και  μουσικών.
Επιτακτική είναι η ανάγκη, το υπουργείο να διορίσει, επιτέλους, μόνιμους εκπαιδευτικούς στην ειδική αγωγή και να σταματήσει ο εμπαιγμός των συναδέλφων, που επί σειρά ετών προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές.
8. ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
      Για το 2013 είχαμε συνολικά 9 παραιτήσεις για συνταξιοδότηση (6 δάσκαλοι και 3 νηπιαγωγοί).
       Πέρυσι είχαμε 6 δασκάλους και 2 νηπιαγωγούς. 
9. ΛΟΙΠΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ   
Είναι θέματα καθημερινά τα οποία όμως χρήζουν προσεκτικής μελέτης και απαιτούνδιορατικότητα και εμπειρία, για τη δίκαιη διευθέτησή τους. Ενδεικτικά αναφέρω:
  • Χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή εκτός ωραρίου εργασίας
  • Γνώμη ως προς τη συνάφεια μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών
  • Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών
  • Ορισμός υπευθύνων ολοήμερων σχολείων
  • Ορισμός υποδιευθυντών
  • Ορισμός προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και ολιγοθέσιων Δημοτικών
  • Κατάταξη σε ΜΚ αναπληρωτών
Δείτε τη συνέχεια του άρθρου   ΕΔΩ
leconomidis.blogspot.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια