2 καστοριανές εταιρείες έλαβαν τις πρώτες επιταγές – Επενδύσεις 1,5 δισ. στη Β. Ελλάδα - OlaDeka

2 καστοριανές εταιρείες έλαβαν τις πρώτες επιταγές – Επενδύσεις 1,5 δισ. στη Β. Ελλάδα

2 καστοριανές εταιρείες έλαβαν τις πρώτες επιταγές – Επενδύσεις 1,5 δισ. στη Β. Ελλάδα
Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης  Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑΘ), η οποία δέχεται τους φακέλους των επενδυτικών προτάσεων για

ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο.

Μάλιστα, λίγα 24ωρα πριν από την εκπνοή του 2013 παρατηρήθηκε μαζική κατάθεση επενδυτικών σχεδίων, όπως ενημερώνει το ΥΜΑΘ.
Από τον Ιούλιο του 2012, οπότε το υπουργείο ανέλαβε εκ νέου την αρμοδιότητα υποδοχής και αξιολόγησης των σχετικών φακέλων, μέχρι και σήμερα υποβλήθηκαν 278 επενδυτικές προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Την τελευταία μέρα του 2013, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, παρέδωσε άλλες δύο επιταγές επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο, συνολικού ύψους 4,9 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη επιταγή, ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, παραδόθηκε στον κ. Χαράλαμπο Αργυρόπουλο, εκπρόσωπο της εταιρείας «ALFA-BETA ROTO ΑΒΕΕ», η οποία εδρεύει στην Κομοτηνή και δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων υλικών συσκευασίας.
Τη δεύτερη επιταγή, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, παρέλαβε ο επιχειρησιακός διευθυντής τής MLS Πληροφορική, κ. Γιάννης Ζάννας, και αντιστοιχεί στην κάλυψη του 75% του επενδυτικού σχεδίου που κατέθεσε η εταιρεία. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάρτιο η προκαταβολή από το ΥΜΑΘ τού 25% της συγκεκριμένης επένδυσης. Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών ευχαρίστησαν τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και συνεχάρησαν τα στελέχη της διεύθυνσης Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του υπουργείου, καθώς, όπως είπαν, «η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων διοχετεύει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις και έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία».
Από την πλευρά του, ο κ. Καράογλου, αφού απένειμε τα εύσημα στα στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΜΑΘ, τόνισε ότι μέρα με τη μέρα το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αποδεικνύει στην πράξη ότι εξελίσσεται σε ένα παραγωγικό υπουργείο.
Ανέφερε ακόμη ότι το επενδυτικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα βελτιώνεται καθημερινά και πρόσθεσε πως η περιοχή μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό το στοίχημα μπορούμε -και θα καταφέρουμε- να το κερδίσουμε, γιατί η Μακεδονία και η Θράκη έχουν μια σειρά σημαντικών στρατηγικών πλεονεκτημάτων, ενώ συν τοις άλλοις συνορεύουν με την ενδοχώρα όλης της Βαλκανικής και, άρα, βρίσκονται πάρα πολύ κοντά σε αγορές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Είναι πολύ σημαντικό ότι οι επιχειρηματίες αρχίζουν να πιστεύουν στην ελληνική οικονομία, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι αντιστρέφεται το κλίμα και θεωρώ ότι με την κατάθεση των επενδυτικών σχεδίων δίνουν ‘ψήφο εμπιστοσύνης’ στην ελληνική οικονομία», κατέληξε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.
Τέλος, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ, κ. Δημήτρης Μαυρουδής, σημείωσε πως το υπουργείο καθίσταται πλέον κόμβος ανάπτυξης τόσο για τη Βόρεια Ελλάδα όσο και για τη Βαλκανική: «Στο ΥΜΑΘ οι πολίτες δεν… καρφιτσώνουν πλέον τα αιτήματά τους, αλλά είναι ένα υπουργείο το οποίο πρωταγωνιστεί στην οικονομική αναγέννηση της πατρίδας μας», υποστήριξε μεταξύ άλλων.
Μεταξύ αυτών που έλαβαν την επιταγή πληρωμής προκαταβολής επιχορηγήσεων είναι και οι εξής εταιρείες:
– «Σ. Σμαρόπουλος ΑΕΒΕ» για τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακής μονάδας στην Καστοριά. Το εγκεκριμένο επιλέξιμο κόστος του επενδυτικού σχεδίου είναι 2.618.572,11 ευρώ, το ποσό της επιχορήγησης που εγκρίθηκε ανέρχεται στα 899.328,23 ευρώ και η επιταγή προκαταβολής που έλαβε αντιστοιχεί στο 25% της επιχορήγησης και είναι ύψους 224.832,05 ευρώ.
– «Marmor SG AE», για την επέκταση μονάδας επεξεργασίας μαρμάρου στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης. Το εγκεκριμένο επιλέξιμο κόστος του επενδυτικού σχεδίου είναι 2.141.740,00 ευρώ, το ποσό της επιχορήγησης που εγκρίθηκε είναι 599.687,20 ευρώ και η επιταγή που αντιστοιχεί στο 25% της επιχορήγησης ανέρχεται στο ποσό των 149.921,80 ευρώ.
– «Καραγιώργος ΑΤΕ», για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στην περιοχή των Γρεβενών. Μέσω της επένδυσης θα δημιουργηθούν νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται περίπου 60 άτομα.
– «ΚΤΚ ΑΕ», η οποία εδρεύει στην Καστοριά και δραστηριοποιείται στον χώρο της γούνας. Από την επένδυση θα δημιουργηθούν άμεσα περισσότερες από 45 θέσεις εργασίας.
Πηγή Μακεδονία
makthes.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria