Τέλος εποχής για τα password - OlaDeka

Τέλος εποχής για τα password

Φαίνεται πως ήρθε το τέλος των password, καθώς η κοινοπραξία FIDO (Fast IDentity Online) Alliance σκοπεύει να αναπτύξει μια πλατφόρμα τεχνολογιών που θα αντικαθιστά τους κωδικούς με βιομετρικά δεδομένα.

Ο χρήστης δεν θα χρειάζεται πλέον να καταχωρίσει το password για να αποκτήσει πρόσβαση σε μια online υπηρεσία, αλλά θα πιστοποιεί την ταυτότητά του, τοποθετώντας μια συσκευή όπως το USB ή χρησιμοποιώντας το δακτυλικό του αποτύπωμα σε smartphone ή το tablet του, τη φωνή ή ακόμη και την ίριδα του ματιού του.

Η FIDO Alliance ιδρύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από τις εταιρίες PayPal και Lenovo, ενώ πλέον συμμετέχουν και άλλα ηχηρά ονόματα όπως η MasterCard, η BlackBerry, η Google και η Microsoft. Οι εταιρίες υποστηρίζουν πως η ταυτοποίηση του χρήστη θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται μέσω κατάλληλου hardware από την ίδια τη συσκευή του, και όχι απευθείας στο Internet, πληκτρολογώντας απλώς τον μυστικό κωδικό που αυτός επέλεξε όταν εγγράφηκε σε κάποια ιστοσελίδα.

Οι βασικοί λόγοι που επικαλούνται είναι πως τα password δεν εξασφαλίζουν ικανοποιητική ασφάλεια, ενώ επίσης είναι εξαιρετικά δύσχρηστα.

Η FIDO Alliance δίνει το μεγαλύτερο βάρος στα βιομετρικά δεδομένα. Η Google για παράδειγμα πειραματίζεται με την αναγνώριση προσώπου, καταθέτοντας μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι μια πατέντα για μια τεχνολογία πιστοποίησης που βασίζεται σε συγκεκριμένες γκριμάτσες, ώστε να μην μπορεί να ξεγελασθεί από φωτογραφίες.

Άλλες εταιρείες από την κοινοπραξία προτιμούν την αναγνώριση φωνής, η οποία γίνεται πολύ γρήγορα και μπορεί να αναγνωρίσει τον χρήστη ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλάει.ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria