Σε λειτουργία μετά από πολλά χρόνια αδράνειας τα φυλάκια Τριλόφου και Πολυανέμου (ρεπορτάζ) - OlaDeka

Σε λειτουργία μετά από πολλά χρόνια αδράνειας τα φυλάκια Τριλόφου και Πολυανέμου (ρεπορτάζ)

Την επιτακτική ανάγκη καλύτερης φύλαξης των ελληνοαλβανικών συνόρων κατέδειξε το πρόσφατο περιστατικό της εισόδου των τριών πάνοπλων Αλβανών δραπετών στη χώρα μας, αφού, όπως φάνηκε από το πρόσφατο παρελθόν, τα κρούσματα κλοπών και ληστειών, σε όλα σχεδόν τα χωριά της μεθορίου του νομού Καστοριάς, αλλά και το τεράστιο σε έκταση φαινόμενο της

λαθροϋλοτομίας, δεν ήταν αρκετά για να ταρακουνήσουν τις αρμόδιες Αρχές, καθώς χρειαζόταν ένα πιο ισχυρό «σοκ» για να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι τα πράγματα στη συνοριογραμμή μας με την Αλβανία δεν είναι …παίξε – γέλασε.

Όμως και για να μην είμαστε άδικοι απέναντι στους κυβερνώντες, οφείλουμε να πούμε πως, λίγες ημέρες πριν να σημειωθεί το περιστατικό της σύλληψης των δραπετών, είχε ήδη ανακοινωθεί από πλευράς των τοπικών μας φορέων, η επάνδρωση δύο στρατιωτικών φυλακίων του νομού Καστοριάς, αυτών του Τριλόφου στο δήμο Νεστορίου και του Πολυανέμου, ως ένα πρώτο δείγμα της υλοποίησης των δεσμεύσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που, προ διμήνου, υποσχέθηκε την πλήρη επάνδρωση όλων των αντίστοιχων μονάδων (5 συνολικά στον αριθμό) της Καστοριάς.
«Η συνάντηση που είχαμε κάνει στις 29 Αυγούστου όλοι οι θεσμικοί φορείς με τον κ. Αβραμόπουλο, φαίνεται πως αρχίζει να αποδίδει …καρπούς και, ήδη, από την περασμένη Δευτέρα έχει ανοίξει το φυλάκιο του Τριλόφου, για πρώτη φορά μετά το 2007, οπότε άρχισε να παρατηρείται το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας στα δάση της περιοχής», σημείωσε, μιλώντας στα ΜΜΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, ανακοινώνοντας τη θετική αυτή εξέλιξη.
Ωστόσο, το πρώτο φυλάκιο που επιλέγη για την υλοποίηση των υποσχέσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας, δεν άνοιξε με την επιπλέον στρατιωτική δύναμη, για την οποία δεσμεύθηκε ο κ. Αβραμόπουλος, αλλά με την τοποθέτηση πέντε (5) μόνο στρατιωτών, και αυτό κατόπιν πρωτοβουλίας του τοπικού διοικητή του Στρατού, από τις υπάρχουσες δυνάμεις του 574 Τ.Π., που, ούτως ή άλλως, δεν έχει επαρκή αριθμό στρατιωτών για να υποστηρίξει επαρκώς τη λειτουργία τόσο του φυλακίου του Τριλόφου όσο και των υπολοίπων της Καστοριάς. Σε ό,τι δε, αφορά το φυλάκιο του Πολυανέμου, αναμένεται να λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες και πάλι με μικρή στρατιωτική δύναμη.
«Αυτό που είχαμε πει στον υπουργό είναι ότι δεν μπορούν τα φυλάκια να λειτουργούν με 4 ή 5 στρατιώτες. Είναι αδύνατο ένα φυλάκιο να λειτουργεί κανονικά με αυτές τις συνθήκες. Περιμένουμε, όμως, έναν μεγάλο αριθμό φαντάρων, περίπου 80, που, σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος, θα έρθουν σε περίπου 15 ημέρες στο πλαίσιο των μεταθέσεων της 5ηςΕΣΣΟ», εξήγησε ο κ. Σαββόπουλος.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις, οι παραστάσεις και οι διαμαρτυρίες των φορέων και των θεσμικών παραγόντων του νομού, καθώς και το «σκληρό» ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Νεστορίου, ήταν αυτά που οδήγησαν στο άνοιγμα των φυλακίων.
«Η απόφαση αυτή βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δε λύνει το πρόβλημα. Χρειάζεται, άμεσα, να μετατεθούν οπλίτες στην Καστοριά, να στελεχωθούν όλα τα φυλάκια του νομού (Ιεροπηγής, Πολυανέμου, Διποταμίας, Γράμμου), σύμφωνα με την υπόσχεση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ, προκειμένου να φυλαχτούν τα σύνορα, να σταματήσει η λαθροϋλοτομία και να περιοριστεί η είσοδος κακοποιών στοιχείων στην ελληνική ενδοχώρα. Αν αυτό συνδυαστεί με συγχρονισμένες ενέργειες και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της συνοριοφυλακής και της αστυνομίας, θα μπορούμε να μιλήσουμε  για περιορισμό της μάστιγας των κλοπών και διαρρήξεων και επάνοδο του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. ΓκοσλιόπουλοςSENTRA
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria