Πρωτοχρονιά στο Επταχώρι - OlaDeka

Πρωτοχρονιά στο Επταχώρι

Πρωτοχρονιά στο Επταχώρι
Ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος των απανταχού Επταχωριτών σας προσκαλεί να γιορτάσετε την πρωτοχρονιά φέτος στο Επταχώρι Καστοριάς παρακολουθώντας το ξεχωριστό, πανάρχαιο έθιμο των «Μπουμπαραίων».
Κάθε μπούμπαρος φοράει στην πλάτη τομάρι

(δέρμα) από πρόβατο και κυπριά (ποιμενικά μεγάλα κουδούνια) ενώ βάφεται στο πρόσωπο και τα χέρια με καπνιά αναμεμειγμένη με λίγδα (χοιρινό λίπος). Μαζί τους οι μπούμπαροι έχουν τη Νύφη  (έναν άντρα ντυμένο με την παραδοσιακή επταχωρίτικη γυναικεία φορεσιά), έναν Τσολιά και την ορχήστρα με τα μουσικά όργανα, κλαρίνο, νταούλι, ακορντεόν.

Όλοι μαζί ξεκινούν να επισκεφτούν όλες τις γειτονιές και όλα τα σπίτια του χωριού, ένα προς ένα, παίζοντας, χορεύοντας, πίνοντας και τραγουδώντας. Ο Κόσμος στα σπίτια κερνάει χρήματα (τα συλλέγει η νύφη) και συνήθως φαγητά σε όλους. Το έθιμο κορυφώνεται στην εκκλησία, με το τέλος της λειτουργίας, όπου οι μπούμπαροι περιμένουν για να βάψουν στο πρόσωπο τον κόσμο και να χορέψουν στο προαύλιο. Στη συνέχεια, και αφού επισκεφτούν όλα τα σπίτια, οι Μπουμπαραίοι καταλήγουν στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου συνεχίζεται ο χορός μέχρι να νυχτώσει.
Την επόμενη μέρα από τις 9 το βράδυ και μετά ξεκινάει στο πνευματικό κέντρο Επταχωρίου το «Γλέντι των Μπουμπαραίων». Ένα γλέντι με την ορχήστρα της πρωτοχρονιάς και τους μπουμπαραίους να προσφέρουν δωρεάν φαγητό για όλο τον κόσμο. Ο χορός να κρατάει ως τις πρώτες πρωινές ώρες.
neakastoria.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria