Χρήστος Κοσμάς:Περισσότερες οι προσλήψεις από τις απολύσεις - OlaDeka

Χρήστος Κοσμάς:Περισσότερες οι προσλήψεις από τις απολύσεις

Εργασία, Εργάνη και Καστοριά 
Η ανεργία αποτελεί σύνηθες αντικείμενο για τη συγγραφή κάποιου άρθρου. Ιδιαίτερα στην τοπική ειδησεογραφία και αρθρογραφία το φαινόμενο της
ανεργίας και οι διάφορες διαστάσεις που συνδέονται με αυτό, αναλύονται κατά κόρον. Και πως θα μπορούσε άλλωστε να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο, όταν η Καστοριά και ευρύτερα η Δυτική Μακεδονία εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το μήνα Σεπτέμβριο ήρθαν να επιβεβαιώσουν για ακόμη μία φορά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 30%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ελλάδα με πρώτη και πολύ κοντά με εμάς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης με 30,4%.
Σε αντίθεση με το σύνηθες, στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με την εργασία στην περιοχή μας. Αφορμή και πηγή άντλησης των στοιχείων που θα παρατεθούν στη συνέχεια, αποτέλεσαν οι εκθέσεις του πληροφοριακού συστήματος  «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Πριν από οτιδήποτε πρέπει να διευκρινιστεί πως το σύστημα  «ΕΡΓΑΝΗ» που μετρά κάποιους μήνες ζωής (από το Μάρτιο 2013), καταγράφει τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για το σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσιοποιημένη έκθεση, κατά το μήνα Νοέμβριο προσλήφθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα 98.108 άτομα, ενώ αποχώρησαν – απολύθηκαν 115.322. Στη Δυτική Μακεδονία το ισοζύγιο ανατρέπεται και από αρνητικό γίνεται θετικό. Συγκεκριμένα τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκαν 1.798 προσλήψεις και παράλληλα 1.555 αποχωρήσεις – απολύσεις, δηλαδή 243 περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες εξ αυτών (192) δημιουργήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς όπου οι προσλήψεις ανήλθαν στις 449 και οι αποχωρήσεις – απολύσεις στις 252.
Ακόμη πιο κατατοπιστικά είναι τα στοιχεία που αναφέρονται σε ολόκληρη την περίοδο από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο 2013. Στην περίοδο δηλαδή που λειτουργεί το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Κατά τους συγκεκριμένους μήνες και πάντα στα όρια της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν συνολικά και ανεξαρτήτως μορφής 18.469 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα αποχώρησαν ή απολύθηκαν 13.442 εργαζόμενοι, με το ισοζύγιο να είναι ξεκάθαρα θετικό αφού οι προσλήψεις ήταν περισσότερες κατά 5.027. Ειδικότερα στην Καστοριά από την 01.03.2013 μέχρι την 30.11.2013 έγιναν 3.732 προσλήψεις και 2.183 αποχωρήσεις – απολύσεις. Άρα το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι και εδώ θετικό με τις πρώτες να υπερισχύουν τις δεύτερες κατά 1.549 νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το εύρημα πως οι μισές θέσεις (753) εξ αυτού του πλεονάσματος των προσλήψεων δημιουργήθηκαν αποκλειστικά το μήνα Σεπτέμβριο. Το μήνα αυτό στην Καστοριά οι προσλήψεις (968) υπερκέρασαν σημαντικά τις αποχωρήσεις – απολύσεις (215). Δεν είναι τυχαίο πως το συγκεκριμένο μήνα ξεκίνησε το νέο σύστημα επιβολής αυξημένων προστίμων για την αδήλωτη – ανασφάλιστη εργασία.
Μακάρι τα πρώτα αυτά σημάδια να είναι η απαρχή μιας πιο αυξημένης ροής δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
xrkosmas.blogspot.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria