Τη νομική οδό πήρε το θέμα του ΕΑΣ Καστοριάς σχετικά με την μή απόδοση του ΦΠΑ προς τους αγρότες - OlaDeka

Τη νομική οδό πήρε το θέμα του ΕΑΣ Καστοριάς σχετικά με την μή απόδοση του ΦΠΑ προς τους αγρότες

Να αποδοθούν άμεσα στους  αγρότες τα  χρήματα από την επιστροφή του ΦΠΑ τα οποία  έπρεπε να καταβληθούν τον Σεπτέμβριο,  ζήτησε  για μια ακόμη  φορά  το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης  Αγροτικών  Συνεταιρισμών Καστοριάς,  στη  συνέντευξη τύπου που

παραχώρησαν την Πέμπτη  5 Δεκεμβρίου.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τα όσα ακούστηκαν τελευταία σχετικά με τη  στάση της διευθύντριας της ΕΑΣ  Έφης Καραγιαννίδου  σε λογαριασμό  της οποίας – σύμφωνα με καταγγελίες των αγροτών –έχουν κατατεθεί τα χρήματα από την επιστροφή του ΦΠΑ.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Γιώργος Ελευθερίου  στη  συνέντευξη  του  αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες που έγινα από πλευράς  Δ.Σ., από  τις 6 Νοεμβρίου 2013 που ανέλαβε καθήκοντα.
«Στην πρώτη επαφή που είχαμε με το προσωπικό και τη  διευθύντρια ζητήσαμε να ενημερωθούμε σχετικά με την οικονομική κατάσταση. Εκεί, διαπιστώσαμε κάποια πράγματα τα οποία δεν άρμοζαν στη σωστή λειτουργία μιας επιχείρησης. Αφού κάναμε κάποιες επαφές με τη διευθύντρια και είδαμε ότι  δεν υπάρχει  διάθεση για συνεργασία, ξεκινήσαμε μια διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων.
Ξεκινάμε  στις7-11-13 και ζητούμε από τη  διευθύντρια να ενημερώσει για την οικονομική κατάσταση της ΕΑΣ. Η διευθύντρια αναφέρεται περιληπτικά σε αυτό το θέμα και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο τι έγινε το  2008 με τα σιτηρά.
Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους και ψάχνοντας κάποια πράγματα για την προηγούμενη  διαχείριση, ήρθαν κάποια περίεργα συμφωνητικά στα χέρια μου τα οποία δεν ήταν νόμιμα. Τα συμφωνητικά είχαν υπογραφεί μεταξύ της διευθύντριας και της προέδρου και με αυτά παραχωρούνται  όλες τις αρμοδιότητες της ΕΑΣ στην κ. Καραγιαννίδου.
Σε κάποια άλλα συμφωνητικά  αναφέρεται ότι στην περίπτωση που η ΕΑΣ προχωρήσει σε εκκαθάριση , αυτό θα το αναλάβει η κ. Καραγιαννίδου. Να σημειωθεί ότι  βάση του καταστατικού, ο εκκαθαριστής ορίζεται από τη γενική συνέλευση.
Πριν λίγες μέρες,   δέχτηκα  ένα τηλεφώνημα από το νομικό τμήμα της ΠΑΣΕΓΕΣ οι οποίοι μου είπαν ότι έλαβαν ένα συμφωνητικό απαράδεκτο και νομικά ανυπόστατο. Με υπογραφή της πρώην προέδρου γίνεται η παραχώρηση όλων των δικαιωμάτων της  ΕΑΣ στην κ. Καραγιαννίδου. Καλώ άμεσα ΔΣ και παίρνουμε την απόφαση να  τα ακυρώσουμε όλα αυτά το ιδιωτικά συμφωνητικά .
Αφού ακυρώνουμε τις διαδικασίες με εξώδικα,  επανερχόμαστε στο θέμα του ΦΠΑ γιατί υπάρχει καθυστέρηση. Αρχίζει η αλληλογραφία με τη διευθύντρια η οποία ήταν σε αναρρωτική άδεια  και πιεστικά ζητάμε να καταβληθεί ο ΦΠΑ.
Οι δικαιολογίες είναι ότι η τράπεζα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από  20-30 άτομα την ημέρα. Βέβαια η τράπεζα μου είπε το αντίθετο», δήλωσε ο κ. Ελευθερίου.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ, ανέφερε ακόμη, ότι ζήτησε από την Τράπεζα στην οποία έχει ανοιχτεί ο συγκεκριμένος λογαριασμός, αλλά  έλαβε απάντηση ότι πρόκειται  για προσωπικά δεδομένα και  δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.
«Σε επιστολή που έστειλα στην κ. Καραγιαννίδου να μου δώσει πληροφορίες  για το ΦΠΑ μου απήντησε ότι δεν μπορεί να μου δώσει αν  δεν κλείσει το θέμα του ΦΠΑ. Δηλαδή το  ΦΠΑ πότε θα κλείσει μετά από έναν χρόνο;
Η επιστροφή του  ΦΠΑ δεν είναι θέμα κανενός. Αφορά χρήματα των παραγωγών και πρέπει αυτά να αποδοθούν άμεσα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ελευθερίου.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ πρόσθεσε ότι  δεν  γίνεται λόγος για κατάχρηση χρημάτων,  αλλά  για κακή διαχείριση από πλευράς της διευθύντριας και πως η δικαιοσύνη είναι εκείνη η οποία  θα αποφανθεί σχετικά, αφού  η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πάρει πλέον τη νομική οδό.
Τις επόμενες μέρες αναμένονται εξελίξεις.
Ελένη Ψωμαδάκη
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria