Όπως τόσα άλλα…,”χάθηκε” και το ΞΕΝΙΑ! (ρεπορτάζ) - OlaDeka

Όπως τόσα άλλα…,”χάθηκε” και το ΞΕΝΙΑ! (ρεπορτάζ)

Όπως τόσα άλλα…,”χάθηκε” και το ΞΕΝΙΑ! (ρεπορτάζ)
Άδοξο τέλος είχαν οι προσπάθειες τις οποίες κατέβαλλαν τα τελευταία χρόνια οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής μας  με σκοπό την παραχώρηση του κτιρίου του εγκαταλελειμμένου Ξενία, στον  Δήμο Καστοριάς.
Με απόφαση που  δημοσιεύθηκε την π. βδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Ξενία της Καστοριάς και άλλα 170 κτίρια

ανά την Ελλάδα, παραχωρούνται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του  Δημοσίου ( ΤΑΙΠΕΔ).

Συγκεκριμένα,  στο ΦΕΚ  το οποίο  φέρει  ημερομηνία  28-11-13, αναφέρονται   για το  Ξενία της Καστοριάς τα εξής : « Μεταβιβάζεται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή το ακίνητο «Ξενία Καστοριάς», κείμενο στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, μεταξύ των οδών Σιώμου και 15ης Μεραρχίας, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 38 του Δήμου Καστοριάς, εκτάσεως 1.967,10 τ.μ. με όλα τα συστατικά, παραρτήματα και παρακολουθήματα αυτού(συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου του «Ξενία Καστοριάς»), το οποίο ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της «Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» («ΕΤΑΔ»), όπως αυτό απεικονίζεται στο από Φεβρουάριο 1998 Τοπογραφικό Διάγραμμα (Αριθμός Μελέτης 26 − Σχέδιο 216 − Αρχείο 48.076) του Τοπογραφικού Τμήματος της Τεχνικής Διεύθυνσης του EOT με κλίμακα 1:200, το οποίο προσαρτάται στην παρούσα απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής».
Τη δυσάρεστη αυτή  για την περιοχή μας εξέλιξη, ανακοίνωσε στη  συνεδρίαση του  Δημοτικού  Συμβουλίου Καστοριάς, ο δημοτικός  σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Νίκος Καραμανίδης ο οποίος πρότεινε να μεταβεί  ο Δήμαρχος Καστοριάς στην Αθήνα για  την  εκ νέου διεκδίκηση του  συγκεκριμένου  κτιρίου.
«Σήμερα εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το  Ξενία της Καστοριάς μαζί με κάποια άλλα, περιέρχεται στο  ΤΑΙΠΕΔ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα το πουλήσει, θα το μεταβιβάσει σε ιδιώτες.
Εγώ εξακολουθώ να επιμένω  να κατέβει ξανά ο  Δήμαρχος στην Αθήνα,  για να διεκδικήσουμε αυτό που έτσι κι αλλιώς  εγώ θεωρώ δεδομένο», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο κ. Καραμανίδης και ζήτησε από το  σώμα να εισαχθεί το θέμα ως έκτακτο στη συνεδρίαση προκειμένου να ληφθεί απόφαση.
Ο πρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτριος Στεργίου  δεσμεύθηκε ότι  σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί  το συγκεκριμένο θέμα.
Έλλειψη πόρων για την υλοποίηση των μελετών που ζήτησε από τον Δήμο το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να παραχωρηθεί το κτίριο στον  Δήμο, επικαλέστηκε στην τοποθέτησή του  ο Δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης  Χατζησυμεωνίδης, αναφερόμενος στην τελευταία επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από λίγους μήνες στην Αθήνα για το ζήτημα αυτό.
«Το ΤΑΙΠΕΔ θα δει τι πρέπει να γίνει με το κτίριο,  αν θα πρέπει να το πουλήσει, ή αν θα πρέπει να το παραχωρήσει. Πέρσι έκανα εγώ μια επίσκεψη  στον  Γενικό  Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών που είχε τη διαχείριση των δημοσίων κτημάτων.  Κατέθεσα αίτημα  να παραχωρηθεί το Ξενία στον Δήμο, αλλά  ζητήθηκε να υπάρχουν έτοιμες μελέτες, να αναλάβει ο Δήμος το κόστος ανακατασκευής , να το κρατήσει ο Δήμος για 30 χρόνια και μετά να το επιστρέψει στο δημόσιο. Αντιλαμβάνεστε,  ότι ούτε μελέτες υπάρχουν, ούτε χρηματικό ποσόν  ικανοποιητικό για να μπορέσει να αξιοποιηθεί  το οίκημα αυτό», δήλωσε ο Δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης.
Το Ξενία της Καστοριάς κατασκευάστηκε το 1953 από την ομάδα του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα  Άρη Κωνσταντινίδη. Συγκεκριμένα κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Χ. Σφαέλο και ήταν ένα από τα πρώτα κτίρια που έγιναν στην Ελλάδα.
Περισσότερα από  είκοσι  χρόνια το κτίριο  είναι εγκαταλελειμμένο.  Όλο αυτό το διάστημα καταβλήθηκαν προσπάθειες από τους αιρετούς  προκειμένου να παραχωρηθεί στον Δήμο  ή στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς και εκφράστηκαν μεγαλεπήβολα σχέδια για την αξιοποίηση του. Όλα όμως έμεναν  στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να παραχωρείται πλέον το κτίριο στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ελένη  Ψωμαδάκη
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria