Έρχονται οι μέρες που θα εκτυπώνονται.. καρδιές

Αρχική » Διάφορα » Έρχονται οι μέρες που θα εκτυπώνονται.. καρδιές

Έρχονται οι μέρες που θα εκτυπώνονται.. καρδιές

Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια οι επιστήμονες θα μπορούν να εκτυπώνουν ανθρώπινες καρδιές σε τρισδιάστατη μορφή.

Μια ομάδα ειδικών από το πανεπιστήμιο του Louisville μίλησε στην ιστοσελίδα Wired.co.uk και ανέφερε ότι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν «ολόκληρες καρδιές» για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις, χρησιμοποιώντας κύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή.

Ο Dr Stuart Williams ισχυρίζεται ότι εκείνος και η ερευνητική του ομάδα από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Καινοτομίας του πανεπιστημίου, έχουν ήδη δημιουργήσει μια στεφανιαία αρτηρία και πως έχουν «εκτυπώσει» σε τρισδιάστατη μορφή μερικά από τα μικρά αιμοφόρα αγγεία της ανθρώπινης καρδιάς.

«Αυτές οι μελέτες έχουν φθάσει σε προχωρημένο προκλινικό στάδιο και δείχνουν ότι τα “εκτυπωμένα” αιμοφόρα αγγεία επανασυνδέονται με τον ιστό από τον παραλήπτη δημιουργώντας νέα ροή του αίματος στον εκτυπωμένο ιστό» είπε ο ίδιος στην ιστοσελίδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.
Οι επιστήμονες μελετούν τώρα πώς θα μπορέσουν να κατασκευάσουν ειδικούς τρισδιάστατους εκτυπωτές για τη δημιουργία τεχνητών καρδιών.

Αρχικά θα χρησιμοποιηθούν για να εκτυπωθούν μεμονωμένα κομμάτια της καρδιάς, ωστόσο η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι τελικά θα είναι σε θέση να εκτυπώσουν όλα τα μέρη του οργάνου (το μυ της καρδιάς, τα αιμοφόρα αγγεία, τις βαλβίδες) μέσα σε διάστημα τριών ωρών!

Οι ερευνητές λένε ακόμη ότι από τη στιγμή που θα εκτυπωθεί μια καρδιά, θα χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα για να «ωριμάσει» προτού τοποθετηθεί στον παραλήπτη, ενώ εκτιμούν ότι οι ασθενείς θα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να απορρίψει ο οργανισμός τους το μεταμοσχευμένο όργανο, καθώς θα έχει φτιαχτεί από δικά τους κύτταρα.ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια