Ξέρουν ότι μπορούν να εισπράξουν πρισσότερους φόρους με μικρότερο κόστος και κάνουν την πάπια - OlaDeka

Ξέρουν ότι μπορούν να εισπράξουν πρισσότερους φόρους με μικρότερο κόστος και κάνουν την πάπια

Εκδήλωση με συνδιοργανωτές το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν η πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα – πριν την παρουσίαση σε δεξαμενές οικονομικής και πολιτικής σκέψης και κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, τη Φραγκφούρτη, το Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη κ.α. – μελέτης που παρήγγειλε στο ΙΟΒΕ προ τριετίας περίπου το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Με την μελέτη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η οποία συντάχθηκε στα αγγλικά ώστε να μπορεί να είναι άμεσα προσβάσιμη διεθνώς, «μετρήθηκαν», με βάση πραγματικά στοιχεία που ισχύουν στην Ελλάδα, τα υπέρ και τα κατά ενός συστήματος σταθερής φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων με ενιαίο φορολογικό συντελεστή (Flat tax).

Τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Η Φορολογική μεταρρύθμιση: Αξιολογώντας την πρόκληση του flat tax». Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η υιοθέτηση ενός συστήματος σταθερού ενιαίου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ακόμη και εάν αυτός ήταν σήμερα 20%, όχι μόνο δεν διακινδυνεύει την παραμικρή μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους, αλλά επιτρέπει παράλληλα το αφορολόγητο ετήσιων εισοδημάτων ως και €7.000 και τη φορολόγηση εισοδημάτων από €7.000 μέχρι €20.000 με συντελεστή 10%.

Προσφέροντας έτσι ένα τόσο απαραίτητο, απλό, κατανοητό και διεθνώς ελκυστικό για επενδύσεις σταθερό φορολογικό σύστημα. Αντιμετωπίζοντας παράλληλα και καίρια όχι μόνο τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά που το πολύπλοκο σήμερα φορολογικό σύστημα προκαλεί, καθώς κοστίζει ίσως περισσότερο από το έσοδο το οποίο αυτό εισφέρει, αλλά και το ελληνικό παράδοξο σύμφωνα με το οποίο το 8% των Ελλήνων σήμερα, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, φέρονται να έχουν το 30% των εισοδημάτων από εργασία, τα οποία συνεισφέρουν στα σχετικά φορολογικά έσοδα με ποσοστό 80%…

Η μελέτη είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (www.bhcc.gr) είτε απευθείας στο σύνδεσμο:

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria